Επανιέλ Μπρετόν – Epagneul Breton

ΟΝΟΜΑ: Epagneul Breton

XΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γαλλία (Βρετάνη)

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCINo 95, Ομάδα 7 (Δείκτες)

ΕΙΔΟΣ: Κυνηγόσκυλο υπόδειξης και πολλαπλών καθηκόντων

ΧΡΩΜΑ: Δίχρωμο άσπρο-πορτοκαλί, άσπρο-συκωτί και ασπρόμαυρο ή τρίχρωμο άσπρο-πορτοκαλί-μαύρο, άσπρο-συκωτί-μαύρο ή ανάμεικτο.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος 47-50 εκ. Ιδανικό αρσενικού 48-50 εκ., θηλυκού 47-49 εκ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ισορροπημένη διάθεση, εκδηλωτικός, ευθύς, ευγενής σκύλος. Δραστήριο, ευφυές, πρόθυμο και ενθουσιώδες κυνηγόσκυλο. Κοινωνικός, εξωστρεφής, εκδηλωτικός, συντροφικός και τρυφερός χαρακτήρας, εξαιρετικός σύντροφος και εργάτης.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Λέγεται πως ήδη από το 150 μ.Χ. ο Οππιανός έγραψε για το λυγερόκορμο κυνηγόσκυλο της Βρετάνης με την οξεία όσφρηση, πιθανότητα συγγενή του Ιρλανδικού Σπάνιελ. Οι πρώτες εικόνες της φυλής είναι πίνακες του 17ου αιώνα, γαλλικής και φλαμανδικής σχολής, που απεικονίζουν συκωτί και πορτοκαλί άτομα (πάντοτε δίχρωμα με άσπρο) στο κυνήγι. Το πρώτο άνουρο δείγμα φαίνεται πως γεννήθηκε στα μέσα του 1800 στο Ponton. Το 1907 αναγνωρίστηκε επίσημα η φυλή και συντάχτηκε το πρότυπο της, κάνοντας την πρώτη εμφάνιση της σ’ εκθέσεις μορφολογίας στη Γαλλία την ίδια χρονιά. Το 1931 εισήχθη στις ΗΠΑ όπου γνώρισε εκπληκτική άνοδο και είναι εκεί ο πιο δημοφιλής από τους σκύλους δείκτες σήμερα, με παράλληλη παρουσία στις εκθέσεις και τα φήλντ τράϊαλς. Ανάλογη αποδοχή γνωρίζει και στην άλλη πλευρά της Μάγχης, ενώ εξαπλώνεται ταχύτατα σ’ όλο τον κόσμο -και την Ελλάδα- συνοδευόμενο από τη δίκαια κερδισμένη φήμη για την αξιοπιστία και τα πολυσχιδή του ταλέντα σε μικρό μέγεθος αλλά «εκρηκτικών» δυνατοτήτων σώμα και «ψυχή».

epanielbreton1ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Μετριοπαθές, σχετικά μικρόσωμο και πολύ εργονομικό, το Επανιέλ έχει πολύ λίγες απαιτήσεις και παρουσιάζει ελάχιστες δυσκολίες για το μέσο ιδιοκτήτη, εκτός από το γεγονός ότι χρειάζεται έντονη άσκηση, ιεράρχηση και έλεγχο, καθώς και άπλετο ασφαλή χώρο για να γυμναστεί αρκετά. Πανέξυπνος, συγκινητικά πρόθυμος να ευχαριστήσει, ζωηρός και πάντα έτοιμος για όλα σκύλος, προσαρμόζεται παντού αλλά η φυσική του θέση δεν είναι στο διαμέρισμα.

ΥΓΕΙΑ: Εξαιρετικά καλή αν ο σκύλος διατηρείται μυώδης και ακμαίος. Ζει πολλά χρόνια και η φυσική του -υψηλή- ενέργεια είναι παροιμιώδης όσο και η ανθεκτική του υγεία αλλά τα αναπαραγωγικά ζώα πρέπει να ελέγχονται για ισχιακή δυσπλασία και να διατηρούνται απαλλαγμένα από εξωπαράσιτα και ενδοπαράσιτα γιατί έχουν εμφανιστεί στη φυλή κρούσματα επίμονης αλλεργίας παρασιτικής αιτιολογίας. Είναι λαίμαργο σκυλί  και πρέπει το βάρος του να ελέγχεται.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Το Επανιέλ ταιριάζει σε οικογενειάρχες φυσιολάτρες που τους αρέσει η πεζοπορία στο βουνό αλλά και κοντά στη θάλασσα και μπορούν να αναπτύξουν τα ευρύτατης γκάμας κυνηγετικά ταλέντα αυτού του μανιώδη κολυμβητή που φερμάρει, ιχνηλατεί και «απορτάρει» κάθε είδους θήραμα, παντού, πάντοτε, κάτω απ’ οποιασδήποτε συνθήκες, το ίδιο καλά. Θερμοκέφαλος και ασυγκράτητος, χρειάζεται έμπειρο χέρι για να ελεγχθεί και αποδίδει ιδιαίτερα όταν ζει σαν σύντροφος. Ιδιαίτερα καλός με τα παιδιά και ενθουσιώδης στο παιχνίδι! Πολύ υπάκουος όταν εκπαιδευτεί σωστά, διαπρέπει σε κυναθλήματα όπως διαγωνιστική υπακοή, ατζίλιτυ, φλάιμπωλ κ.λ.π.

mpretonΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Πολυτάλαντο και εργονομικά κατασκευασμένο σκυλί «για όλες τις δουλειές» και για όλο τον κόσμο, δεν είναι όμως ιδιαίτερα κατάλληλος για όσους θέλουν ένα μόνο σκύλο: είναι συντροφικός και απολαμβάνει την παρέα και το παιχνίδι με τους ομοίους του. Μικρόσωμο, συμπαγές, τετράγωνο σκυλί, διακεκριμένου τύπου σπάνιελ με σφηνοειδές κεφάλι, σκουρόχρωμα και εκφραστικά μάτια με ζωηρή έκφραση, τρίχωμα πυκνό και ποτέ υπερβολικό σε μήκος, κοντή ουρά, γοργή και δυναμική κίνηση, Δυνατή και συμπαγής δομή, μεσόμορφη χωρίς υπερβολές, με αξιαγάπητο και έντονο, αλλά εύπλαστο χαρακτήρα.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Δεν υπάρχουν αρνητικά σημεία στο Επανιέλ αλλά οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες πρέπει να θυμούνται πως απαιτεί ήπιο και σταθερό χειρισμό. Η βαναυσότητα και ο σωματικός περιορισμός σε μικρό χώρο συνεχώς το στρέφουν σε νευρικότητα και τα αξόδευτα αποθέματα ενέργειας μπορεί να το κάνουν απείθαρχο, ακατάσχετα θορυβώδες ή καταστροφικό. Είναι πολύ ενστικτώδης σκύλος και δεν συμπαθεί συνεχείς αλλαγές στις συνήθειες του. Αν δεν κοινωνικοποιηθεί έγκαιρα γίνεται υπερβολικά συνεσταλμένος ή και δειλός.