ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΠΟΥΛΝΤΟΓΚ – Bouledogue Francais

ΟΝΟΜΑ: Γαλλικός Μπουλντόγκ (Bouledogue Francais)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γαλλία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο F.C.I. Νο 101, Ομάδα 9 (Συντροφιάς, υπο-ομάδα: Μικρόσωμοι Μολοσσοειδείς).

ΧΡΩΜΑ: Ραβδωτό, άσπρο-ραβδωτό, υπόξανθο.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ιδανικό βάρος, αρσ. 12,5 κιλά, θηλυκές 11 κιλά.

ΕΙΔΟΣ: Σύντροφος

gallikosbulldog2ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Λέγεται ότι αγάλματα που απεικονίζουν ένα σκύλο «ολόιδιο» με το Γαλλικό Μπουλντόγκ βρέθηκαν σε ανασκαφές στην περιοχή Chincha του Περού και ανάγονται στην αυτοκρατορία των Ίνκας. Παρότι το σύγχρονο Γαλλ. Μπουλντόγκ καλλιεργήθηκε στη Γαλλία και τις γειτονικές Κάτω Χώρες, η καταγωγή του είναι εν μέρει αγγλική: στις αρχές του 19ου αιώνα δαντελοποιοί από το Νόττιγχαμ μετανάστευσαν ομαδικά στη Βόρειο Γαλλία, μαζί με τα μικρόσωμα Μπούλντογκ τους. Η σμίκρυνση του Μπούλντογκ σ΄ένα μέγεθος που το έκανε πιο κατάλληλο σαν ζώο του σπιτιού, είχε βρει πολλούς οπαδούς και είχε απομακρύνει τη φυλή από τις αρένες των ταυρομαχιών, όπου ακόμα αγωνίζονταν τα μεγαλύτερα δείγματα. Πιθανόν επί γαλλικού εδάφους να προστέθηκε αίμα από τα μαστίφ του Μπορντώ, ενώ η επιρροή του Πάγκ, που ήταν ήδη δημοφιλές στους Βρετανούς και Φλαμανδούς, να ενισχύθηκε επίσης. Το μικρόσωμο Μπουλντόγκ έγινε «της μόδας» στο Παρίσι και στις αρχές του αιώνα μας είχε διαδοθεί σ΄όλη την Ευρώπη μέχρι και τη Ρωσία, ενώ έγινε αγαπημένο θέμα ζωγράφων όπως ο Ντεγκά και ο Τουλούζ- Λωτρέκ και συγγραφέων όπως η Colette και ο Maeterling. Παρά την αρχική αντίδραση των εθνικιστών Βρετανών για την «γαλλοποιημένη» έκδοση της εθνικής τους φυλής, ο Πρώτος Όμιλος του Γαλλικού Μπουλντόγκ ιδρύθηκε το 1902 στη Βρετανία και την επόμενη χρονιά αρκετά δείγματα παρουσιάστηκαν σε έκθεση για πρώτη φορά. Από τότε η δημοτικότητά τους αυξήθηκε σταθερά και σήμερα είναι ένα πολύ διαδεδομένο και αγαπητό σκυλί συντροφιάς, γνωστό σε όλες τις Ηπείρους, χωρίς να είναι εξαιρετικά πολυάριθμο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Γεμάτος ζωή, βαθιά τρυφερός, ευφυής, εκδηλωτικός. Σκύλος ζωηρός, εύθυμος, παιχνιδιάρης, με αυτοπεποίθηση και γερά νεύρα. Εξωστρεφής όσο και αφοσιωμένος στους οικείους του, φιλικός και χαρούμενος, αθλητικός και κοινωνικός.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Το Γαλλικό Μπουλντόγκ είναι σκύλος του σπιτιού. Η ιδιοσυγκρασία του χρειάζεται οικογενειακό περιβάλλον και παρέα, δραστηριότητες και κοινωνικές σχέσεις με ανθρώπους και άλλους σκύλους. Το έμφυτο πείσμα του απαιτεί σωστή αγωγή, πειθώ και έμπειρη χειραγώγηση. Πάνω απ΄όλα αγαπά βαθιά τους δικούς του και έχει ανάγκη να νιώθει πως αγαπιέται από αυτούς. Απαιτεί όμως και σεβασμό στη μολοσσοειδή του φύση, γιατί είναι σκύλος με μεγάλη καρδιά και όχι διακοσμητική κούκλα.

