Επιτρέπονται τα γλυκά στα ζώα συντροφιάς;

Οι Βρετανικοί Κτηνιατρικοί Σύλλογοι χαρακτηριστικά εισηγούνται «δώστε παιχνίδια και όχι γλυκίσματα στα ζώα σας».

Πράγματι, τα περισσότερα από τα γλυκαντικά συστατικά που περιέχονται στα γλυκίσματα είναι τοξικά για τα ζώα συντροφιάς. Παρακάτω περιγράφονται περιληπτικά η δράση της ζάχαρης, της σοκολάτας, της σταφίδας και της ξυλιτόλης στο σκύλο και τη γάτα. Και τα τέσσερα αυτά θα πρέπει συστηματικά να αποφεύγονται.

Ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει τις ίδιες αρνητικές συνέπειες στο σκύλο όπως και στον άνθρωπο. Προβλήματα τερηδόνας, διαβήτη και παχυσαρκίας αναφέρονται.

Ειδικά η γάτα, η οποία είναι ένα καθαρά σαρκοφάγο κατοικίδιο, δεν διαθέτει στον γαστρεντερικό της σωλήνα τα κατάλληλα ένζυμα για την πέψη υδατανθράκων. Άμεση συνέπεια, στη γάτα ακόμα και μικρές ποσότητες ζάχαρης μπορεί να δώσουν γαστρεντερικές διαταραχές και διάρροια.

Σοκολάτα

Τα τοξικά συστατικά της σοκολάτας για τα ζώα συντροφιάς είναι οι δύο μεθυλξανθίνες που περιέχει, η καφεΐνη και η θειοβρωμίνη. Οι ενώσεις αυτές δρουν σε κυτταρικό επίπεδο, ιδιαίτερα στις μυϊκές ίνες και στα νευρικά κύτταρα και ακόμα προάγουν την έκκριση αδρεναλίνης. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος, η διούρηση και η ταχυκαρδία. Ανάλογα με την ποσότητα που θα καταναλωθεί, στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται εμετός, πολυδιψία, κοιλιακός πόνος, ανησυχία, μυικός τρόμος, καρδιακή αρρυθμία, υπερθερμία, επιληπτική κρίση και θάνατος.

Σε ότι αφορά τα διάφορά είδη σοκολάτας, σα γενικός κανόνας αναφέρεται ότι όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα τόσο πιο επικίνδυνη είναι για τα ζώα συντροφιάς. Η λευκή σοκολάτα έχει πολύ μικρή ποσότητα μεθυλξανθίνων και γι αυτό είναι λιγότερο τοξική για το σκύλο και τη γάτα.

Σταφίδες

Η κατανάλωση σταφίδας, όπως και σταφυλιών, έχει πρόσφατα συνδεθεί με πρόκληση νεφρικής ανεπάρκειας στους σκύλους. Δεν είναι ακριβώς γνωστό γιατί συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν φυλές σκύλων οι οποίες δεν εμφανίζουν κανένα πρόβλημα κατά την κατανάλωση σταφίδας και σταφυλιών, ενώ άλλες εμφανίζουν σοβαρή δηλητηρίαση, η οποία μπορεί να καταλήξει σε θάνατο. Οπωσδήποτε μέχρι η κατάσταση να διαλευκανθεί, η σύσταση για όλους τους σκύλους θα πρέπει να είναι η αποφυγή κατανάλωσης σταφίδας και τροφών που την περιέχουν.

Μέσα στις πρώτες 12 ώρες από την κατανάλωση σταφίδας ή σταφυλιών, τα συμπτώματα τα οποία μπορεί να παρουσιάσει ο σκύλος είναι εμετός, λήθαργος ή διάρροια. Στη συνέχεια, ο σκύλος εμφανίζει προοδευτικά αυξανόμενη αφυδάτωση, η ληθαργική του εικόνα επιβαρύνεται και μπορεί να καταλήξει σε θάνατο.

Ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη είναι ένα φυσικό γλυκαντικό το οποίο συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Για το σκύλο η ξυλιτόλη είναι μία ιδιαίτερα επικίνδυνη τοξική ουσία, η οποία μόλις σε δόσεις μεγαλύτερες από 0,1 g/kg σωματικού βάρους είναι ικανή να προκαλεί σοβαρά προβλήματα.

Επισημαίνεται ότι σήμερα η ξυλιτόλη μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία τροφίμων, από τις τσίχλες έως τα στοματικά διαλύματα, τις οδοντόκρεμες και τις καραμέλες. Σε μη τοξικές δόσεις βρίσκεται ακόμα και σε προϊόντα για σκύλους όπως σε «κόκαλα» μάσησης.

Ανάλογα με τη δόση ξυλιτόλης που θα καταναλώσει ένας σκύλος μπορεί να εμφανίσει από υπογλυκαιμία (0,1 g/kg) έως και ηπατική νέκρωση (0,5 g/kg). Τα συμπτώματα εμφανίζονται 1-12 ώρες μετά την κατανάλωση της δόσης. Εμετός είναι συνήθως το πρόδρομο σύμπτωμα. Ακολουθούν λήθαργος, αταξία, επιληπτική κρίση και κώμα. Σε περίπτωση ηπατοτοξικής δόσης, το ζώο συνήθως μετά 72 ώρες από την κατανάλωση της ξυλιτόλης εμφανίζει πετέγχειες, εκχυμώσεις, γαστρεντερική αιμορραγία και χωρίς θεραπεία μπορεί να καταλήξει σε θάνατο.

Η θεραπεία στις πρώτες 1-2 ώρες μετά την κατάποση της επικίνδυνης ποσότητας ξυλιτόλης περιλαμβάνει χορήγηση εμετικών και πλύσεις στομάχου. Σε μετέπειτα χρόνους απαιτείται ενδοφλέβια χορήγηση διαλυμάτων ηλεκτρολυτών και γλυκόζης, χορήγηση ηπατοπροστατευτικών και παρακολούθηση της πηκτικότητας του αίματος.

Πηγή: http://www.ktiniatrikanea.com/