Επιλέγοντας επιβήτορα από το εξωτερικό…

κείμενο: Γιώργος Κωστόπουλος Διεθνής Κριτής F.C.I

φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας, χομπίστες εκτροφείς, αποφασίζουν να ζευγαρώσουν ένα θηλυκό ζώο τους με ένα ποιοτικό επιβήτορα στο εξωτερικό, κίνηση με πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτη χώρα στη …. «λίστα γάμου» η γειτονική μας Ιταλία, η οποία, εκτός της υψηλής ποιότητας καθαρόαιμων, έχει και εύκολη πρόσβαση με το πλοίο. Συμβουλές για το που, πως και γιατί στις γραμμές που ακολουθούν.
Γιατί έξω;

Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν υπάρχουν σε πολλές φυλές ποιοτικοί επιβήτορες, σε αρκετές μάλιστα φυλές δεν υπάρχουν καν επιβήτορες! Ένας καλός επιβήτορας του εξωτερικού μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά το εκτροφικό αποτέλεσμα ακόμα και της πρώτης γέννας ενός νέου χομπίστα εκτροφέα που ξεκινά τώρα. Και όχι μόνον αυτό, αλλά και το ποιοτικό επίπεδο της ίδιας της φυλής στη χώρα μας.

Ας υποθέσουμε π.χ ότι σε μία σπάνια ή ολιγάριθμη φυλή στη χώρα μας υπάρχουν μόνο τρία θηλυκά ζώα και κανένας αξιόλογος αρσενικός. Ο ένας από τους τρεις ιδιοκτήτες των θηλυκών αποφασίζει να κάνει το καλύτερο δυνατό και πηγαίνει το ζώο του στο εξωτερικό για ζευγάρωμα με ένα κορυφαίο επιβήτορα. Το καλύτερο αρσενικό κουτάβι της γέννας διατίθεται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να το παρουσιάσουν σε εκθέσεις και σύντομα η αξία του αποδεικνύεται κερδίζοντας βραβεία και θαυμασμό. Σύντομα οι άλλοι δύο ιδιοκτήτες των θηλυκών τις ζευγαρώνουν μαζί του…. Το νερό έχει «μπει στ΄ αυλάκι»….!

Ο γνωστός και αγαπητός στη χώρα μας κορυφαίος Ισπανός κριτής και εκτροφέας Κανίς, ο Carlos Renau, μου έλεγε ότι μέχρι σήμερα, δώδεκα διαφορετικές θηλυκές του έχουν ταξιδέψει αεροπορικώς από την Ισπανία στις Η.Π.Α γιά ζευγάρωμα….Είναι μήπως τυχαίο ότι ο Carlos Renau θεωρείται σήμερα ίσως ο κορυφαίος εκτροφέας Κανίς στην Ευρώπη, με εξαγωγές σ’ όλο το κόσμο και με κατάκτηση του υψηλότερου τίτλου στη φυλή, του Καλύτερου Έκθεσης στην Έκθεση του Ομίλου Κανίς Αμερικής (Poodle Club of America), ανάμεσα σε….1000 Κανίς!;

 Ο ποιοτικός επιβήτορας

Ποιες είναι οι σημαντικότερες παράμετροι επιλογής του επιβήτορα εκείνου που θα μας δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα; Τα κριτήρια είναι τα ίδια, είτε επιλέγουμε εκείνον της διπλανής πόρτας, είτε εκείνον της … Αυστραλίας!

α) Η μορφολογία ή εξωτερική εμφάνισή του. Τέλειος σκύλος δεν υπάρχει, όμως δεν θα ταξιδέψουμε κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα για να χρησιμοποιήσουμε έναν με οκτώ ελαττώματα! Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να έχουμε τουλάχιστον μία βασική γνώση της φυλής και του τι επιθυμούμε και θαυμάζουμε σ’ έναν αρσενικό αυτής. Το ιδανικό είναι να έχουμε δεικαι εξετάσει το ζώο σε κάποια έκθεση του εξωτερικού, όμως τις περισσότερες φορές αυτό δεν έχει προηγηθεί. Το πιο ρεαλιστικό και σύνηθες λοιπόν είναι οι φωτογραφίες του, η συμβουλή κάποιου φίλου γνώστη, και φυσικά οι διακρίσεις του στις εκθέσεις, που αποδεικνύουν ότι το ζώο έχει αρέσει σε πολλούς και διαφορετικούς κριτές.

