Εννέα προτάσεις για την επιλογή μεγαλόσωμου σκύλου…. (μέρος Α)

Eπιμέλεια-Φώτο: kynology.gr

Η επιλογή σκύλου είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου. Συνήθως υπεισέρχονται κριτήρια αισθητικά (εμφάνιση), οικονομικά (κόστος αγοράς και διατήρησης), διαθέσιμου χώρου και χρόνου, μεγέθους, χρησιμότητας, τρόπου ζωής και χόμπι του ιδιοκτήτη, σπανιότητας ή όχι της φυλής κ.λ.π.

bigonedog

Big One Professional

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των μεγαλόσωμων σκύλων είναι ότι το κόστος τους είναι αυξημένο: στοιχίζει η αγορά τους, η διατροφή τους, η φροντίδα της υγείας τους, τα μεταφορικά έξοδα, τα αξεσουάρ τους (παιχνίδια, περιλαίμια, είδη περιποίησης (κ.λ.π.) στοιχίζουν συγκριτικά πολύ περισσότερο από τα ανάλογα έξοδα για ένα μικρότερο σε μέγεθος σκύλο.

Οι περισσότεροι μεγαλόσωμοι σκύλοι αγοράζονται με την προοπτική ή ελπίδα, από μεριάς του ιδιοκτήτη, ότι θα προστατεύουν, ως ,ένα βαθμό, τον ίδιο και την περιουσία του, έστω και μόνο γαβγίζοντας. Όμως δεν είναι όλες οι μεγαλόσωμες φυλές κατάλληλες για το ρόλο του φύλακα (ούτε έχουν όλοι οι σκύλοι – φύλακες τις ίδιες ικανότητες: άλλο ο «σωματοφύλακας», άλλο ο φύλακας χώρου, ή ο φύλακας κοπαδιού, ή ο σκύλος επαγρύπνησης – προειδοποίησης κ.ο.κ.)

Αν και όλα τα μεγαλόσωμα σκυλιά λειτουργούν αποτρεπτικά, με την εμφάνισή τους, δεν είναι όλα φύλακες – το αντίθετο μάλιστα, διότι για ορισμένες φυλές, απλούστατα άλλος ήταν ο ιστορικός  τους ρόλος, γι’ άλλο καθήκον δημιουργήθηκαν ή εξελίχτηκαν απ’ τον άνθρωπο.

Το άρθρο είχε την πρόθεση να λειτουργήσει σαν ένας απλός εισαγωγικός οδηγός για τον «αρχάριο» κυνόφυλο, που του αρέσουν τα μεγαλόσωμα σκυλιά αλλά δεν έχει ακόμη κάνει την επιλογή του. Θ’ ακολουθήσουν και άλλα στο ίδιο πνεύμα, για τα σκυλιά μέσου και μικρού μεγέθους, για τους σκύλους – φύλακες (και τα είδη τους), για τα κυνηγόσκυλα κ.λ.π.

Ας συνεχίσουμε όμως την παρουσίασή τους:

agiouvernardou

ΑΓΙΟΥ ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ

Γιγαντιαίος σκύλος, μολοσσοειδής ορεινού τύπου, φιλόστοργος, ήπιος, ειρηνικός αλλά και προστατευτικός. Οικογενειακός σύντροφος, τρυφερός και ανεκτικός με τα παιδιά, υπάρχει σε μακρύτριχη και κοντότριχη έκδοση: οι κοντότριχοι ταιριάζουν καλύτερα σε Ελληνικό κλίμα. Η δίαιτα και η προληπτική φροντίδα της υγείας του παρουσιάζουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Δεν είναι κατάλληλος για μικρούς χώρους, ενώ η αγωγή του χρειάζεται γνώση, προσοχή και υπευθυνότητα. Συναισθηματικός, ήσυχος, καθόλου θορυβώδης. Μέτρια ανάγκη για άσκηση, τάση για έντονη σιελόρροια. Αργεί να ενηλικιωθεί.