ΥΓΕΙΑ: Εύκολο στη φροντίδα του, το κοντότριχο «Φρέντσι» χρειάζεται προσοχή στην περιοχή των ματιών, που είναι ευαίσθητα από μικροτραυματισμούς. Πρέπει να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση χωρίς υπερβάλλον βάρος, με επαρκή καθημερινή άσκηση αλλιώς, σαν βραχυκεφαλικός τύπος, στις θερμές εποχές του χρόνου θα υποφέρει από ταχυπαλμία και αναπνευστικές δυσχέρειες. Όπως σε όλους τους εκ γενετής βραχύουρους σκύλους, ορισμένα άτομα εμφανίζουν σπονδυλικές παθήσεις (ευτυχώς σπάνια). Μετατόπιση επιγονατίδας και δυσπλασία του αγκώνα είναι προβλήματα που έχει κοινά με άλλες μικρόσωμες φυλές, ενώ τα αιματολογικά σύνδρομα κάνουν απαραίτητο τον έλεγχο των ζώων αναπαραγωγής, ιδιαίτερα πριν αγοράσει κανείς κουτάβι. Λόγω όγκου κεφαλής, δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα δυστοκίας, κάτι που πρέπει να έχει υπ΄όψη του κάθε επίδοξος εκτροφέας. Η μόνη λύση σε όλα αυτά είναι πάντα η προμήθεια ζώων από αξιόπιστα κυνοτροφεία. Καλό είναι επίσης να τρώει την τροφή του σε δυο γεύματα την ημέρα και μουσκεμένη καλά (αν είναι ξηρή) για την αποφυγή προβλημάτων δυσπεψίας.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Το Γαλλικό Μπουλντόγκ παραμένει Μπούλντογκ στην ψυχή και χρειάζεται ανθρώπους που κατανοούν, σέβονται και μπορούν να αναθρέψουν σωστά τις μολοσσοειδείς φυλές σκύλων με τις ιδιαιτερότητές τους. Ζει άνετα σε διαμέρισμα και μικρούς χώρους, είναι βολικός και καθαρός σύντροφος και ταιριάζει πολύ σε οικογένειες με παιδιά – τα οποία λατρεύει και συγχρόνως είναι αρκετά αθλητικός ώστε να τα συνοδεύει στα παιχνίδια τους. Είναι προτιμότερο να ζει παρέα με άλλα σκυλιά και μάλιστα ομοειδή. Σκύλος για κάθε χώρο και περιβάλλον, χωρίς σοβαρές αντενδείξεις για το μέσο κυνόφιλο, εξαιρετική επιλογή σκύλου συντροφιάς για την πόλη και την εξοχή, αρκεί να δίνεται διέξοδος στην ενεργητικότητά του.

gallikobulldog

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Πολύ δυνατός, μυώδης και ατρόμητος, αποφασιστικός, πολύ ζωηρός, γοητευτικός, αυτός ο τετράποδος κωμικός είναι αξιαγάπητος και ακαταμάχητος για όσους έλκονται από την γαλλική γοητεία του «ωραίου- άσχημου» (θυμηθείτε και τον Ζαν-Πωλ Μπελμοντό!). Συγχρόνως είναι πολύ υπάκουος όταν εκπαιδευτεί με υπομονή και γνώση και κινητοποιείται από τη βαθιά ανάγκη για επιβράβευση από τους οικείους του, που λατρεύει με πάθος. Πρέπει να είναι γεροδεμένος αλλά χωρίς πάχος, οπότε είναι εξαιρετικός αθλητής. Αν απειληθεί, η μεγάλη ψυχή του Μπουλντόγκ βγαίνει στην επιφάνεια με αναμφισβήτητη γενναιότητα. Πολύ ελκυστικός σε εμφάνιση, συμπαγής και κομψός σε σώμα, με πολύ εκφραστικό κεφάλι, θερμή έκφραση στα μεγάλα του μάτια, ωραία όρθια αφτιά και κοντή ουρά, έχει ξεκάθαρη κοψιά και όμορφα χρώματα. Το κεφάλι είναι μεγάλο για το μέγεθός του και τετράγωνο, με συμπιεσμένο ρύγχος και δυνατά, προγναθικά σαγόνια. Τα μεγάλα, στρογγυλεμένα αφτιά (σαν νυχτερίδα) και η εκ γενετής κοντή ουρά είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυλής. Αν και μικρόσωμος, είναι πολύ ρωμαλέος, με δυνατά κόκαλα, κοντό και λείο τρίχωμα, πολύ αρμονικός σε αναλογίες και ιδιαίτερο, «ρολαριστό» βήμα.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Οποιασδήποτε μορφής σωματική τιμωρία πρέπει να αποφεύγεται: ο Γαλλικός Μπουλντόγκ είναι αξιοπρεπής και περήφανος σκύλος, που ελέγχεται με τον τόνο της φωνής και όχι με τη βία. Για να αναπτυχθεί ψυχολογικά, χρειάζεται ιδιοκτήτες τους οποίους μπορεί να σέβεται- όχι να τους φοβάται. Η ψυχική του ανάγκη για βαθείς συναισθηματικούς δεσμούς είναι έμφυτο χαρακτηριστικό της φυλής. Δεν «ανθίζει» στο θερμοκήπιο: απαιτεί μια ζωή ενδιαφέρουσα, με συχνές εξόδους και κοινωνικές επαφές σε κάθε είδους περιβάλλον. Ανεκτικός ως εκεί που δεν παίρνει άλλο, ένα παραμελημένο Μπουλντόγκ δεν είναι μεμψίμοιρο ούτε παραπονείται, αλλά φυτοζωεί και μελαγχολεί λίγο- λίγο. Σκύλος γεμάτος ζωή και χιούμορ, χρειάζεται ανάλογη αντιμετώπιση για να αποδώσει.