β) Οι γονείς του. Απαραίτητη και αυτονόητη προϋπόθεση είναι οι φωτογραφίες (τουλάχιστον) των γονιών του υποψήφιου επιβήτορα, για να κρίνουμε εάν αποτελεί θετική συνέχειά τους και εάν έχει κληρονομήσει τα θετικά στοιχεία τους.

γ) Τα αδέλφια του. Εξαιρετικά χρήσιμο είναι να έχουμε μία εικόνα έστω κάποιων από τα αδέλφια της ίδιας γέννας. Έτσι θα μπορέσουμε να κρίνουμε τη γενική ποιότητα και ομοιογένεια των χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης γέννας από την οποία προέρχεται. Η πιθανότητα μετάδοσης των επιθυμητών χαρακτηριστικών που ελπίζουμε να κληροδοτήσει ο επιβήτορας στους απογόνους της θηλυκιάς μας είναι πολύ μεγαλύτερη εάν αυτός προέρχεται από μία γέννα όπου η πλειοψηφία των αδελφών του εμφανίζει αυτά τα χαρακτηριστικά, από το εάν αυτός είναι το μοναδικό ποιοτικό ζώο μιας κατά τ’ άλλα μέτριας ποιοτικά γέννας.

δ) Οι απόγονοί του. Απάντηση σε όλα τα πιο πάνω ερωτηματικά μας (αν και όχι απόλυτη, γιατί εξίσου συμβάλει και το θηλυκό ζώο) είναι οι απόγονοί του. Επιλέγοντας ένα «δοκιμασμένο» επιβήτορα, εκτός του ότι είμαστε σίγουροι για τη γονιμότητά του, έχουμε ήδη μία εικόνα κάποιων απογόνων του, της ποιότητας τους, καθώς και των –επιθυμητών ή ανεπιθύμητων- χαρακτηριστικών που αυτός (πιθανόν) τους έχει μεταδώσει.

ε) Ο Γενεαλογικός Χάρτης (Πεντιγκρί). Εξαιρετικά χρήσιμος σε πληροφορίες, αρκεί να ξέρει κανείς να τον «διαβάσει»! Ποια είναι τα συγκεκριμένα ζώα που αντιστοιχούν στα ονόματα που εμφανίζονται στις τρεις ή τέσσερις γενεές που απεικονίζονται; Ποια η ποιότητά τους; Πόσο «κλειστή» αναπαραγωγή έχει γίνει και εάν ναι, έχει γίνει με κορυφαία ζώα ή ανεπιθύμητα;

στ) Η υγεία. Σε φυλές με κληρονομική προδιάθεση σε παθήσεις ματιών, οστών, αρθρώσεων, αίματος και άλλες, σημαντική εξασφάλιση υγείας αποτελεί η επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών απαλλαγής ή μη ένδειξης προδιάθεσης, όχι μόνον του ίδιου του επιβήτορα, αλλά και των γονιών του.

ζ) Ο χαρακτήρας. Αυτονόητης σημασίας. Ο χαρακτήρας είναι κληρονομήσιμο χαρακτηριστικό και μεγάλης σημασίας. Αρκεί κανείς να σκεφτεί πως θα ήταν να ζει με έναν όμορφο σκύλο, προβληματικού όμως χαρακτήρα. Φανταστείτε μία γέννα, όπου μόνον ένα κουτάβι έχει κληρονομήσει την ομορφιά του πατέρα, ενώ όλα τους τον νευρικό ή επιθετικό π.χ. χαρακτήρα του! Λίγους μήνες αργότερα, οι μισοί νέοι ιδιοκτήτες των κουταβιών θα τα επιστρέψουν στον εκτροφέα, ενώ οι άλλοι μισοί θα φροντίσουν να τα «ξεφορτωθούν» όπως μπορούν, χωρίς καν να τον ενημερώσουν….Και φυσικά θα διαδώσουν τα χειρότερα ΚΑΙ γισ τη φυλή ΚΑΙ γισ τον εκτροφέα…

Σημείωση: Όλα τα παραπάνω είναι εξίσου σημαντικά και η σειρά παράθεσής τους είναι τυχαία και όχι αξιολογική.


