Γερμανικός Ποιμενικός: Τι πρεπει να γνωρίζετε πριν τον αγοράσετε!

κείμενο-φωτο: kynlogy.gr

Τα κριτήρια επιλογής

Κατ΄ αρχήν αποφασίστε αν είστε ο κατάλληλος ιδιοκτήτης για ένα Γ.Π.: είναι ένας σκύλος με μεγάλες δυνατότητες και επομένως «απαιτητικός» σε χρόνο, φροντίδα, ανατροφή, αγωγή και εξάσκηση. Δεν είναι κατάλληλος για μικρούς χώρους ή για ανθρώπους που ούτε πείρα έχουν στην ανατροφή δραστήριων σκύλων ούτε χρόνο διαθέτουν γι΄ αυτό.

Επιλέξτε ένα υπεύθυνο εκτροφέα που ενδιαφέρεται πραγματικά για την τύχη των κουταβιών του: είναι αυτός που θα σας κάνει τις περισσότερες ερωτήσεις για να εξακριβώσει ποιες ακριβώς θα είναι οι συνθήκες ζωής του σκύλου κοντά σας, όχι αυτός που θα πάρει τα χρήματά σας χωρίς δεύτερη σκέψη.

Όσο «γνωστή» φυλή και αν είναι ο Γ.Π., ποτέ κανείς δεν ξέρει όλα όσα θα έπρεπε να ξέρει: μελετήστε όσο μπορείτε περισσότερο το πολυάριθμο έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει γύρω από τη φυλή, ενημερωθείτε από τον Όμιλο, παρακολουθείστε εκθέσεις και εκδηλώσεις για Γ.Π. πριν καταλήξετε.

Αποφασίστε αν σας ενδιαφέρει ένας σκύλος συγκεκριμένης εργασίας ή ένας γενικός σύντροφος και προσανατολιστείτε ανάλογα. Οι Γ.Π. «εργασίας» μπορεί να διαφέρουν από λίγο εως αισθητά από τους Γ.Π. «εκθέσεων». Εντοπίστε τις διαφορές, επιλέξτε τους γεννήτορες που σας ενδιαφέρουν περισσότερο και  καθώς περιμένετε τη γέννηση των κουταβιών, προετοιμασθείτε να κάνετε στον εκτροφέα τις κατάλληλες ερωτήσεις.

germanikospoimenikos

Ποτέ απο Pet Shops

Μην αγοράσετε Γ.Π. από τυχαίες πηγές: ένα προϊόν αδιάφορης εκτροφής μπορεί να είναι «φορτωμένο» με προβλήματα υγείας και χαρακτήρα.

Μην αγοράσετε Γ.Π. από γονείς που δεν έχουν κάποιο καλό μορφολογικό χαρακτηρισμό καθώς και εξέταση για ισχιακή δυσπλασία. Η φυλή είναι εξαιρετικά πολυάριθμη και ανάλογες θα πρέπει να είναι σήμερα και οι (υψηλές) απαιτήσεις των αγοραστών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσετε κουτάβι από μη εγγεγραμμένους γονείς. Από την άλλη πλευρά, μην πληρώσετε ένα υπέρογκο ποσόν για την αγορά ενός κουταβιού πριν το σκεφτείτε διπλά: δικαιολογεί η ποιότητα των γονιών την τιμή του; Είστε σίγουροι ότι σας δίνουν ένα κουτάβι υψηλών προδιαγραφών; Είναι διατεθειμένος ο εκτροφέας να το αντικαταστήσει, αν κάτι δεν πάει καλά; Υπάρχουν εκατοντάδες κουτάβια προς πώληση, γι΄ αυτό μην αφεθείτε να σας παρασύρουν…

Αγοράστε το κουτάβι που πιστεύετε ότι έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις σας. Οι επιδόσεις των γονέων και των προγόνων του, που φαίνονται στο γενεαλόγιό του (βλ. γλωσσάρι) θα σας κατατοπίσουν για τις συγκεκριμένες δυνατότητες της δεδομένης γενεαλογικής γραμμής.

Υπάρχουν ως γνωστόν, Τεστ Χαρακτήρα για κουτάβια, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την συγκεκριμένη φυλή και μπορούν να σας δώσουν μια ένδειξη για το είδος του ενήλικου σκύλου που θα εξελιχθεί, με την κατάλληλη βέβαια αγωγή, το καθένα.

germanikospoimenikos

Το φύλο, το χρώμα, ο χαρακτήρας

Το φύλο είναι θέμα προσωπικής προτίμησης αλλά γενικά οι θηλυκιές είναι ευκολότερες στην εκπαίδευση, ελαφρύτερες και γι΄ αυτό πιο ευέλικτες και ευκίνητες, καταλληλότερες δε για εκείνους που δεν είχαν ποτέ πριν Γερμανικό Ποιμενικό.

Για την εργασία, το χρώμα και ως ένα βαθμό, το τρίχωμα του Γ.Π., στις καιρικές συνθήκες της Ελλάδας, δεν παίζουν μεγάλο ρόλο.

Ελέγξτε τα δόντια και αν είναι αρσενικό, τους όρχεις του κουταβιού και γενικά τα συνήθη σημάδια υγείας και ζωτικότητας. Μην πάρετε το πιο επιθετικό ή το πιο αποτραβηγμένο κουτάβι: αυτά χρειάζονται ειδικές γνώσεις για την ανατροφή τους. Τα αφτιά μπορεί να είναι ήδη όρθια από την ηλικία των δύο μηνών και σε μερικά ίσως «μαλακώσουν» προσωρινά αργότερα, όταν το κουτάβι αλλάζει δόντια. Αλλά συζητήστε με τον εκτροφέα την πιθανότητα αντικατάστασης αν το ζώο προορίζεται για εκθέσεις μορφολογίας και τ΄ αφτιά του δεν σηκωθούν εντελώς.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του εκτροφέα για την διατροφή, υγιεινή και ανατροφή του κουταβιού σας. Χρησιμοποιείστε την κοινή λογική, το άφθονο πληροφοριακό υλικό και συμβουλές από έγκυρες πηγές που υπάρχουν στη διάθεσή σας. Υπάρχουν πολλές εξαίρετες πλήρεις τροφές στο εμπόριο, κατάλληλες για τον αναπτυσσόμενο και τον ενήλικο Γ.Π. και δεν χρειάζεται να «πειραματισθείτε» επίπονα. Με γνώση, υπομονή και αγάπη, το κουτάβι θα εξελιχθεί σ΄ ένα υπέροχο ενήλικο Γερμανικό Ποιμενικό σκύλο…