Γιατί οι αρσενικοί σκύλοι ουρούν με σηκωμένο πόδι;

Κείμενο φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Αναρωτιέστε γιατί ένας αρσενικός σκύλος ουρεί με το πόδι σηκωμένο ενώ αντίθετα τα θηλυκά προτιμούν να κάνουν τσίσα τους με ’’γυναικείο’’ τρόπο ; Να λοιπόν η απάντηση για αυτή την παράξενη (;) συμπεριφορά…..

…Tα σκυλιά που έχουμε όλοι στην κατοχή μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά εξημερωμένοι …λύκοι. Όσο και να μας μοιάζει αυτό σαν ένα μύθος είναι μια πραγματικότητα. Ακόμα και το αθώο Τσιουάουα κουβαλάει τα γονίδια και τους κώδικες συμπεριφοράς του μακρινού του πρόγονου ή αν θέλετε του σημερινού του εξάδελφου του λύκου. Παρατηρήστε σε κάποιο ντοκιμαντέρ πως συμπεριφέρονται οι λύκοι και τα λυκόπουλα στο πλαίσιο της αγέλης και μετά παρατηρήστε μια οικογένεια σκύλων όπως π.χ. μια σκύλα με τα κουτάβια της. Θα δείτε τα κουτάβια να ‘’τσακώνονται’’ μεταξύ τους και να προσπαθούν το ένα να υποτάξει το άλλο ή 2-3 μαζί να ‘’επιτίθενται’’ σε κάποιο τρίτο. Θα τα δείτε να στήνουν ‘’ενέδρες’’ ή να μυρίζουν το ένα τον πισινό ή τα ούρα του άλλου. Εκεί λοιπόν βρίσκετε η απάντηση στο ερώτημα σας. Αυτοί οι τσακωμοί δεν είναι τίποτε άλλο από την μετέπειτα μάχη που θα δοθεί για την αρχηγία της αγέλης αλλά και την κυριαρχία στην επικράτεια μιας περιοχής. Ο λύκος οριοθετεί την περιοχή του και δεν αφήνει άλλους λύκους να εισέλθουν σε αυτή. Το σηκωμένο πόδι, για να έρθουμε στο θέμα μας, διευκολύνει τα ούρα να ανέβουν ψηλά και να καταβρέξουν το δέντρο, τον θάμνο ή τον βράχο. Όσο ψηλότερα τόσο καλύτερα γιατί θα είναι κοντά στην μύτη του εισβολέα. Έτσι θα πάρει ευκολότερο το μήνυμα ότι η περιοχή είναι οριοθετημένη από άλλον ιδιοκτήτη.

setter2

Κωδικός επικοινωνίας

Τα ούρα λοιπόν είναι το σημάδι που αποτρέπει τον εισβολέα. Βέβαια δεν είναι μόνο ένα απλό σημάδι αλλά ένας ολόκληρος κώδικας οσφρητικής επικοινωνίας. Θα έχετε παρατηρήσει την επιμονή με την οποία οι σκύλοι μυρίζουν τα κόπρανα ή τα ούρα των ομοίων τους. Μέσα από την οσφρητική ανάλυση δεν αντιλαμβάνονται μόνο την παρουσία κάποιου ομοίου τους. Αντιλαμβάνονται μια ολόκληρη ταυτότητα και στοιχεία όπως κυριαρχικότητα, σεξουαλική διαθεσιμότητα κ.λ.π.   Για να κατανοήσετε καλύτερα την συμπεριφορά του σκύλου σκεφτείτε μόνο ότι η κυρίαρχη αίσθηση του σκύλου είναι η όσφρηση και όχι η όραση όπως νομίζουν πολλοί. Οταν λοιπόν βλέπετε ένα σκύλο να σημαδεύει τις κολόνες και τα δέντρα με τα ούρα του να γνωρίζετε ότι δεν το κάνει από …αγένεια αλλά επειδή το επιβάλουν τα γονίδια του.