 Αναζήτηση επιβήτορα

Την εποχή της παγκοσμιοποίησης και του Διαδικτύου (Internet) τα πράγματα είναι πλέον απλά, όσο και συναρπαστικά. Για τους χρήστες του Internet είναι μόνο θέμα αναζήτησης και εξερεύνησης, αφού οι περισσότεροι κορυφαίοι εκτροφείς και επιβήτορες απ’ όλο το κόσμο είναι εκεί, με φωτογραφίες τους, pedigree, διακρίσεις εκθέσεων, φωτογραφίες γονιών, πιθανόν αδελφών και απογόνων τους. Δεν έχει κανείς παρά να κάνει τις επιλογές του και να επικοινωνήσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με τους ιδιοκτήτες τους για περαιτέρω λεπτομέρειες.

Για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο Internet ή δεν επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν, μπορούν να βρουν εκτροφείς και επιβήτορες στις ειδικές περιοδικές εκδόσεις των Ομίλων Φυλής κάθε χώρας, στους ετήσιους οδηγούς εκτροφέων κάθε χώρας ή να ζητήσουν πληροφορίες από τον Κυνολογικό Όμιλο της χώρας που τους ενδιαφέρει.

Η συμφωνία

Υπάρχουν λίγα θέματα που πρέπει να συμφωνηθούν και ρυθμιστούν μεταξύ ιδιοκτήτη θηλυκού και αλλοδαπού ιδιοκτήτη επιβήτορα, όπως άλλωστε πριν από κάθε…γάμο!

α) Αποστολή φωτογραφίας /ων και φωτοτυπία pedigree του θηλυκού ζώου και ενημέρωση για πιθανές διακρίσεις σε εκθέσεις. Τα πιο πάνω συνθέτουν το «πορτραίτο ποιότητας» του θηλυκού.

β) Ενημέρωση για τη πιθανή /αναμενόμενη εποχή οίστρου, άρα και επίσκεψης στον αρσενικό.

γ) Ρύθμιση της διαμονής ιδιοκτήτη ή συνοδού και θηλυκού ζώου κατά το διάστημα παραμονής για το ζευγάρωμα (μέσος όρος πέντε μέρες, προκειμένου για τις δύο δικαιούμενες επιβάσεις με κενό μίας ημέρας ανάμεσα). Συχνά οι ιδιοκτήτες των επιβητόρων φιλοξενούν στο σπίτι τους ιδιοκτήτες των θηλυκών που τους έχουν επισκεφτεί από άλλες χώρες. Όμως και η διαμονή σε ένα κοντινό ξενοδοχείο είναι κάτι ρεαλιστικό και πρακτικό. Χρήσιμη επίσης είναι και η κτηνιατρική εξέταση κολπικού υγρού, προκειμένου για τον υπολογισμό των γόνιμων ημερών, ούτως ώστε να μην χρειαστεί να παραταθεί η διαμονή ή – ακόμα χειρότερα – να έχουν αυτές περάσει ανεπιστρεπτί….!

δ) Το αντίτιμο επίβασης (stud fee). Για ζευγαρώματα εξωτερικού, όπου δηλαδή η θηλυκιά θα επιστρέψει και θα γεννήσει σε άλλη χώρα, εκείνο που συνηθίζεται είναι χρηματική αμοιβή για την επίβαση (χωρίς βέβαια να αποκλείεται και μία πιθανή συμφωνία για κουτάβι, αντί χρημάτων). Το χρηματικό ποσό αντιστοιχεί συνήθως περίπου στη τιμή ενός κουταβιού, δηλαδή για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες 580-730 Ευρώ (200.000-250.000 δρχ.). Το ποσό προσυμφωνείται φυσικά και εξοφλείται λίγο πριν ή αμέσως μετά το πρώτο ζευγάρωμα των ζώων.

