Δεκαρίστου Μαρία – Μαριόνκα: Δηλώνει …ξεροκέφαλη και δωρητής σώματος απαντώντας σε 30 αδιάκριτες ερωτήσεις

Απαντά στον Ν. Φωτακόπουλο

Είναι μια από τις (τούς) πρώτους κριτές του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος όλων των καθαρόαιμων φιλών. Παράλληλα είναι  χαρακτηριστική περίπτωση κυνόφιλης(ου) που λέει αυτά που πιστεύει, συχνά ΄΄εξω από τα δόντια΄΄ χωρίς να  υπολογίζει ΄΄πολιτικό΄΄και κυνολογικό κόστος. Όταν άλλοι και άλλες σωπαίνουν ΄΄για να τα έχουν με όλους καλά΄΄ αυτή μιλά ασκεί κριτική  και καταθέτει τις απόψεις της. Για αυτό και είναι κομμένη από την αιώνια διοίκηση (πρόεδρο) του ΚΟΕ που δεν την προσκαλεί ποτέ να κρίνει στις εκθέσεις της… Και όμως η κα Μαριόνκα Δεκαρίστου έχει κρίνει και συνεχίζει να κρίνει σε δεκάδες ξένες χώρες όπου αναγνωρίζετε η κυνολογική της κατάρτιση και αμεροληψία… Γνωρίστε την Μαριόνκα μέσα απο τις απαντήσεις της σε 30 ερωτήσεις αρκετές απο αυτές αδιάκριτες! Ν. Φ

  1. -Με τι ασχολήθηκες περισσότερο στην ζωή σου;

Σαφέστατα με τις δύο μεγάλες μου αγάπες, τα ζώα (σκύλοι & παπαγάλοι κυρίως) και το διάβασμα, μιας και είμαι εκ γενετής φιλόζωη και από πολύ μικρή έως και σήμερα βιβλιοφάγος. Δευτερευόντως με την κηπουρική.

  1. – Τι σημαίνει για εσένα η κυνοφιλία;

Κυνοφιλία για μένα είναι ξεκάθαρα κι απλά “Αγάπη για το σκύλο”. Κι αυτό φροντίζω να είναι το κυρίαρχο κριτήριο και πάνω από όλα στις αποφάσεις μου.

3.-Ποια είναι τα προσωπικά σου «Όχι» στην ζωή και στην κυνοφιλία;

Στη ζωή μου: Όχι στο ψεύδος, στις “εκπτώσεις” στην ηθική, στον “θεό-χρήμα”.

Στην κυνοφιλία : Όχι στους διπρόσωπους, στις λυκοφιλίες, σε αυτούς που χρησιμοποιούν τους σκύλους για να  αυξήσουν τα χρήματα στο πορτοφόλι τους.

  1. -Τι εκτιμάς περισσότερο στους φίλους σου;

Θέλω να είναι πάντοτε ειλικρινείς, απαιτώ να μου λένε πάντα την αλήθεια, όσο κι αν κάποιες φορές πονάει. Και θέλω να έχουμε τις ίδιες ηθικές αξίες. Τους σέβομαι και τους αγαπώ με τα ελαττώματά τους, δεν προσπαθώ να τους αλλάξω και θέλω να κάνουν κι αυτοί το ίδιο σε εμένα.

  1. -Αν δεν ήσουν ο εαυτός σου ποιός θα ήθελες να είσαι;

Σε καμία περίπτωση δεν θα άλλαζα τον εαυτό μου. Με αγαπάω όπως είμαι με τα ελαττώματα και τα προτερήματά μου.

  1. -Ποια εμφανισιακή αρετή ξεχωρίζεις σε μια γυναίκα και ποια σε έναν άντρα;

Καμία! Αδιαφορώ παγερά για την εμφάνιση του καθενός. Με ενδιαφέρει πρωτίστως ο χαρακτήρας και ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων.

7.- Ποιο είναι το βασικό σου γνώρισμα στην κυνοφιλία;

Χαίρομαι που είμαι κριτής όλων των φυλών.Ταξιδεύω και γνωρίζω σπάνιες φυλές σκύλων και εξαιρετικούς εκτροφείς σε διάφορες φυλές. Χαίρομαι επίσης που ακόμα με φωνάζουν κοκερομαμά και συνεχίζω να είμαι η  “γκράνυ” της κυνοφιλίας από την εποχή που αρθρογραφούσα στην εφημερίδα Top dog του Γιώργου Κωστόπουλου.

