Δύο μήνες φυλάκιση για το βασανισμό μέχρι θανάτου του σκύλου του!

Λεμεσός: Ποινή φυλάκισης δύο μηνών επέβαλε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού στον 66χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό Ανδρέα Ιωάννου, τον οποίον είχε κρίνει ένοχο για το θάνατο του σκύλου του, τον οποίον στις 25 Δεκεμβρίου 2013 είχε δέσει στο πίσω μέρος του οχήματος του και τον έσερνε μέχρι που ξεψύχησε. Όπως ανέφερε στην απόφαση του το Δικαστήριο, οι συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων ήταν απαράδεκτες και ο 66χρονος, που βρέθηκε ένοχος σε έξι κατηγορίες, δεν προβληματίστηκε ούτε αναστατώθηκε όταν είδε νεκρό το σκύλο του, αναφέροντας μάλιστα στον αστυνομικό που τον σταμάτησε «έννα ησυχάσουμε θέμα, ήντα πρόβλημα έσιεις;»

Η συμπεριφορά αυτή, συνεχίζει στην απόφαση του το δικαστήριο, είναι αδικαιολόγητη και καταδικαστέα και δεν συνάδει με τη μαρτυρία των μαρτύρων υπεράσπισης ότι ο κατηγορούμενος αγαπούσε και φρόντιζε το σκύλο του.

Σημειώνεται ακόμη πως σκοπός της ποινής είναι η τιμωρία του δράστη, η αναμόρφωση του αλλά και η αποτροπή τόσο για τον ίδιο όσο και για άλλους επίδοξους δράστες από τη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Οι προσωπικές περιστάσεις του κατηγορούμενου έχουν εξεταστεί, προστίθεται, και έχουν ληφθεί υπόψη στον καθορισμό του ύψους της ποινής, ωστόσο οι συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων είναι ιδιαίτερα σκληρές και δεν επιτρέπουν στο δικαστήριο να αναστείλει την ποινή.

Αναφερόμενο στην ποινή της δίμηνης φυλάκισης, το δικαστήριο σημείωσε πως αυτή βασίστηκε στην κατηγορία 8, που είναι ο κεντρικός πυρήνας της υπόθεσης  και αφορά τον Περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμο, όπου η μέγιστη ποινή σε περίπτωση πρώτης καταδίκης είναι φυλάκιση μέχρι 12 μήνες ή χρηματική ποινή 1,700 ευρώ ή και τα δυο μαζί.

Ποινή φυλάκισης ενός μηνός επιβλήθηκε επίσης στον 66χρονο για την κατηγορία 1, σε σχέση με την αντίδραση κατά της σύλληψης του από αστυνομικούς που είχαν κληθεί στη σκηνή. Οι δυο ποινές συντρέχουν.

Το δικαστήριο δεν επέβαλε καμία ποινή στις κατηγορίες 7,10 και 11 αφού αυτές απορρέουν από τα γεγονότα της κατηγορίας 8, ούτε ποινή στην κατηγορία 3, αφού όπως ανέφερε, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα γεγονότα της κατηγορίας 1.

Στην αίθουσα το δικαστηρίου παρευρέθηκαν μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, τα οποία εξέφρασαν τη δυσφορία τους από το μικρό χρονικό διάστημα της ποινής, ωστόσο όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, Κυριάκος Κυριάκου, με δεδομένη την υφιστάμενη νομοθεσία, η ποινή θεωρείται αποτρεπτική αλλά όχι ικανοποιητική.

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, συνέχισε, θα κωδικοποιήσει τις θέσεις του και θα τις προωθήσει ώστε να γίνουν τροποποιήσεις στο Νόμο Περί Ευημερίας των Ζώων και να αυξηθούν οι ποινές, καθώς τα δικαστήρια δεν μπορούν να επιβάλουν μεγαλύτερες ποινές που να ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα.

Ωστόσο τόνισε πως η επιβολή ποινής φυλάκισης στη συγκεκριμένη υπόθεση κακοποίησης ζώου θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις όποιες παρόμοιες υποθέσεις παρουσιαστούν στο μέλλον, αφού μέχρι σήμερα τα δικαστήρια περιορίζονταν στην επιβολή προστίμου ή φυλάκισης με αναστολή.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