Βοηθώντας ένα παιδί να αντιμετωπίσει την απώλεια ζώων συντροφιάς!

Eπιμέλεια κειμένου Γιώργης Ταξιδευτής θετικός εκπαιδευτής

Η απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να είναι η πρώτη εμπειρία του θανάτου για το παιδί σας και η πρώτη σας ευκαιρία να του διδάξετε την αντιμετώπιση της θλίψης και του πόνου που συνοδεύει αναπόφευκτα, τη χαρά της αγάπης ενός άλλου ζωντανού πλάσματος. Η απώλειας ενός κατοικίδιου μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία για κάθε παιδί. Πολλά παιδιά αγαπούν τα κατοικίδια ζώα τους πολύ βαθιά και μερικοί μπορεί να μην θυμούνται ούτε μια φορά στη ζωή τους, όταν το κατοικίδιο ζώο δεν ήταν γύρω. Ένα παιδί μπορεί να αισθανθεί θυμωμένο και να κατηγορεί τον εαυτό του, ή και σας για το θάνατο του ζώου. Ένα παιδί μπορεί να φοβάται ότι οι άλλοι άνθρωποι ή ζώα που αγαπά μπορεί επίσης να το αφήσουν. Το πως θα χειριστείτε τη διαδικασία του θρήνου, θα καθορίσει αν η εμπειρία έχει θετική ή αρνητική επίδραση στην προσωπική ανάπτυξη του παιδιού σας.

Μερικοί γονείς αισθάνονται ότι πρέπει να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τη θλίψη της απώλειας, είτε σιωπώντας για το θάνατο του ζώου, ή με το να μην είναι ειλικρινείς για το τι συνέβη. Προσποιούνται ότι το ζώο έτρεξε μακριά, ή “πήγε για ύπνο,” για παράδειγμα, και μπορεί να αφήσουν το παιδί να αισθάνεται ακόμη πιο συγκεχυμένο, φοβισμένο και προδομένο μέχρι να μάθει επιτέλους την αλήθεια.  Είναι πολύ καλύτερα να είστε ειλικρινείς με τα παιδιά και να τους δώσετε την ευκαιρία να θρηνήσουν με το δικό τους τρόπο.

germanikospoimenikosΣυμβουλές για να βοηθήσετε ένα παιδί να αντιμετωπίσει την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου

  • Αφήστε το παιδί σας να εκφράσει τη δική του θλίψη για την απώλεια του κατοικίδιου ζώου. Εάν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το αίσθημα απώλειας, όπως το παιδί σας, να σέβεστε τη θλίψη του και να το αφήσετε να εκφράσει τα συναισθήματά του ανοιχτά, χωρίς να το κάνετε να νιώθει ντροπή ή ενοχή. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται υπερήφανα που έχουν τόσο πολλή συμπόνια και βαθιά φροντίδα για τους συντρόφους ζώα τους.
  • Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι δεν ήταν υπεύθυνο για το θάνατο του κατοικίδιου ζώου. Ο θάνατος ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να εγείρει πολλά ερωτήματα και φόβους σε ένα παιδί. Μπορεί να χρειαστεί να καθησυχάσετε το παιδί σας, πως εσείς, οι γονείς του, δεν είναι πιθανό να πεθάνουν. Είναι σημαντικό να μιλήσουμε για όλα τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους.
  • Εμπλέξτε το παιδί σας στη διαδικασία του θανάτου. Εάν έχετε επιλέξει την ευθανασία για το κατοικίδιο ζώο σας, να είστε ειλικρινείς με το παιδί σας. Εξηγήστε γιατί η επιλογή είναι αναγκαία και να δώσετε στο παιδί την ευκαιρία να περάσει κάποια ιδιαίτερη στιγμή με το κατοικίδιο ζώο και να πει αντίο με το δικό του τρόπο.