Διαζύγιο και επιμέλεια κατοικιδίου ζώου: ποιος είναι ο ρόλος του κτηνιάτρου

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά δεδομένα, το 65% των οικογενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτει κατοικίδιο ζώο στο οποίο μάλιστα παρέχει επαρκή κτηνιατρική φροντίδα, δεδομένου ότι δαπανώνται ετησίως 15 εκατομμύρια δολάρια με σκοπό την κτηνιατρική περίθαλψη. Στη χώρα μας παρ΄όλο που το ποσοστό δεν είναι τόσο μεγάλο, ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά αποκτούν και φροντίζουν ένα ή και περισσότερα κατοικίδια ζώα.

Η θέση που καταλαμβάνει το κατοικίδιο ζώο στον οικoγενειακό κορμό γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή. Η έγνοια των ιδιοκτητών να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή κτηνιατρική περίθαλψη και το περισσότερο ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης μαρτυρά το ρόλο των κατοικιδίων ως μέλη της οικογένειας. Δεν είναι σπάνιο πλέον φαινόμενο ζευγάρια να αποκτούν ένα ζωάκι και να χτίζουν μια τόσο βαθιά σχέση αγάπης, όμοια με αυτή μεταξύ γονέα και παιδιού.

Ο ισχυρός αυτός δεσμός μεταξύ ιδιοκτήτη και ζώου δημιουργεί σύγχυση όταν απαιτείται να διευκρινιστεί το άτομο που αναλαμβάνει την επιμέλεια του κατοικιδίου σε περίπτωση διαζυγίου δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία. Η αναστάτωση αυτή γίνεται ιδιαίτερα αισθητή κατά την επίσκεψη στον κτηνίατρο, ο οποίος ενδεχομένως να βρεθεί στη μέση μιας διένεξης. Η διένεξη αυτή δεν αποκλείεται να λειτουργήσει σε βάρος του έργου του κτηνιάτρου επηρεάζοντας καταστάσεις όπως από τη λήψη του ιστορικού μέχρι και την αμοιβή του.

Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος του κτηνιάτρου σε αυτές τις περιπτώσεις;
Πώς μπορεί να διασφαλίσει την αποφυγή συγχύσεων όταν οι περιστάσεις επιβάλλουν τη λήψη αποφάσεων σχετικών με την υγεία του ζώου;

ktiniatros

Αρχικά, είναι απαραίτητο να διευκρίνίζεται από την αρχή το άτομο που αποτελεί τον επίσημο ιδιοκτήτη και να καταγράφεται από τον κτηνίατρο.

Δεύτερον, είναι χρήσιμο να καταγράφονται από 2 έως 3 άτομα ως εναλλακτικές επιλογές που θα φέρουν την ευθύνη της παραλαβής του ζώου από το κτηνιατρείο και της συνεννόησης με τον κτηνίατρο, σε περίπτωση που αδυνατεί ο επίσημος ιδιοκτήτης να τακτοποιήσει το ζήτημα.

Τέλος, εκτός από την αρχική καταγραφή των στοιχείων του ιδιοκτήτη, η ετήσια ανανέωση αυτών π.χ κατά τον ετήσιο εμβολιασμό κρατά ενήμερο τον κτηνίατρο για τυχόν μεταβολές.

Με την παραπάνω απλή τακτική ο κτηνίατρος διασφαλίζει την υγεία της σχέσης του με τον ιδιοκτήτη και την ομαλή επικοινωνία σχετικά με τις ανάγκες του ζώου αλλά και την αμοιβή των υπηρεσιών του.

-Επιμέλεια άρθρου-
Δάφνη Κοκάρα

Πηγή: http://www.diagnovet.gr/