Είναι οι εκθέσεις μορφολογίας καλλιστεία σκύλων;

κείμενο: Μαρία Δεκαρίστου (Διεθνής κριτής Μορφολογίας)

φωτο :Ν. Φωτακόπουλος

 Σαφέστατα όχι. Είναι πολλοί οι άνθρωποι στη χώρα μας που συγχέουν τις εκθέσεις μορφολογίας με τα καλλιστεία. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει κυνοφιλική παιδεία και επαρκής κυνοφιλική ενημέρωση. Στα καλλιστεία των ανθρώπων η επιλογή γίνεται με βάση τις προτιμήσεις της επιτροπής και του κοινού, ανάλογα με τα γούστα του καθενός.

Στις εκθέσεις μορφολογίας σκύλων η επιλογή δεν γίνεται με βάση των όποιων προτιμήσεων ή γούστου, αλλά βάσει του πρότυπου της κάθε φυλής. Το πρότυπο είναι η λεπτομερής περιγραφή,  του πως θα πρέπει να είναι φτιαγμένος ο ιδανικός σκύλος της φυλής, τι ελαττώματα δεν πρέπει να έχει και ποιος πρέπει να είναι ο χαρακτήρας του.

Συχνά-πυκνά οι άνθρωποι απορούν, πως ένας κριτής διαλέγει ανάμεσα σε ένα τοσοδούλι τσιουάουα κι ένα γιγαντιαίο μολοσσό. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, πως ποτέ ο κριτής δεν κάνει σύγκριση μεταξύ των δύο σκύλων. Ο κάθε σκύλος ΠΑΝΤΟΤΕ συγκρίνεται μόνον με την περιγραφή του προτύπου της φυλής του. Έτσι ο κριτής επιλέγει τον σκύλο που ανταποκρίνεται καλύτερα στο πρότυπό του και έχει τα λιγότερα ελαττώματα γιατί ως γνωστόν ο τέλειος σκύλος δεν έχει γεννηθεί ακόμα.

Ο κριτής επίσης θα ελέγξει το αν έχει ο σκύλος τον κατάλληλο χαρακτήρα. Φοβικοί και επιθετικοί σκύλοι αποκλείονται αμέσως. Οι σκύλοι για να παρουσιαστούν στις εκθέσεις μορφολογίας δεν χρειάζονται καμιά φοβερή ειδική εκπαίδευση όπως κάποιοι μπορούν να φαντάζονται. Απλά να είναι καλόβολοι, συνεργάσιμοι, να δέχονται ευχάριστα το άγγιγμα του κριτή να επιτρέπουν να δούμε τα δόντια τους και να περπατάνε ήρεμα όχι χοροπηδώντας δίπλα στο συνοδό τους.

Επίσης θα ελέγξει και το αν υπάρχουν μερικές εμφανείς κληρονομικές ανωμαλίες για παράδειγμα, προγναθισμό-υπογναθισμό-στραβές σιαγόνες, το εντρόπιο-εκτρόπιο στα μάτια, τη χαρακτηριστική κίνηση σκύλων με εξάρθρωση επιγονατίδας, δυσπλασίας κλπ Επίσης θα προσέξει να μην υπάρχουν υπερτυπισμοί παράδειγμα προεξέχοντα μάτια που είναι επιρρεπή σε τραυματισμούς, πολλές ζάρες ή χαλαρό δέρμα πάνω από τα μάτια που εμποδίζουν την όραση κλπ

 Οι ευθύνες του κριτή          

Η ευθύνη του κριτή είναι πολύ μεγάλη. Διότι με τις επιλογές του κατευθύνει το μέλλον των φυλών και τους εκτροφείς. Οι σκύλοι που θα βραβεύσει, είναι αυτοί που θα πρέπει μελλοντικά να δώσουν άριστους μορφολογικά αλλά και σε υγεία και χαρακτήρα απογόνους, ώστε να συμβάλουν στην καλυτέρευση της κάθε φυλής.

Θα αναρωτηθεί κάποιος πως αφού δεν είναι καλλιστεία, γιατί τότε οι σκύλοι έχουν όλα αυτά τα περίεργα κουρέματα? Η απάντηση έρχεται από πολύ παλιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κανίς που κάποτε δούλευε σαν κυνηγόσκυλο. Το κούρεμά του λοιπόν ήταν προσαρμοσμένο κατάλληλα ώστε να αφαιρείται μεν καμπόσο τρίχωμα για να μην βαραίνει και να μην εμποδίζει τον σκύλο στην κολύμβηση, αλλά αφήνοντας τρίχωμα για προστασία από το κρυολόγημα στους πνεύμονες και στο στήθος και για προστασία από τις αρθρίτιδες, αφήνοντας τούφες στις αρθρώσεις.

Μετά από αυτή τη μικρή ανάλυση είναι λοιπόν προφανές ότι οι εκθέσεις μορφολογίας δεν πρέπει να συγκρίνονται με τα καλλιστεία. Δεν έχουν απολύτως καμία σχέση.

δειτε: http://kamari-mou.webs.com/