Η πρόσβαση

Ιταλία ακτοπλοϊκώς: Η γειτονική Ιταλία έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας και γενεαλογικής αξίας επιβήτορες στις περισσότερες φυλές (πολλοί απ’ αυτούς εισαγωγής από χώρες με υψηλό επίπεδο στη φυλή) και επιπλέον η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα οικονομική και εύκολη με το πλοίο.

Ενώ π.χ. η αεροπορική μεταφορά ενός θηλυκού ζώου βάρους 30 κιλών κοστίζει αρκετά η μεταφορά του με το πλοίο στην Ιταλία είναι εντελώς δωρεάν!

Επίσημα η διαμονή σκύλου στη καμπίνα απαγορεύεται, ανεπίσημα ή με πλάγιο τρόπο…επιτρέπεται. Σε κάθε περίπτωση πάντως, απαραίτητο είναι να έχει κανείς μαζί του το ειδικό πλαστικό κλουβί μεταφοράς, στο οποίο το ζώο μπορεί άνετα να διανυκτερεύσει σε στεγασμένο μέρος του καταστρώματος, αν χρειαστεί.

Με την άφιξη στην Ιταλία, λίγη ώρα οδήγησης αρκεί για να βρεθούν επιτέλους τα δύο ζώα ….αγκαλιά.

Οπουδήποτε αεροπορικώς: Αν εξαιρέσει κανείς το οικονομικό αντίτιμο, η αεροπορική μεταφορά παρέχει ασφάλεια, ταχύτητα και για πολλούς προορισμούς αποτελεί βέβαια τη μόνη οδό. Κατά τη κράτηση του εισιτηρίου πρέπει κανείς να ενημερώσει για την ύπαρξη σκύλου και το μέγεθος /βάρος του (όχι, όχι το σκοπό του ταξιδιού!).

Για πολλούς λόγους, κυρίως όμως για τη καλή ψυχολογία του θηλυκού ζώου και κατ’ επέκταση της επιτυχίας του ζευγαρώματος και της πιθανότητας σύλληψης, συστήνεται να συνοδεύεται αυτό από οικείο πρόσωπο. Όλες οι αεροπορικές εταιρίες δέχονται να ταξιδέψει το ζώο μαζί με τον συνοδό του στη καμπίνα των επιβατών, εάν το βάρος του δεν ξεπερνά τα 5 κιλά, συχνά και τα 7. Εκ πείρας θα έλεγα ότι οι περισσότερες εταιρίες κάνουν τα «στραβά μάτια» μέχρι τα δέκα κιλά. Το μόνο που χρειαζόμαστε (εκτός από το κτηνιατρικό βιβλιάριο) είναι ένα μικρό κλουβάκι μεταφοράς, πλαστικό ή πάνινο (ιδιαίτερα βολικό, γιατί χωράει και κάτω από τα πόδια μας), γιατί οι κανονισμοί απαιτούν το ζώο να εισέλθει και εξέλθει του αεροσκάφους μέσα σ’ αυτό (ασχέτως αν κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι στην αγκαλιά μας και έχει γίνει η μασκώτ του ταξιδιού….).

Για τις πιο μεγαλόσωμες φυλές χρειαζόμαστε πλαστικό (όχι πάνινο) κλουβί μεταφοράς, στο οποίο το ζώο να χωράει άνετα και στο οποίο θα ταξιδέψει στον ειδικό κλιματιζόμενο χώρο του αεροσκάφους, κάτω από τη καμπίνα των επιβατών.

Ασχέτως μεγέθους σκύλου, υπάρχει χρέωση ανάλογα με το συνολικό βάρος και  ανάλογα με την αεροπορική εταιρία.

Τίποτα τυχαίο…

Η εκτροφή ποιοτικών ζώων δεν είναι ποτέ τυχαία υπόθεση. Χρειάζεται γνώση, σχεδιασμό και εκτροφικό όραμα. Τα πάντα ξεκινούν από τη σύζευξη δύο ποιοτικών ζώων. Κι αν η ποιότητα δεν είναι δίπλα μας, ας την αναζητήσουμε. Είναι απλά θέμα συνόρων. Και τα σύνορα είναι για να ξεπερνιόνται…..