Δέκα προτάσεις για την επιλογή μεγαλόσωμου σκύλου…. (μέρος β)

Eπιμέλεια-Φώτο: kynology.gr

Η επιλογή σκύλου είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου. Συνήθως υπεισέρχονται κριτήρια αισθητικά (εμφάνιση), οικονομικά (κόστος αγοράς και διατήρησης), διαθέσιμου χώρου και χρόνου, μεγέθους, χρησιμότητας, τρόπου ζωής και χόμπι του ιδιοκτήτη, σπανιότητας ή όχι της φυλής κ.λ.π.

bigonedog

Big One Professional

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των μεγαλόσωμων σκύλων είναι ότι το κόστος τους είναι αυξημένο: στοιχίζει η αγορά τους, η διατροφή τους, η φροντίδα της υγείας τους, τα μεταφορικά έξοδα, τα αξεσουάρ τους (παιχνίδια, περιλαίμια, είδη περιποίησης (κ.λ.π.) στοιχίζουν συγκριτικά πολύ περισσότερο από τα ανάλογα έξοδα για ένα μικρότερο σε μέγεθος σκύλο.

Οι περισσότεροι μεγαλόσωμοι σκύλοι αγοράζονται με την προοπτική ή ελπίδα, από μεριάς του ιδιοκτήτη, ότι θα προστατεύουν, ως ,ένα βαθμό, τον ίδιο και την περιουσία του, έστω και μόνο γαβγίζοντας. Όμως δεν είναι όλες οι μεγαλόσωμες φυλές κατάλληλες για το ρόλο του φύλακα (ούτε έχουν όλοι οι σκύλοι – φύλακες τις ίδιες ικανότητες: άλλο ο «σωματοφύλακας», άλλο ο φύλακας χώρου, ή ο φύλακας κοπαδιού, ή ο σκύλος επαγρύπνησης – προειδοποίησης κ.ο.κ.)

Αν και όλα τα μεγαλόσωμα σκυλιά λειτουργούν αποτρεπτικά, με την εμφάνισή τους, δεν είναι όλα φύλακες – το αντίθετο μάλιστα, διότι για ορισμένες φυλές, απλούστατα άλλος ήταν ο ιστορικός  τους ρόλος, γι’ άλλο καθήκον δημιουργήθηκαν ή εξελίχτηκαν απ’ τον άνθρωπο.

Το άρθρο είχε την πρόθεση να λειτουργήσει σαν ένας απλός εισαγωγικός οδηγός για τον «αρχάριο» κυνόφυλο, που του αρέσουν τα μεγαλόσωμα σκυλιά αλλά δεν έχει ακόμη κάνει την επιλογή του. Θ’ ακολουθήσουν και άλλα στο ίδιο πνεύμα, για τα σκυλιά μέσου και μικρού μεγέθους, για τους σκύλους – φύλακες (και τα είδη τους), για τα κυνηγόσκυλα κ.λ.π.

Ας συνεχίσουμε όμως την παρουσίασή τους:

afgan

ΛΑΓΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ :

Αρχαιότατη φυλή λεβριέ με ιδιαίτερη σωματική κατασκευή για την καταδίωξη του θηράματος στα οροπέδια. Πολύ αθλητικός ελαφρύς και μυώδης σκύλος με ξεχωριστή, αριστοκρατική εμφάνιση, μακρύ και λεπτό κεφάλι και εξωτικό βλέμμα. Καθαρός και ευγενικός, μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα αλλά χρειάζεται πολύ τρέξιμο. Το εντυπωσιακό, μακρύ, μεταξένιο του τρίχωμα που μπορεί να έχει μια γκάμα χρωμάτων (χρυσαφί, ασημί, μπλε, ραβδωτό, μαύρο, λευκό κ.λ.π.) απαιτεί μεγάλη φροντίδα για να μην μπερδεύεται και να διατηρείται υγιές. Θαυμάσιος και ξεχωριστός σύντροφος, χρειάζεται κοινωνικοποίηση και κατάλληλη εκπαίδευση.

maremano

ΜΑΡΕΜΜΑ (Παστόρε Μαρεμμάνο – Αμπρουζέζε):

