Εδώ Κόρινθος! Κατόρθωμα κυνοφιλικής θέλησης

Αναφορά κριτού.  Νίκου Φωτακόπουλου

Ήταν ιδιαίτερη τιμή η πρόσκληση, από το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου Κυνοφίλων Κορινθίας,  να κρίνω στην 7η Έκθεση του την Ομάδα 6, τις Ελληνικές Φυλές καθώς και στην ΄΄ειδική΄΄ τα Κούρτσχααρ.

Παρά την καταιγίδα που προηγήθηκε και την παροδική βροχούλα κατά την διάρκεια της έκθεσης, μπορώ να πω ότι όλα πήγαν καλά, τουλάχιστον στο στίβο 4 τον οποίο μοιράστηκα με τον εκλεκτό συνάδελφο κριτή κ Σταύρο Πίτσικα από την Μεσσηνία.  Στους άλλους στίβους κριτές ήταν οι Βασίλης Ανδριανόπουλος, Oliver Simon Aboneel απο την Κροατία Οlga Grin απο την Ρωσία και Αdoan Hlebarov από την Βουλγαρία!

Οι ιδιοκτήτες με τίμησαν παρουσιάζοντάς μου περίπου σαράντα σκύλους  μεταξύ των οποίων  12 Κούρτσχααρ και 12 Ελληνικούς  Ιχνηλάτες. Όλα τα Κούρτσχααρ ήταν υψηλού επίπεδου και απέσπασαν τον χαρακτηρισμό ΄΄Εξαίρετος.. Μάλιστα  στα τελικά  ένοιωσα ιδιαίτερα υπερήφανος, ως κριτής, όταν η επιλογή μου για τον ΄΄Καλύτερο φυλής΄΄,  ο ΄΄Lakopetra  Diesel” των αδελφών Λιάπη αναδείχτηκε  αρχικά ΄΄Καλύτερος Ομάδος 7΄΄ απο την κυρία Οlga Grin και λίγο αργότερα ΄΄Καλύτερος Έκθεσης από τον κ. Αdoan Hlebarov .

-Στους Ελληνικούς Ιχνηλάτες  για καλύτερο Φυλής επέλεξα τον ΄΄Άργος΄΄ του κ Δημήτρη Αγγελή. Έναν  Ελληνικό Ιχνηλάτη με πολύ τυπική κεφαλή που κατά την γνώμη μου είναι πολύ κοντά στον ιδεατό τύπο της φυλής.   Τον ίδιο σκύλο επέλεξα στα τελικά για Καλύτερο Ομάδος 6 καθώς και για Καλύτερο Ελληνικών φυλών μπροστά από ένα υπέροχο Κοκόνι και έναν επίσης όμορφο Λευκό Τσοπανόσκυλο των οποίων τα ονόματα δεν έχω.

-Δυστυχώς όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα (λόγο της δωρεάν συμμετοχής) δεν παρουσιάστηκαν, αν και ήταν δηλωμένοι Κρητικοί Ιχνηλάτες και Μολοσσοί της Ηπείρου. Ως συνήθως αρκετοί κάτοχοι Ελληνικών φυλών, επειδή η συμμετοχή τους είναι δωρεάν, δηλώνουν τους σκύλους τους και τελικά δεν παρουσιάζονται καν. Αυτό είναι ένα διαρκές πρόβλημα που πρέπει να το δει ο ΚΟΕ.

-Θα ήταν παράλειψη αν δεν ανέφερα την εξαίρετη παρουσία ενός Γκόρντον Σέττερ του τρίχρονου Dragon που παρουσίασε ο κ. Φίλιππος Ρούσσης  από τον Πειραιά. Ένας εξαίρετος σκύλος που όμως το τρίχωμα του δε ήταν στην καλύτερη κατάσταση για έκθεση . Σκύλος εργασίας γαρ, αν μπορεί αυτό να είναι δικαιολογία. Παράλειψη θα ήταν αν δεν ευχαριστούσα μέσα απο αυτό το κείμενο όλους τους εκθέτες για το αθλητικό πνεύμα και την ευγενική τους παρουσία. Οι ευχαριστίες φυσικά επεκτείνονται στον άψογο υπεύθυνο στίβου κ Μάνο Ματσάκη και την κα Ανθή,  την γραμματέα του στίβου.

-Στα γενικά της έκθεσης δεν μπορώ να εισέρθω μια και η εκ των πραγμάτων απασχόλησή μου αποκλειστικά στον στίβο που έκρινα, δεν μου επέτρεψε να εχω σφαιρική άποψη. Θα σταθώ όμως στην φιλότιμη προσπάθεια της διοίκησης και γενικά των διοργανωτών που είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές αντιξοότητες. Και πρώτα απο όλα την σημαντική μείωση των συμμετοχών αφού την ίδια ημέρα διεξαγόντουσαν ταυτόχρονα τρεις εκθέσεις (!!!) στην Ελλάδα και μια τέταρτη στην Κύπρο. Έτσι οι εκθέτες σκόρπησαν στα τέσσερα σημεία με συνέπεια την ουσιαστική κατάρρευση των συμμέτοχων που σε σχέση με πέρση έφτασε  το -30%.  Μια ακόμα αιτία της μείωσης των συμμετοχών ήταν το περσινό ξενύχτι (η έκθεση τέλειωσε ξημερώματα) γεγονός που αποθάρρυνε αρκετούς περσινούς  εκθέτες.  Έτσι ήρθε μοιραία και η ακύρωση της πρόσκλησης δυο κριτών που με την σειρά της επέφερε κάποια παράπονα από κυνόφιλους που είχαν δηλώσει ήδη συμμετοχή…

-Ο χώρος όπου διοργανώθηκε η Έκθεση μπορεί να μην ήταν …χλιδάτος με μοκέτες η γκαζόν για τους στίβους ήταν όμως  απόλυτα λειτουργικός. Μεγάλοι στίβοι και δίπλα τους  τεράστιοι χώροι για ….κατασκήνωση και αναμονή των εκθετών. Φυσικά το σούρουπο σε λιμάνια και θάλασσες είναι πάντα μαγευτικό και ….ερωτικό. Πολύ περισσότερο στην Κόρινθο! δεν θα άλλαζα αυτό τον χωρώ με κανένα …Μαρκόπουλο ή Μαραθώνα.

-Παρά τα μικροπροβλήματα και κάποια παράπονα, για τις κρίσεις, (πάντα υπάρχουν) μπορούμε να  πούμε ότι όλα πήγαν καλά και η έκθεση ήταν ένα κατόρθωμα καλής θέλησης. Τόσο από  τους διοργανωτές όσο και από τους εκθέτες… Για αυτό αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν, σε όσους συμμετείχαν και σε όσους προσπάθησαν. Άλλωστε δεν πρέπει να μας ξεφεύγει το γεγονός ότι η έκθεση της Κορινθίας  όπως και όλες οι περιφερειακές Εκθέσεις βασίζονται στην εθελοντική δουλειά της διοίκησης και των μελών.

-Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους και του χρόνου ακόμα καλύτερα….