Για καλύτερη συμβίωση…

Του Γιώργου Κωστόπουλου, εκπαιδευτή σκύλων- ειδικού συμπεριφοράς

Φωτο. Ν. Φωτακόπουλος

samoyet Αστείρευτη ενέργεια

Πολλοί γνωρίζουν και ελκύονται από μια φυλή βλέποντας το ενήλικο ζώο του γείτονά τους και την άψογη συμπεριφορά του. Νομίζουν λοιπόν ότι αποκτώντας ένα κουτάβι της συγκεκριμένης φυλής, όταν το φέρουν σπίτι τους θα συμπεριφέρεται όπως και το ήσυχο, πειθήνιο και υπάκουο τρίχρονο ζώο που έχουν γνωρίσει.

Τα πράγματα βέβαια σπάνια είναι έτσι, καθότι το κουτάβι περνάει τις αντίστοιχες φάσεις ανάπτυξης ενός παιδιού, συντομότερης φυσικά διάρκειας. Μέχρι λοιπόν την ωρίμανσή του, ψυχική και πνευματική, το χαριτωμένο κουτάβι μας θα διέλθει τις φάσεις της αστείρευτης ενέργειας, διάθεσης παιχνιδιού και περιέργειας για οτιδήποτε καινούργιο. Είναι η φάση που γνωρίζει τον κόσμο μας και οτιδήποτε τον αποτελεί.

Πρέπει λοιπόν, αφενός μεν να είμαστε προετοιμασμένοι να του παρέχουμε τα απαραίτητα για τη διοχέτευση των ποσοτήτων ενέργειάς του, υπό τη μορφή κατάλληλων παιχνιδιών, χώρου, βόλτας και καινούργιων εμπειριών, αλλά και να φροντίσουμε να διαφυλάξουμε την περιουσία μας από τα μικρά, αλλά κοφτερά δοντάκια του…!

Σύντομα η φάση θα περάσει, το διαβολάκι θα δώσει τη θέση του στον άγγελο καλής συμπεριφοράς και εμείς θα αναπολούμε τις παλιές μέρες…

Κήπος ή βόλτα;

Η πιο συχνή «παρεξήγηση» που γίνεται από πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων είναι η πεποίθηση ότι εφόσον τα ζώα τους ζουν σε κήπο είναι ευτυχισμένα και δεν χρειάζονται τίποτε άλλο. Μεγάλο λάθος, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η πράξη, καθότι το μεγαλύτερο ποσοστό ακοινώνητων, ανασφαλών ή φοβικών ζώων είναι εκείνο που πέρασε τη φάση της ανάπτυξής του στον κήπο του σπιτιού, χωρίς βόλτες και έκθεση στον έξω κόσμο, άρα χωρίς την απαραίτητη κοινωνικοποίηση, λόγω της λανθασμένης πεποίθησης των ιδιοκτητών ότι αφού ο σκύλος έχει τόσο χώρο να τρέξει, δεν χρειάζεται βόλτα. Λάθος!

Η βόλτα με το λουρί- οδηγό δεν αποτελεί τόσο άσκηση για το σκύλο, όσο επαφή με τον «έξω κόσμο» και τα ερεθίσματα που τον αποτελούν, καθώς και αλλαγή «παραστάσεων». Η βόλτα έχει λοιπόν τεράστια σημασία για την ψυχική και πνευματική κατάσταση του σκύλου, ιδιαίτερα τους πρώτους οκτώ μήνες της ζωής του που διέρχεται της φάσης της κοινωνικοποίησης και της γνωριμίας του κόσμου μας. Άρα λοιπόν κήπος και βόλτα! Ο τέλειος συνδυασμός…

germanikospoimenikos

Μμμ… νόστιμο!

Οι σκύλοι μας συμπεριφέρονται με διάφορους τρόπους, απόλυτα φυσιολογικούς για εκείνους, που όμως εμείς οι δίποδοι τους θεωρούμε ενοχλητικούς, αγενείς ή αηδιαστικούς… Ο κορυφαίος στη λίστα είναι η κατάποση των απορριμμάτων τους ή κοπροφαγία. Η συμπεριφορά παρατηρείται συνήθως σε νεαρά ζώα, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα μικρά παιδιά. Άραγε γιατί το ξεχνάμε αυτό; Συνήθως δε, εξαλείφεται με την πάροδο της ηλικίας. Πριν λοιπόν απελπιστούμε και βιαστούμε να κατηγορήσουμε το ζώο μας ως βρώμικο, ας σκεφτούμε ότι πρώτον πρόκειται για φυσιολογική φάση ωρίμανσης και δεύτερον ότι είναι περαστική.

Καλά όλα αυτά, σκέφτονται οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κουταβιών. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε τίποτα; Και βέβαια. Πρώτα απ’ όλα καθαρίζουμε συχνά. Ξέρουμε ότι τα κουτάβια λερώνουν σχεδόν αμέσως μετά το γεύμα τους και είμαστε έτοιμοι. Ακόμα, παρέχουμε στο κουτάβι πολλά παιχνίδια για να απασχολείται, αλλά και ερεθίσματα με συχνές βόλτες. Όσο πιο «χορτασμένο» είναι από εμπειρίες, άσκηση και ανθρώπινη συντροφιά, τόσο λιγότερο θα ενδιαφερθεί για τον εαυτό τους και τα… παράγωγά του!