Ιταλικός Ποιμενικός σκύλος άνω του μέσου μεγέθους, με κατάλευκο, πυκνό ημίμαυρο μανδύα. Πιστός, ισορροπημένος, δυνατός και προστατευτικός χαρακτήρας, είναι καλός φύλακας χωρίς να γαβγίζει πολύ. Έχει “κοπαδιάρικο” ένστικτο και εκπαιδεύεται εύκολα. Αφοσιωμένος, έξυπνος, δραστήριος και άγρυπνος στα καθήκοντα του, δένεται πολύ με την οικογένεια και το χώρο του και είναι τρυφερός με τα παιδιά, προστατεύοντας και όλα τα οικιακά ζώα του περιβάλλοντός του. Χρειάζεται συχνό βούρτσισμα και μαδάει πολύ. Σκύλος για ευρύχωρα σπιτικά και κατά προτίμηση στην εξοχή, απαιτεί έντονη άσκηση, κοινωνικοποίηση και ιεραρχία. Σχεδόν άγνωστη φυλή στη χώρα μας.

Mastinomini

ΜΑΣΤΙΝΟ ΝΑΠΟΛΕΤΑΝΟ:

Αρχαιότατος μολοσσοειδής τύπου Μαστίφ, απόγονος των Ελληνικών Μολοσσών και των πολεμικών σκύλων της αρχαίας Ρώμης. Ογκώδης, με βαρύ σκελετό και μεγάλο κεφάλι, έχει χαλαρό δέρμα που σχηματίζει πτυχώσεις και την τάση να σχηματίζει καλούς στις αρθρώσεις αν δεν κοιμάται σε παχύ στρώμα. Γενναίος, σιωπηλός, φιλήσυχος και βαθύτατα πιστός στον κύριό του, είναι ο υπέρτατος φύλακας του σπιτιού και των ανθρώπων του αν χρειαστεί. Χρειάζεται ευρυχωρία, πολύ προσεκτική διατροφή, κοινωνικοποίηση και υπεύθυνη αγωγή για να μην γίνει επικίνδυνος. Δεν είναι σκύλος για τον καθένα γιατί απαιτεί μεγάλη εμπειρία και γνώση. Μέτριες ανάγκες για άσκηση αλλά δεν πρέπει να γίνει νωθρός, πλαδαρός παχύς ή δυσκίνητος. Σκύλος της οικογένειας, ιπποτικά ευγενικός με όλα τα μικρότερα του πλάσματα, δεν ζει πολλά χρόνια.

mastifaggliko

ΜΑΣΤΙΦ (Αγγλικό)

Αρχέτυπος βρετανικός μολοσσοειδής σκύλος που εντυπωσίασε τους Ρωμαίους όταν εισέβαλαν στην πατρίδα του. Από τους μεγαλύτερους καθαρόαιμους σκύλους, είναι ο ογκωδέστερος και βαρύτερος όλων και η ανατροφή του παρουσιάζει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε διατροφή και υγιεινή φροντίδα. Στιβαρός και ρωμαλέος, πρέπει να είναι μυώδεις και σε καλή φυσική κατάσταση και γι’ αυτό χρειάζεται χώρο. Το τρίχωμά του είναι κοντό και εύκολο στην περιποίηση και το δέρμα του δεν είναι πολύ χλιαρό, αλλά έχει και αυτός τάση για ενοχλητικούς κάλους αν δεν του παρέχεται αναπαυτικό κρεβάτι. Πράος, μειλίχιος, γλυκός σκύλος, με πολύ οικογενειακό χαρακτήρα, ισορροπημένος και καλότροπος, είναι ο καλόγνωμος άρχοντας και προστάτης του σπιτιού του, μεγαλόψυχος με τα παιδιά και όλα τα μικρότερα απ’ τον ίδιο πλάσματα. Χρειάζεται την ανθρώπινη στοργή και παρέα καθώς και υπεύθυνη αγωγή χωρίς βία. Χαμηλό όριο ζωής. Πολύ σπάνιο στην Ελλάδα, δύσκολος στην ανατροφή τον σκύλος.

tibetmastif

ΜΑΣΤΙΦ του ΘΙΒΕΤ:

