Δείξε μου το σκύλο να… σου πω το αφεντικό του

Της Ευαγγελίας Κάκια

Ένας μύθος λέει πως όταν ο θεός χώριζε τα ζώα από τον άνθρωπο με ένα δυνατό ποτάμι, ο σκύλος πήδηξε στο ποτάμι και στάθηκε δίπλα στον άνθρωπο. Μια σχέση που μετρά αιώνες και ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν, εξελίχθηκε ώστε να αποκτήσει σημαίνουσα σημασία στη ζωή των ανθρώπων, αφού είναι ο πιο πιστός φίλος.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν επιλέξει να εκπαιδεύουν τα συμπαθητικά αυτά τετράποδα σε μια προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά, αλλά κυρίως να έχουν τον τρόπο να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αρμόδιοι λένε ότι η εκπαίδευση του σκύλου είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στην αρμονική συμβίωση με τον πιστό μας φίλο, αν πρόκειται να τον έχουμε για συντροφιά, και στην καλή συνεργασία για τις περιπτώσεις που έχουμε το σκύλο για εργασία (φύλαξη, ανίχνευση ναρκωτικών ή εκρηκτικών, ναυαγοσώστη, διασώστη σεισμών,  σκύλο οδηγό ή βοηθό για άτομα με ειδικές ανάγκες).

volta1

Γλώσσα επικοινωνίας

«Είναι πολύ σημαντικό η εκπαίδευση ενός σκύλου, διότι είναι η γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ του ιδιοκτήτη και του ζώου» αναφέρει στον “Ε.Π.” ο Τάσος Κρικέλης εκπαιδευτής σκύλων τα τελευταία 18 χρόνια. Απόφοιτος της Ακαδημίας Anglo-Greek K9 & Law enforcement Academy ξεκίνησε να ασχολείται με την εκπαίδευσή τους, έχοντας ως κυριότερο κίνητρο την αγάπη για αυτά τα τετράποδα.

Αυτή την περίοδο έχει έδρα στο Δροσερό, όπου εκπαιδεύει σκυλιά και εκτρέφει δύο ράτσες τα ροντβάιλερ και γουεστ χάλαντ τεριέ, ενώ διαθέτει και ξενώνα φιλοξενίας για όσους αδυνατούν να ταξιδέψουν παρέα με το κατοικίδιό τους.

Όπως σημειώνει «η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι η γλώσσα επικοινωνίας και εάν δεν υπάρχει εκπαίδευση δε μπορείς να συνεννοηθείς και μετά θα αρχίσουν τα προβλήματα, ιδίως όσο μεγαλώνει και διαμορφώνει τον χαρακτήρα του. Επειδή είναι αγελαίο ζώο θέλει ιεραρχία. Ζει ομαδικά. Εάν υπάρχουν πέντε σκυλιά θα υπάρχει ιεραρχία, εάν δεν υπάρχουν και ζει σε μια οικογένεια με πέντε άτομα, ο σκύλος πάλι θα την θεωρεί αγέλη, τώρα τη θέση θα έχει, εξαρτάται από τους ιδιοκτήτες, εάν του δώσουμε λάθος μηνύματα αυτό είναι ζήτημα. Δεν είναι καλό να έχει την λάθος θέση, την πρώτη για παράδειγμα, διότι θα δημιουργηθούν προβλήματα».

Κατά τον κ. Κρικέλη οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους, καθώς συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει επικοινωνία  μεταξύ του ιδιοκτήτη και του ζώου.

Όμως πόσο εύκολο είναι να εκπαιδεύσεις ένα σκύλο και κατά πόσο παίζει ρόλο τελικά – εάν παίζει η  ράτσα του;

«Εξαρτάται τι θέλει ο καθένας, δεν υπάρχουν στάνταρ» θα σημειώσει και θα προσθέσει «η εκπαίδευση ενός σκύλου μπορεί να ξεκινά από τον εάν θα περπατάει δίπλα στον ιδιοκτήτη και φτάνει πολύ μακριά.  Ο κάθε εκπαιδευτής έχει τη δική του μέθοδο και ο κάθε ιδιοκτήτης θα επιλέξει τον εκπαιδευτή που του ταιριάζει.  Εγώ ξεκινώ με το παιχνίδι και το φαγητό. Ξεκινώ θετικά και σιγά – σιγά χρησιμοποιώ και τις κατάλληλες μεθόδους, διότι αλλιώς θα εκπαιδευτεί ένας γερμανικός ποιμενικός και αλλιώς ένας μαλτέζ».