  1. -Για ποιό μειονέκτημα σου αυτοσαρκάζεσαι;

Είμαι λίγο “τρελάρα”, ίσως και πολύ… χα χα χα

  1. -Σε ποια άλλη εποχή θα επιθυμούσες να ζεις;

Μια χαρά είμαι στην τωρινή εποχή. Σε παρελθοντική θα βαριόμουν…. σε μελλοντική έχει ίσως ένα κάποιο ενδιαφέρον.

10.- Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο;

Δεν έχω μετανιώσει για τα λάθη μου και είναι σίγουρο πως θα έκανα ξανά τις ίδιες επιλογές, γιατί δεν έχω κάνει λάθη που έβλαψαν κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους που εκτιμώ. Τα περισσότερα λάθη μου έβλαψαν εμένα την ίδια.

11.-Ποια είναι η αγαπημένη σου επαρχιακή πόλη ή χωριό και γιατί το έχεις αγαπήσει;

Ούτε επαρχιακή πόλη, ούτε χωριό… απλά λατρεύω τα βουνά, στα Ζαγόρια και τα Τζουμέρκα από όπου και κατάγονται οι γονείς μου, και πέρασα τα καλοκαίρια στα παιδικά μου χρόνια σκαρφαλώνοντας στα βουνά, παρακολουθώντας τον πατέρα μου να πιάνει ζωντανά φίδια (βίτσιο κι αυτό!!!) και μαθαίνοντας να αναγνωρίζω τους ήχους της φύσης.

  1. -Ποιο είναι το αγαπημένο σου ελληνικό νησί;

Τα αγαπώ όλα. Καθένα έχει τις ιδιαιτερότητές του και τις ομορφιές του. Ίσως να ξεχωρίζω λίγο την Κρήτη και την Σαντορίνη.

13.-Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθεις μια πνευματική ιδεολογική συγγένεια;

Με τον Τζωρτζ Οργουελ και τον Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ και τον Ιούλιο Βερν.

14.-Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα ήθελες να είσαι προικισμένος;

Να προβλέπω το μέλλον !!!

15.-Ποιο είναι το φθηνότερο και ποιο το ακριβότερο δώρο που έχεις κάνει στον εαυτό σου;

Τα δώρα για μένα δεν κατατάσσονται σε ακριβότερα και φτηνότερα…. Η αξία των δώρων είναι πολύ σχετική στο δικό μου μυαλό. Πάντως τα καλύτερα δώρα που έκανα στον εαυτό μου ήταν…σκύλοι.

16.-Ποια είναι η αγαπημένη σου φράση ή απόφθεγμα;

Μια φράση του Ρειμόν Αρόν : “Τα άτομα υπακούουν στους δυνατούς, αλλά σέβονται μόνο τους δίκαιους”. Mια του Ισοκράτη : ” Ο ισχυρός έχει σκλάβους, ο πλούσιος κόλακες και ο σοφός φίλους”. Και μια του Σωκράτη : “Εν οίδα ότι ουδέν οίδα”

17.- Τι είναι αυτό που σε φοβίζει πιο πολύ;

Η ολική αναπηρία.

  1. -Ποια …κακογουστιά είναι αυτή που σε ενοχλεί περισσότερο;

Να μου παρουσιάζουν σκύλο με βερμούδα-σαγιονάρα ή 12ποντη γόβα. Τα έχω πάθει και τα δύο…

  1. Ποια είναι η αγαπημένη σου ράτσα σκύλων;

Κόκερ-Παπιγιόν εξίσου, μιας και ζω μαζί τους. Αλλά θαυμάζω πάμπολλες άλλες φυλές από όλες τις ομάδες που θα ήθελα να είχα τη δυνατότητα να τις έχω σπίτι μου, αδύνατον να τις αναφέρω εδώ.

20.-Ευτυχία είναι:

Δεν είναι η ευτυχία κάτι συγκεκριμένο που μπορεί κάποιος να το προσδιορίσει εύκολα…Πολλά μικροπράγματα, ίσως κι ένα απλό χαμόγελο, ένα κούνημα ουράς, ένα μπουμπούκι που ανθίζει στη βεράντα μου, αντιπροσωπεύουν για μένα την ευτυχία και για τους άλλους πιθανότατα περνάνε απαρατήρητα.