Ο πατριάρχης των μολοσσοειδών τύπων μαστίφ, αρχέγονος ασιατικός ποιμενικός και φύλακας με ξεχωριστά χαρακτηριστικά κεφαλής και πυκνό, φουντωτό τρίχωμα. Αθλητικός και ευέλικτος, αν διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση είναι πολύ μυώδεις και πιο ευκίνητος από άλλες ομοειδείς φυλές. Άγρυπνος φύλακας ατόμων, περιουσίας, χώρου και ζώων, διατηρεί πρωτόγονα χαρακτηριστικά και ένστικτα. Οι θηλυκιές έρχονται σε οίστρο μια φορά το χρόνο. Το τρίχωμα του απαιτεί συχνά βούρτσισμα και μαδάει πολύ όταν αλλάζει. Σκύλος της οικογένειας, χρειάζεται χώρο και πολύ προσεκτική αγωγή για να μην γίνει μονόχνοτος και αντικοινωνικός. Το γαύγισμα του θυμίζει καμπάνα. Αφοσιώνεται έντονα στους οικείους του και έχει μέση διάρκεια ζωής αν προσεχθεί η υγεία του. Εξαιρετικά σπάνιος στην Ελλάδα.

tsopanoskulo

ΜΑΣΤΙΦ των ΠΥΡΗΝΑΙΩΝ:

Ισπανική Ποιμενική Μολοσσοειδής φυλή. Ψηλός, ρωμαλέος, επιβλητικός σκύλος με σοβαρό χαρακτήρα και έντονο ένστικτο προστασίας της αγέλης και του χώρου του. Εντυπωσιακό κεφάλι και τρίχωμα που χρειάζεται συχνό χτένισμα για να αφαιρούνται οι νεκρές τρίχες. Πολύ ογκώδης σκελετός αλλά και ικανότητα για γοργές αντιδράσεις, αν ο σκύλος διατηρείται σε σκληρή, εργασιακή μυϊκή κατάσταση. Επιφυλακτικός με τους ξένους, χρειάζεται κοινωνικοποίηση και σαφή ιεράρχηση για να μην γίνει επιθετικός. Πολύ καλός και γενναίος φύλακας, πιστός στην οικογένεια και το χώρο του, δυνατός και σκληροτράχηλος χαρακτήρας, ανεκτικός με τα μικρότερα ζώα του σπιτιού ή του κτήματος, καλός με τα παιδιά αλλά οι αρσενικοί είναι εριστικοί με άλλους σκύλους του ίδιου μεγέθους. Σκύλος της υπαίθρου, χρειάζεται χώρο, άσκηση και διατροφή καλής ποιότητας. Άγνωστος στην Ελλάδα.

meletiou

ΜΠΟΡΖΟΙ:

Ο Ρώσος αριστοκράτης των Λαγωνικών, από τους υψηλότερους και ταχύτερους σκύλους, ελαφρύς και γεμάτος χάρη από την άκρη του εντυπωσιακού, λεπτού και σμιλεμένου κεφαλιού του ως την άκρη της μακριάς και στολισμένης με μεταξένιο τρίχωμα ουράς του. Ο μανδύας του είναι ημίμακρος, ελαφρά κυματιστός, σε εντυπωσιακά χρώματα και με έντονη φιλντισένια λάμψη. Τρυφερός, καθαρός και ευγενικός σύντροφος με κομψή παρουσία και κινήσεις, χρειάζεται άσκηση και οικογενειακό περιβάλλον. Πρέπει να τρέχει ελεύθερος και με ασφάλεια σε μεγάλους χώρους, αλλά για τη διαβίωσή του αρκεί ακόμα και ένα μικρό σπίτι γιατί είναι ολιγαρκείς και διακριτικός. Έχει αμείλικτο κυνηγετικό ένστικτο που πρέπει να ελέγχεται για να μην τον βάλει σε μπελάδες. Προβληματική η συμβίωση με τις γάτες και τα παιδιά θα πρέπει να του φέρονται χωρίς τραχύτητα. Ολιγάριθμη φυλή στη χώρα μας.

bobtail

ΜΠΟΜΠΤΕΗΛ:

