Εκπαίδευση σκύλων μέσα στο σπίτι

Κείμενο-φωτο: kynology.gr

Πολλοί κυνόφιλοι επιλέγουν την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι για να πάρουν ένα κουτάβι στο σπίτι τους, επειδή τότε έχουν βγάλει τα χαλιά και τις μοκέτες και ο κίνδυνος να λερώσει ο σκύλος πάνω τους δεν υπάρχει και γενικώς είναι πιο εύκολο να καθαριστούν τα αποτελέσματα ενός “ατυχήματος” μέσα στο σπίτι.

Γρήγορα θα πιάσουν όμως οι ζέστες του καλοκαιριού και δεν μπορούμε να βγάλουμε το κουτάβι μας με τις ώρες έξω στον καυτό ήλιο και πρέπει να περιορίσουμε τις εξόδους μας στις πρωινές και βραδινές, πιο δροσερές ώρες.

Και πότε προλαβαίνουμε να μάθουμε στο σκύλο μας τους κανόνες της βασικής υπακοής; Το χειμώνα ήταν εύκολα. Όποτε μας έκανε κέφι και υπήρχε λίγος ελεύθερος χρόνος (εκτός αν έριχνε βροχή με κουβάδες) θα μπορούσαμε να βγαίνουμε με το σκυλάκι για μερικές ασκήσεις.

Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένουμε το επόμενο φθινόπωρο για να ξεκινήσουμε με την εκπαίδευση του σκύλου μας. Το βασικό πρόγραμμα γίνεται και χωρίς να αφήσουμε το σπίτι (ή το διαμέρισμα) με το air-condition. Πως; Φυσικά μέσα στο σπίτι.

Το ότι όλα τα σκυλιά χρειάζονται κάποια εκπαίδευση είναι αναμφισβήτητο γεγονός πια. Μερικοί προτιμάνε να απευθύνονται σε σχολές εκπαίδευσης, ίσως επειδή δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ή το χρόνο ή, ίσως, επειδή είναι της μόδας.

Αλλά σίγουρα ο καλύτερος εκπαιδευτής για έναν σκύλο είναι ο ιδιοκτήτης του. Μόνο ο ιδιοκτήτης γνωρίζει τον σκύλο του τόσο καλά, ώστε να ξέρει και πως αντιδρά στις διάφορες καταστάσεις. Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής πρέπει να γνωρίσει τον σκύλο πρώτα.

karekla1

 Τι μπορεί να μάθει ο σκύλος στο σπίτι;

Όλα τα οποία θα μάθαινε ο σκύλος και έξω και με τα οποία ξεκινάει κάθε μάθημα για κουτάβια: το κουτάβι θα μάθει τις εντολές έλα, κάτσε, κάτω, μείνε, στη θέση σου και βασικά τη λέξη ΟΧΙ και οπωσδήποτε, πάνω απ’ όλα, να ακούει στο όνομά του. Η εκπαίδευση μέσα στο σπίτι είναι ιδανική, επειδή δεν υπάρχουν πράγματα τα οποία αποσπούν την προσοχή και των δυο (σκύλου και εκπαιδευτή) και όλα γίνονται σε γνωστό περιβάλλον. Ο σκύλος και ο εκπαιδευτής μπορούν να αφιερώνουν όλο τον εαυτό τους στο μάθημα. Η εκμάθηση αυτών των εντολών δεν πρέπει να γίνεται όποτε μας έρχεται στο νου, αλλά σαν κανονικό μάθημα με αρχή και τέλος. Η διάρκεια και συχνότητα του μαθήματος εξαρτάται από την ηλικία του σκύλου. Με πολύ νεαρούς σκύλους (κάτω των 5 μηνών) είναι καλό να γίνεται 5 φορές την ημέρα για 5 λεπτά άσκηση και για μεγαλύτερα σκυλιά 3 φορές την ημέρα για 10 λεπτά, επειδή, όσο πιο μικρός είναι ο σκύλος, τόσο πιο γρήγορα βαριέται. Μετά από κάθε “μάθημα” αφήνουμε το σκύλο να παίζει και να απολαμβάνει χάδια. Επίσης δεν πρέπει να γίνεται εκμάθηση όλων των εντολών μαζί ή εναλλάξ, παρά μόνο όταν ο σκύλος έχει καταλάβει τη μια εντολή και την εκτελεί σωστά, ξεκινάμε με την επόμενη.