21.-Ποιο είδος μουσικής σου αρέσει και ποιο συγκεκριμένο τραγούδι σου αρέσει να ακούς και να τραγουδάς;

Λατρεύω το Κλασικό Ροκ, τα μπλουζ αλλά και αρκετά κομμάτια κλασικής μουσικής. Και σιγοτραγουδάω συνήθως Ντέιβιντ Μπόουι, Ντορς και Ρολινγκ Στόουνς. Από Ελληνική μουσική ακούω μόνο Μάνο Χατζιδάκη, Μάνο Λοΐζο, Διονύση Σαββόπουλο, Θάνο Μικρούτσικο και λίγο νέο κύμα. Από ρεμπέτικα, λαϊκά, ελαφρολαικά κλπ είμαι άσχετη.

22.–Πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου;

Ιδιότροπη, ξεροκέφαλη, επίμονη, σταθερή στα πιστεύω μου και στις φιλίες μου. Ποτέ δεν εθελοτυφλώ στα κακώς κείμενα. Όταν είμαι σίγουρη πως κάνω το σωστό, δεν ενδιαφέρομαι για τις συνέπειες που θα υποστώ και τίποτε δεν μπορεί να με σταματήσει. Προσπαθώ πάντοτε να είμαι δίκαιη με τους ανθρώπους. Είμαι πάρα πολύ προσαρμοστική στις πιο απίθανες καταστάσεις. Είμαι γεννημένη αγωνίστρια. Μου αρέσουν οι εκπλήξεις και το χιούμορ.

23.- Σε ποιο μέρος θα ήθελες να ζείς;

Είμαι γέννημα-θρέμμα του κέντρου της Αθήνας, όλη μου τη ζωή την έζησα στο κέντρο και δεν θα ήθελα να ζήσω οπουδήποτε αλλού. Ταξιδεύω αρκετά κρίνοντας σκύλους σε πάμπολλες χώρες, γεμίζω εμπειρίες, γεμίζω τις μπαταρίες μου και επιστρέφω στη βάση μου στο κέντρο, που δεν το αλλάζω με τίποτε.

  1. 24. -Αυτή την εποχή τι είναι αυτό που σε απασχολεί περισσότερο;

Το ότι τα δύο παπιγιόν μου γερνάνε… ο ένας είναι 17 ετών κι ο άλλος 10….

25.- Η χειρότερη μέρα της ζωής ήταν:

Όταν αποχαιρέτησα τον Έκτορα, τον σκύλο της ζωής μου, που άφησε την τελευταία του πνοή στην αγκαλιά μου, κοιτάζοντάς με αρχικά κατάματα και μετά το τόσο ήρεμο ύφος του, σαν να μην είχε συμβεί τίποτε…. Δεν θα το ξεχάσω μέχρι να πεθάνω.

26.- Εάν συναντούσες τον θεό τι θα του ζητούσες

1) Να με κάνει πρωθυπουργό για ένα μήνα….

2) Να επιλέξει αυτός το πότε, αλλά εγώ τον τρόπο θανάτου μου.

27.- Ποια ήταν η σημαντικότερη κυνοφιλική σου ημέρα;

Οι περισσότερες σημαντικές στιγμές μου είναι στο εξωτερικό, μιας και όλο εκεί κρίνω. Έχω υπέροχες εμπειρίες και αναμνήσεις κυρίως από τις Σκανδιναβικές χώρες και την Ν. Αφρική. Όμως κάθε μέρα που μπορώ να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι γενικότερα στην κυνοφιλία, οπουδήποτε στον πλανήτη, είναι σημαντική.

28.- Εάν μπορούσες τι θα διόρθωνες στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος

Πολλά! Μα πάρα πολλά! Αλλά για τα περισσότερα δεν νομίζω πως διορθώνονται πια…

  1. -Που θα επιθυμούσες να θαφτείς;

Μα, έχω γίνει ολικός δότης εδώ και πολλά χρόνια, δεν πρόκειται να θαφτώ κάπου… οπότε το κορμί μου θα δοθεί στους φοιτητές για να εξασκηθούν στη χειρουργική και ο σκελετός μου θα πάει σε κάποιο σχολείο.

ΔΕΙΤΕ: H Μαριόνκα ξανά στους ελληνικούς στίβους των εκθέσεων!