Όπως υπογράμμισε «η ράτσα παίζει σημαντικό ρόλο διότι άλλο ένα σκυλί που ζυγίζει επτά κιλά και άλλο ένα σκυλί που ζυγίζει 50 κιλά. Θα εκτονώσουν την ενέργειά  τους με άλλο τρόπο και σε διαφορετικό χρόνο. Σημαντικό ρόλο  παίζει και ο χαρακτήρας της κάθε ράτσας γιατί ένα χάτσικο δεν εκπαιδεύεται εύκολα,  όχι γιατί δεν είναι έξυπνο, αλλά δεν είναι εκπαιδεύσιμο, όπως το μαλινουά ή ο γερμανικός ποιμενικός».

germanikospoimenikos

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να προσθέσει με έμφαση ότι «όταν επιλέγουμε ένα σκύλο πρέπει να ξέρουμε τι ζητάμε. Δε μπορεί ένας αρχάριος να πάρει ένας ροντβάιλερ ή ένα ντόγκο, διότι το ντόγκο είναι κυνηγόσκυλο. Φαντάσου να έχει κάποιος έναν τέτοιο σκύλο κλεισμένο σε ένα διαμέρισμα και έχεις απαίτηση να είναι υπάκουο. Θα φταίει ο ιδιοκτήτης διότι ο συγκεκριμένος σκύλος χρειάζεται χώρο και χρόνο. Εάν δε του αφιερωθεί, τότε θα αποκτήσει μια προβληματική συμπεριφορά.

Εάν κάποιος θέλει ένα σκύλο για φύλακα θα πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένος. Οπότε τι γίνεται, παίρνουμε ένα μπόξερ για παράδειγμα και όταν τελειώσουν τα εμβόλια θα πρέπει ο σκύλος να γνωρίζει τα πάντα. Βέβαια, παίζει σημαντικό ρόλο και ο ιδιοκτήτης, διότι εάν κάποιος δεν είχε ποτέ κατοικίδιο δε μπορεί να πάρει ένα ροντβάιλερ».

Δεν υπάρχουν καλές και κακές ράτσες

Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πολλές επιθέσεις σκύλων προς ανθρώπους, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις “πρωταγωνιστούν” δύο ράτσες. Τα πιτμπούλ και τα ροντβάιλερ, έχοντας ως αποτέλεσμα να έχουν “στοχοποιηθεί ” και να έχουν κατηγοριοποιηθεί ως επιθετικά και άκρως επικίνδυνα σκυλιά.

«Πρόκειται για παρεξηγημένα σκυλιά, δεν είναι θέμα ράτσας είναι καθαρά θέμα ιδιοκτήτη. Το ροντβάιλερ έχει σταθερό χαρακτήρα,  εάν εκείνος που το έχει δε του αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο και εάν δεν ασχοληθεί τότε υπάρχει ζήτημα. Δεν είναι επιθετικά λόγω χαρακτήρα αλλά λόγω φόβου» υπογράμμισε ο κ. Κρικέλης, τονίζοντας « δυστυχώς κυκλοφορεί ένας μύθος γύρω από διάφορες ράτσες και είναι δύσκολο να ανατραπεί, αλλά θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν υπάρχουν καλές και κακές ράτσες. Υπάρχουν ανεύθυνοι ιδιοκτήτες».

Ερωτηθείς για το εάν ως Έλληνες επιλέγουμε σκυλιά ράτσας και εάν τελικά η ράτσα που θα διαλέξουμε, δείχνει και ένα κομμάτι του χαρακτήρα μας, σημείωσε ότι επιλέγουν ράτσες, αλλά η ράτσα που επιλέγουν είναι αποτέλεσμα μιας προπαγάνδας και έγκειται στο γεγονός ότι εγκλωβιζόμαστε στην εικόνα που μας έχει δοθεί μέσα από τον κινηματογράφο ή από άλλες επιρροές.

«Για αυτό όταν θα επιλέξουμε ένα σκύλο πρέπει να επισκεφτούμε έναν ειδικό. Όταν βγήκε στους κινηματογράφους η ταινία “Χάτσικο” όλοι ήθελαν ένα σκύλο ράτσας Ακίτα, αλλά δεν είναι εύκολο σκυλί. Πρέπει να ξέρουμε γιατί το θέλουμε, πρέπει να το επιλέξουμε σύμφωνα με τον χαρακτήρα του, όχι με την εξωτερική του εμφάνιση», ανέφερε.

Σκυλιά περήφανα και υπεύθυνα και σκυλιά που μας διασκεδάζουν. Σκυλιά που μας προστατεύουν και σκυλιά με απίθανη νοημοσύνη που μας βοηθάνε, ό,τι και  να πει κανείς για αυτά θα είναι λίγο. Ένα είναι σίγουρο, ας τους δώσουμε την αγάπη και την αξία που δικαιούνται, γιατί τότε θα υπάρχει μια σχέση αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο.

Πηγή: http://energospolitis.gr