Ακόμα πρέπει να μάθει ο σκύλος να περπατάει δίπλα σας με ή χωρίς οδηγό. Όταν νομίζετε ότι δεν έχετε το απαιτούμενο μέρος γι’ αυτό, κάνετε λάθος. Κανένα σπίτι δεν είναι τόσο μικρό, ώστε οι ασκήσεις αυτές να μη μπορούν να γίνονται εκεί, περνώντας δίπλα από καρέκλες, καναπέδες και αποφεύγοντας τα τραπέζια. Οι ασκήσεις με οδηγό έχουν και άλλο πλεονέκτημα: Τα σκυλιά συνήθως τρελαίνονται από τη χαρά τους, όταν βλέπουν ότι παίρνουμε τον οδηγό, επειδή τον συνδυάζουν με μια βόλτα έξω από το σπίτι. Έτσι μαθαίνουν ότι ο οδηγός είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και ότι δεν ακολουθεί απαραίτητα και μια βόλτα. Ως αποτέλεσμα, τα σκυλιά είναι πιο ήρεμα όταν βγαίνουν τελικά έξω και δε χρειαζόμαστε πρώτα 10 λεπτά για να τα ηρεμήσουμε ώστε να δείχνουν υπακοή.

agkalia1

Οι εντολές

Ένα καλό παιχνίδι, για να μαθαίνει ο σκύλος την εντολή “έλα” είναι και το κρυφτό. Γι’ αυτό αφήνουμε το σκύλο να κάτσει και να μείνει (με εντολές), πάμε και κρυβόμαστε και μετά τον φωνάζουμε τη λέξη “έλα”. Όλα τα σκυλιά λατρεύουν τέτοιου είδους παιχνίδια. Έτσι συνδυάζουν την εντολή “έλα” με παιχνίδι και θα το θυμούνται και όταν βρίσκονται έξω, πράγμα που βοηθάει να έρχονται γρηγορότερα κοντά σας.

Όταν έχει μάθει ο σκύλος τις βασικές εντολές, μπορούμε ακόμα να επεκτείνουμε την εκπαίδευση με διάφορα άλλα “εκπαιδευτικά παιχνίδια”. Επαναφορά, μεταφορά μιας τσάντας, να φέρνει την εφημερίδα και τις παντόφλες και να ψάχνει για άλλα μέλη της οικογένειας. Ένα πράγμα δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ: όλη η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται με τη μορφή παιχνιδιού και να φέρνει μόνο χαρά. Πίεση και βία δεν έχουν καμία θέση.

Όταν ο σκύλος δείχνει ότι δεν έχει όρεξη και αρνείται να εκτελέσει κάποια εντολή, τελειώνετε, φανερά θυμωμένοι το παιχνίδι, για να αρχίσετε 10 λεπτά αργότερα, με έξτρα έπαινο, ξανά από την αρχή.

Ο σκύλος δεν πρέπει να είναι σε θέση να καταλαβαίνει πότε έρχεται ο έπαινος. Με την εκτέλεση του κάθε “κάτσε” δεν πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθεί και μια λιχουδιά. Αντιθέτως. Μερικά σκυλιά καταλαβαίνουν την όλη εκπαίδευση πολύ γρήγορα και την αντιστρέφουν. Τότε, κάθονται, όχι όποτε πρέπει, αλλά όταν θέλουν και επιμένουν ότι ο άνθρωπος “πρέπει” να τους δώσει τη λιχουδιά.

ellinikospoimenikos

Διάρκεια  μαθημάτων

Τρία μαθήματα ημερησίως για 10 λεπτά είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικά, από ένα “μεγάλο” μάθημα μίας ώρας την εβδομάδα. Τα σκυλιά δεν μπορούν να συγκεντρώνονται για μια ώρα. Ίσως και μερικά σκυλιά να αποτελούν την εξαίρεση και να μπορούν, αλλά σίγουρα, αυτά που μαθαίνει ο σκύλος αφομοιώνονται καλύτερα με συχνή άσκηση και δεν τα ξεχνάει εύκολα.

Ο σκύλος μπορεί να μάθει μέσα στο σπίτι πάρα πολλά βασικά πράγματα. Η εκπαίδευση πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται όμως και έξω σε ξένο περιβάλλον. Μόνο που τότε είναι λίγο ευκολότερα, έχοντας αποκτήσει τις βάσεις μέσα στο σπίτι. Όλη η “μέσα εκπαίδευση” δε μπορεί να αντικαταστήσει την επαφή με τον έξω κόσμο. Για να μάθει ο σκύλος να φέρεται σωστά στην παρουσία άλλων σκύλων και να κοινωνικοποιηθεί θα πρέπει να βγαίνει τακτικά έξω από το σπίτι. Όλη όμως η προεργασία που γίνεται μέσα στο σπίτι είναι πολύτιμη για την καλή σχέση και συνεννόησή του με τον ιδιοκτήτη του υπό όλες τις συνθήκες..