Ο παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός είναι ένας μοναδικός σκύλος με ιδιαίτερη κατασκευή, τρίχωμα και κίνηση. Ο μακρύς μανδύας του είναι εντυπωσιακός και φουντωτός, δίχρωμος, και απαιτεί έμπειρη φροντίδα. Εξωστρεφείς, φιλικός, αθλητικός σκύλος με μεγάλη αγάπη στην οικογένεια και έντονα αγελαίο ένστικτο, μπορεί να ζήσει παντού αλλά προτιμά τη θέση του συντρόφου μέσα στο σπίτι. Πολύ στοργικός και τρυφερός με τους οικείους του, είναι καλός προειδοποιητικός σύντροφος. Πρόθυμος να υπακούσει και πολύ εκπαιδεύσιμος, με αίσθηση του χιούμορ και έντονη περιέργεια, μπορεί να κάνει τα πάντα με καλόβουλη διάθεση και σφρίγος. Γαβγίζει αρκετά και μαδάει αρκετά. Γενικά υγιής και μετριοπαθής σε απαιτήσεις, είναι ελαφρύτερος και ταχύτερος απ’ ότι δείχνει με την πρώτη ματιά.

boxer

ΜΠΟΞΕΡ:

Μεσόμορφος μολοσσοειδής με εξαιρετικά αθλητική, μυώδη και εργονομική διάπλαση, κινείται ελαστικά και με εκρηκτικές αντιδράσεις, έντονη αλτικότητα και υψηλή μέση ταχύτητα. Μοναδικό κεφάλι με ευθύ βλέμμα, εξωστρεφείς, κοινωνικός και ευδιάθετος σκύλος υψηλής ενέργειας, πάντα πρόθυμος να εργαστεί σε οποιοδήποτε καθήκον για τον κύριό του. Άριστος σκύλος οικογενείας, που λατρεύει τα παιδιά, γενναίος, προστατευτικός και ισορροπημένος χαρακτήρας. Υψηλή περιέργεια, επαγρύπνηση και ένστικτο παιχνιδιού, κατάλληλος για επαναφορά, ιχνηλασία, ατζίλιτυ και καθήκοντα άμυνας, χαρισματικός και πολυτάλαντος σκύλος του σπιτιού. Κοντότριχος, δεν απαιτεί ιδιαίτερη περιποίηση τριχώματος αλλά χρειάζεται πάρα πολύ άσκηση. Ευφυής και εξαιρετικά εκπαιδεύσιμος, ταιριάζει σε όλους αλλά χρειάζεται κοινωνικοποίηση και σωστή αγωγή από κουτάβι.

bullmastif

ΜΠΟΥΛΜΑΣΤΙΦ:

Μικτός αγγλικός μολοσσοειδής, μίγμα μπουλντόγκ και μαστίφ, εξελίχτηκε σαν ο καταλληλότερος φύλακας μεγάλων εκτάσεων, νυχτοφύλακας και αναχαιτιστής εισβολέων. Σιωπηλός, ταχύς άγρυπνος τη νύχτα, πολύ σοβαρός στα καθήκοντά του, ισορροπημένος και αξιόπιστος χαρακτήρας. Εξαιρετικός οικογενειακός σκύλος με μεγάλη αγάπη και στοργική διάθεση , προστατευτικός και πολύ αθλητικός, εκπληκτικά ευκίνητος για τον όγκο και το μέγεθός του. Εντυπωσιακό κεφάλι με αυστηρή και αποτρεπτική έκφραση, αμετακίνητος προστάτης με στιβαρή και μυώδη κατασκευή. Έχει την τάση να ανατρέπει και να συλλαμβάνει χωρίς να προκαλεί σωματική ζημιά. Άριστος φύλακας χώρου, κοντότριχος, πρέπει να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση με κατάλληλη άσκηση. Εξαιρετικός χαρακτήρας με εύθυμη διάθεση έχει μέση διάρκεια ζωής και μπορεί να ζήσει παντού αλλά η θέση του είναι μέσα στο σπίτι. Ανταποκρίνεται πολύ καλά στην κατάλληλη εκπαίδευση και έχει μεγάλη προθυμία. .

(συνεχίζεται)  Δείτε το Α μέρος: Εννέα προτάσεις για την επιλογή μεγαλόσωμου σκύλου…. (μέρος Α)