akita

ΑΚΙΤΑ

Ασιατικό σπίτς μεγάλου μεγέθους και δύναμης. Πολύ παρατηρητικός, με μεγάλη αντίληψη αλλά και ισχυρογνώμων. Η εκπαίδευσή του χρειάζεται υπομονή και σταθερότητα. Ορισμένοι ΑΚΙΤΑ είναι πολύ κυριαρχικοί και πιθανόν εριστικοί με άλλους σκύλους. Αφοσιώνεται στην οικογένειά του αλλά δεν είναι πάντοτε απόλυτα υπάκουος. Χρειάζεται χώρο, πολύ άσκηση και αυξημένη φροντίδα του τριχώματος του, που είναι πυκνό σαν γούνα. Σκύλος με εντυπωσιακή εμφάνιση, προστατεύει το χώρο του αποτελεσματικά αλλά δεν είναι «εύκολος» χαρακτήρας.

velgikospoimenikos

ΒΕΛΓΙΚΟΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΙ

Περήφανα και πολύ δραστήρια τσοπανόσκυλα λυκοειδούς τύπου, ελαφρά και ευέλικτα, που χρειάζονται πολλή άσκηση και σωστή πειθαρχία. Γίνονται πολλοί καλοί φύλακες και είναι εξαιρετικοί σκύλοι εργασίας και αγωνισμάτων κάθε είδους, αλλά απαιτούν χρόνο και γνώση για την εκπαίδευσή τους. Διαφέρουν μεταξύ τους σε τρίχωμα και χρώμα: Το Γκρένενταλ είναι μακρύτριχο και ολόμαυρο, το Λακενουά (σπανιότερο όλων) είναι σκληρότριχο (με συρματοειδές τρίχωμα), υπόξανθο ή γκριζωτό με σκούρες σκιές, το Μαλινουά είναι επίσης υπόξανθο με ημίμακρο τρίχωμα και βαθύχρωμες περιοχές, ενώ το Τερβύρεν είναι κι’ αυτό μακρύτριχο, με κοκκινόξανθο τρίχωμα που τείνει προς το μαονί (οι τρίχες έχουν διζωνική κατανομή χρωστικής και μαύρες άκρες). Οι βελγικοί Ποιμενικοί ρέπουν προς τη νευρικότητα και δεν κοινωνικοποιούνται και δεν ασκούνται αρκετά.

molossos

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΜΟΛΟΣΣΟΣ

Γιγαντιαία φυλή σε πέντε χρώματα (υπόξανθο, ραβδωτό, μαύρο, μπλε και «αρλεκίνου» – δηλ. ασπρόμαυρο). Επιβλητικός και αφοσιωμένος σκύλος, δυνατός και κομψός, προστατευτικός και αποτρεπτικός χωρίς να γαβγίζει πολύ. Παρουσιάζει ιδιαίτερες απαιτήσεις (συντηρητική δίαιτα και άσκηση) στο στάδιο της ανάπτυξης του, που είναι μακροχρόνιο, ώστε να μεγαλώσει σωστά. Αγαπά τα παιδιά, δεν είναι επιθετικός, αργεί να ωριμάσει και δεν ζει καλά εκτός σπιτιού. Ο ενήλικος προσαρμόζεται παντού γιατί είναι διακριτικός.

germanikospoimenikos

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ

Πολυπράγμων και ικανότατος σκύλος εργασίας, μέσου μεγέθους, λυκόμορφης εμφάνισης, πολύ εργονομικός και ευρύτατα δημοφιλής σ’ όλο τον κόσμο. Εξαιρετικός φύλακας με ισχυρό ένστικτο και χαρακτήρα, χρειάζεται πολλή άσκηση και υπεύθυνη εκπαίδευση. Το τρίχωμά του είναι μάλλον κοντό, διπλό, συνήθως δίχρωμο (μαύρο με πυρόξανθες περιοχές) αλλά μπορεί να είναι και μαύρο ή γκρίζο (λευκόχρωμο). Δυνατός, ανθεκτικός σκύλος υψηλής ενέργειας, αποδίδει καλά σε οποιοδήποτε καθήκον αλλά χρειάζεται ώριμους ιδιοκτήτες. Η έλλειψη καθηκόντων δεν του ταιριάζει.

