Αψιμαχίες για δεσποζόμενο σκύλο στην παραλία

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ένα δεσποζόμενο ζώο ήταν η αιτία για να ξεσπάσει καβγάς σε παραλία του Φαναρίου. Η παρουσία του σκύλου δεμένου κάτω από δημοτική ομπρέλα σε χώρο όπου υπήρχαν λουόμενοι, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει καβγάς. Ένας πολίτης ζήτησε από τον ιδιοκτήτη του σκύλου να τον απομακρύνει από την παραλία, λέγοντας του ότι ο χώρος χρησιμοποιείται από μικρά παιδιά. Ο ιδιοκτήτης αντέδρασε και στη συζήτηση επενέβη μία κυρία φωνάζοντας σε όσους αντέδρασαν για την παρουσία του σκύλου “έτσι μαθαίνετε τα παιδιά σας να μην αγαπούν τα ζώα και έτσι να μην αγαπούν και τους ανθρώπους”. Ζητήθηκε να γίνει ακόμα και κλήση του Λιμενικού, αλλά αυτό τελικά δεν έγινε καθώς τελικά ο ιδιοκτήτης αποχώρησε μαζί με το σκυλί του.
Μέσω του zoosos.gr ενημερωνόμαστε για τα παρακάτω σχετικά με την παρουσία των σκύλων στις παραλίες: Ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα (άρθρο 230), και η εγκύκλιος Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 προβλέπουν ότι:
«Το λούσιμο οικόσιτων ζώων στις ελληνικές θάλασσες απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 230 παρ. 1ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένα σε χώρους λουομένων»
«Η ύπαρξη λουομένων σε μία θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής αυτής ως χώρου λουομένων».
«Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται την δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση».


«Εάν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται αυτοί προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση».
Συμπερασματικά επιτρέπεται ελεύθερα η παρουσία και ο περίπατος σκύλων στις παραλίες, αρκεί να συνοδεύεται, ο ιδιοκτήτης να έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας και να είναι ασφαλισμένος, ώστε να μην ενοχλεί τους λουόμενους. Επίσης, επιτρέπεται ο σκύλος να κάνει μπάνιο στη θάλασσα σε απομακρυσμένες παραλίες και πιο ερημικές παραλίες, εκτός αν παραπονεθεί κάποιος λουόμενος, οπότε θα πρέπει να βγει από τη θάλασσα.
ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ
Θυμίζουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής ήδη από το 2014 έχει δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τετράποδων να απολαμβάνουν το μπάνιο στη θάλασσα μαζί με τον σκύλο τους. Προχώρησε στον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών για το λούσιμο των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Συγκεκριμένα μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που επιθυμούν να δροσίζονται μαζί τους το καλοκαίρι, παραχωρήθηκε παραλία μήκους τριακοσίων μέτρων πίσω από το καρνάγιο του λιμένα Φαναρίου, και σε απόσταση οκτακοσίων περίπου μέτρων από την πλησιέστερη πολυσύχναστη πλαζ.

Ο υποδειχθείς χώρος είχε προσδιοριστεί μετά από διαβούλευση που προηγήθηκε, με τον πρόεδρο Νίκο Σταυρακάκη και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Φαναρίου. Πάντως ο φακός του “Χ” εντόπισε πολλές περιπτώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων να έχουν πάρει μαζί τους στα σκυλιά τους στις πολυσύχναστες παραλίες Αρωγής και Φαναρίου το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Πηγή: http://www.xronos.gr