Αρκούδες χορεύτριες και αρκούδες …ταβερνιάρησες!

Στην Αλβανία, οι αρκούδες ακόμα «χορεύουν» ενώ άλλες κρατούνται φυλακισμένες και χρησιμοποιούνται ως… αξιοθέατο και πόλο έλξης για την πελατεία εστιατορίων ακόμα και μέσα στα Τίρανα!

Τη θλιβερή αυτή εικόνα για την κατάσταση των ζώων στη γειτονική χώρα περιέγραψε ο Aleksander Traje από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Protection and Preservation of Natural Environment in Albania”, μιλώντας στο παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας, που διοργανώνει ο Αρκτούρος στη Θεσσαλονίκη.

Σε πρόσφατη έρευνα που έκανε η αλβανική ΜΚΟ, διαπίστωσε ότι υπάρχουν ακόμα και περιφέρονται σε δρόμους της χώρας, τέσσερις αρκούδες «χορεύτριες», ενώ 42 είναι φυλακισμένες σε κλουβιά που διατηρούν ιδιώτες.

arkoudes

Βασικό αίτημα της ΜΚΟ είναι η δημιουργία ενός καταφυγίου για την άγρια πανίδα που κινδυνεύει προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος που φαίνεται, όπως επεσήμανε ο κ. Traje, να αντιμετωπίζει το γεγονός της αιχμαλωσίας με απάθεια.

«Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η αρκούδα είναι προστατευόμενο είδος και αδιαφορούν για τις αιχμάλωτες αρκούδες οι οποίες ωστόσο, όπως παραδέχονται, δεν αποτελούν δέλεαρ για την… προσέλευση ή μη σε ένα εστιατόριο. Και επειδή κανείς δεν γνωρίζει την τύχη αυτών των ζώων που αιχμαλωτίζονται σε μικρή ηλικία, υποψιαζόμαστε ότι όταν μεγαλώνουν, πιθανόν να τα σκοτώνουν και να παίρνουν το τομάρι τους ή το κεφάλι τους ως λάφυρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε, δε, ότι ο συνολικός πληθυσμός της αρκούδας στην Αλβανία υπολογίζεται σε 180 με 200 ζώα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή : http://kynoclub.gr/