Εκπαιδευμένα λυκόσκυλα μυρίζουν φόλες και προστατεύουν άλλα ζώα!

Είναι οι «φύλακες άγγελοι» ενός σπάνιου και υπό εξαφάνιση είδους γύπα που ζει στην Ελλάδα, του ασπροπάρη. Oμως προστατεύουν και τα υπόλοιπα ζώα από τις φόλες.

Ο Κίκο και ο Κούκι είναι δύο πανέμορφα σκυλιά που έχουν ταχθεί στην υπηρεσία της προστασίας των ζώων και του περιβάλλοντος. Eχουν εκπαιδευτεί στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων και βρίσκονται στην υπηρεσία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του ασπροπάρη», με στόχο τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών ασπροπάρη στα Βαλκάνια.

«Τους τελευταίους δέκα μήνες, ο Κίκο και ο Κούκι έχουν βρει 30 δηλητηριασμένα ζώα και περισσότερα από δέκα κιλά δηλητηριασμένων δολωμάτων. Μαζί με τους χειριστές τους, έχουν ξεπεράσει τις 100 περιπολίες, καλύπτοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα. Στις περιοχές όπου εργάζονται –το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και τα Μετέωρα, Χάσια-Αντιχάσια– ζουν οι υπέροχοι και απειλούμενοι ασπροπάρηδες», λέει η συντονίστρια ενημέρωσης δράσεων διατήρησης της ΕΟΕ, Ρούλα Τρίγκου.

Οπως εξηγεί, τα σκυλιά που έχουν εκπαιδευθεί στην Ισπανία από το βιολόγο Jesus Lopez Valladolid όχι μόνο βρίσκουν το δηλητηριασμένο δόλωμα, ώστε να αφαιρεθεί από τη φύση πριν αποβεί μοιραίο για την άγρια ζωή, αλλά βοηθούν στην αναγνώριση των περιοχών όπου πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή για την εξάλειψη αυτού του εγκλήματος κατά της άγριας ζωής.

«Στο χρονικό διάστημα των τελευταίων μηνών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Μετεώρων-Κόζιακα και Χασίων-Αντιχασίων έχουν βρει πολλά δηλητηριασμένα ζώα, αλλά και φόλες (κομμάτια δηλητηριασμένου κρέατος) που αν δεν είχαν ανιχνευθεί από την ομάδα τους θα είχαν θύματα πολλά είδη άγριας πανίδας, ανάμεσα στα οποία και μερικούς από τους τελευταίους ασπροπάρηδες της Ελλάδας (λιγότερα από 10 ζευγάρια έχουν απομείνει στη χώρα μας) ή άλλα απειλούμενα είδη πουλιών», τονίζει στο ΑΜΠΕ η κ. Τρίγκου.

Τα ψοφίμια τα οποία ταυτοποιήθηκαν ως δηλητηριασμένα ήταν κυρίως σκυλιά και ελάχιστες ήταν οι αλεπούδες. Σε ορισμένα περιστατικά εντοπίστηκαν και τα δηλητηριασμένα δολώματα, στις περισσότερες περιπτώσεις ένα κομμάτι κρέας με δηλητήριο, κυρίως εντομοκτόνα. Οι κύριοι λόγοι που χρησιμοποιήθηκαν τα δηλητηριασμένα δολώματα ήταν εξόντωση αλεπούς ή λύκου, έλεγχος των αδέσποτων σκύλων και προσωπικές αντιδικίες μεταξύ βοσκών ή κυνηγών.
Χειριστής του Κούκι, που είναι διασταύρωση γερμανικού ποιμενικού και μαλινουά, είναι ο συνεργάτης της Ορνιθολογικής, Δημήτρης Βαβύλης, υπεύθυνος για τις δράσεις του προγράμματος στην περιοχή της Θεσσαλίας. Αντίστοιχα, στην περιοχή της Δαδιάς δραστηριοποιείται η δεύτερη ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που αποτελείται από την Elzbieta Kret και τον Κίκο, συνεργάτες του WWF Ελλάς. Όταν ο Κούκι βρίσκει το «στόχο» του, κάθεται δίπλα και περιμένει να πλησιάσει ο κ. Βαβύλης για να τον επιβραβεύσει!

Σημειώνεται ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι η κύρια απειλή για πολλά διαφορετικά είδη, πολλά από αυτά προστατευόμενα. Μεταξύ αυτών, ο ασπροπάρης είναι ο πιο απειλούμενος, ο οποίος χρησιμοποιεί για χώρο τροφοληψίας τις ημι-δασικές και γεωργικές εκτάσεις όπου τοποθετούνται συχνότερα οι φόλες. Ο πληθυσμός του είναι τόσο μικρός ώστε κάθε δηλητηριασμένο πουλί ρίχνει τον πληθυσμό κάτω από τα όρια της επιβίωσής του.

Πηγή: http://www.toocute.gr/