goldenretriver

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΡΗΤΡΗΒΕΡ

Κάποτε ήταν αποκλειστικά κυνηγόσκυλο (ειδικευμένος θηραματοφόρος) αλλά η ευφυία, η εκπαιδευσιμότητα και η διάθεσή του να υπηρετεί τον άνθρωπο τον έχουν αναδείξει σε εξαιρετικό σκύλο υποστήριξης. Μεσόμορφος, με ελκυστική εμφάνιση και «χρυσαφένιο» χρώμα, είναι δυνατός, φιλικός, εξωστρεφείς και θετικός σύντροφος. Δεν είναι φύλακας αλλά προειδοποιεί όταν πλησιάζει κάποιος το χώρο του. Χρειάζεται πολύ άσκηση, λατρεύει τα παιδιά και τον ταιριάζει απόλυτα η οικογενειακή ζωή. Ιδιαίτερα κατάλληλος για άτομα με ειδικές ανάγκες, διαπρέπει στην υπακοή, τα κυναθλήματα και την ανίχνευση και τη μεταφορά αντικειμένων. Αντιπαθεί τη μοναξιά.

greyhound

ΓΚΡΕΥΧΑΟΥΝΤ

Κλασικό λαγωνικό με διακεκριμένη εμφάνιση, ταχύτητας και κομψότητας, είναι δρομέας και σκύλος συντροφιάς για εκλεκτικούς. Πολύ τρυφερός αλλά και δραστήριος απαιτεί έμπειρη ανατροφή και διατροφή υψηλής ποιότητας, ενώ ο ενήλικος πρέπει να τρέχει (πολύ, σε ασφαλές και ομαλό έδαφος. Κινδυνεύει από αθλητικά ατυχήματα και δεν πρέπει να βγαίνει σε χώρους όπου κυκλοφορούν αυτοκίνητα χωρίς περιλαίμιο και λουρί. Μπορεί να εκπαιδευτεί για το κυνήγι του λαγού (όπου χρησιμοποιεί κυριότατα την όραση και όχι την όσφρησή του) αλλά ο κυνηγός του πρέπει να έχει εξειδικευμένες γνώσεις προπονιτικής. Έχει έντονο ένστικτο καταδίωξης και φυσικά δεν είναι φύλακας ούτε έχει αίσθηση οριοθέτησης της περιοχής του. Αποκλειστικά σκύλος του σπιτιού. Σπάνιο Ελλάδα.

ellinikospoimenikos1

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ

Τραχύς, αγροτικός σκύλος με αποτραβηγμένη και δύσπιστη ιδιοσυγκρασία. Δυνατός, πολύ ανθεκτικός και σκληροτράχηλος, πονηρός και πείσμων, καλός φύλακας αλλά δύσκολος χαρακτήρας. Ιδιαίτερα επιθετικός, συνήθως υπακούει ένα μόνο πρόσωπο και είναι κυριαρχικός τύπος. Ο κάθε άτομο αποτελεί και ένα ερωτηματικό, αφού η φυλή δεν έχει αποκτήσει ακόμα ομοιογένεια και προβλεψιμότητα ως προς τα χαρακτηριστικά της. Χρειάζεται χώρο και ιεράρχηση, ζει καλά εκτός σπιτιού αλλά δύο ισοδύναμοι ενήλικοι του ίδιου φύλου δεν συμβιώνουν καλά μαζί. Πολύ καλός προστάτης κοπαδιών και οικόσιτων ζώων.

kanis

ΚΑΝΙΣ ΓΙΓΑΣ

Από τις ευφυέστερες καθαρόαιμες φυλές, εξαιρετικά εκπαιδεύσιμος και ικανός, ζωηρός και αθλητικός σκύλος, μπορεί να μάθει να εκτελεί οποιαδήποτε καθήκον. Ταχύς, εύστροφος, με ελαστικές κινήσεις και γοργές αντιδράσεις, ήταν κάποτε παπιόσκυλο και σκυλί τσίρκου. Έχει πολύ καλή «μύτη», όραση και ακοή, κολυμπάει με άνεση, μεταφέρει αντικείμενα, μπορεί να κυνηγήσει, ακόμα και να εκπαιδευτεί στην άμυνα (!) ενώ διαπρέπει επίσης σε διάφορα αγωνιστικά κυναθλήματα. Έχει δυνατό χαρακτήρα και οι αρσενικοί μπορεί να είναι εριστικοί μεταξύ τους. Χρειάζεται πολλή άσκηση, πειθαρχεία, κοινωνικοποίηση και ενδιαφέροντα γιατί αν βαριέται γίνεται νευρικός και καταστροφικός. Το τρίχωμά του δεν μαδάει αλλά χρειάζεται κούρεμα και εξειδικευμένες γνώσεις.  Προκλητικός  στην εμφάνιση αλλά πολύ αποτελεσματικός στην άμυνα. Χρειάζεται άσκηση και δραστηριότητα.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