Ερντέϊλ Τέρριερ – Airdale Terrier

κείμενο: Μαρία Γκινάλα

φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Ονομα: Ερντέϊλ Τέρριερ – Airdale Terrier

Είδος: Φωλεοδύτης

Προέλευση: Βρετανία -Πρότυπο FCI Νο 7

Κατάταξη: Ομάδα 3,Υπο-ομάδα 1

(Τέρριερ, Μεγάλου + Μεσαίου μεγέθους)

Καταγωγή-Περιγραφή:

Ο ΄Βασιλιάς των Τέρριερς΄, μεγαλύτερος των φωλεοδυτών, είναι πραγματικός αριστοκράτης και ΄τζέντλεμαν΄. Πιο ήπιος και εκπαιδεύσιμος από όλη την ομάδα των τερριέ, κατακτά αμέσως φίλους με την ξεχωριστή του εμφάνιση και τις εξαιρετικές εργασιακές του ικανότητες, που καλύπτουν όλη τη γκάμα καθηκόντων: ήταν από τις πρώτες φυλές που χρησιμοποιήθηκαν σαν αγγελιαφόροι και νοσοκομειακοί σκύλοι στον πόλεμο, το ακλόνητο θάρρος του τον καθιστά ιδανικό φύλακα και σαν κυνηγόσκυλο δεν έχει τον όμοιό του, δεν είναι μόνο αμείλικτος εξολοθρευτής τρωκτικών, εξαίρετος κυνηγός λαγών, φτερωτών και υδρόβιων, αλλά βρίσκει και ξεπετάει το θήραμα το ίδιο καλά και έχει αξιοθαύμαστα ΄μαλακό΄ στόμα στην θηραματοφορία. Το Ερντέϊλ είναι από τα λίγα σκυλιά ΄για όλες τις δουλειές΄, ταιριάζει θαυμάσια στην οικογενειακή ζωή και είναι αφοσιωμένος φίλος και προστάτης των παιδιών.

Τα αστραπιαία αντανακλαστικά, η αθλητικότητα, η ταχύτητα, η αντοχή και η εξαιρετική του αντίληψη είναι περιβόητες και ήταν από τις (ελάχιστες) φυλές που ΄θεμελίωσαν΄ το πρόγραμμα Σκύλων Οδηγών Τυφλών. Η ποσότητα μολοσσοειδούς αίματος που ρέει στις φλέβες του (μέσω του Otterhound) είναι αρκετή για να ΄εξισορροπήσει΄ τη φλόγα των τέρριερς, δίνοντας ένα σκύλο που διαπρέπει σε διαγωνισμούς υπακοής και ευελιξίας.

Τον περασμένο αιώνα τα κυνηγετικά τέρριερς ήταν πολύ μεγαλύτερα των σημερινών Fox terriers. Γνωστά σαν Waterside & Bingley terriers, αφθονούσαν στις περιοχές Aire & Wharfe και ήταν εξαιρετικά στο υδρόβιο κυνήγι αλλά και τρομεροί φύλακες. Πιστεύεται ότι η καταγωγή του Airdale ήταν η ένωση ενός Όττερχαουντ και ενός τέτοιου φωλεοδύτη από το Aire, με την μετέπειτα προσθήκη αίματος από το Ουαλλικό και ίσως το Ιρλανδικό τερριέ. Το μαλλιαρό, αδιάβροχο τρίχωμα του ενυδριδοθήρα (Otterhound) σε συνδυασμό με το τραχύ, σκληρό και ίσιο τρίχωμα των μικρότερων ποντικοκυνηγών (ratters) έδωσε στο Ερντέϊλ τον κομψό μανδύα του. Η φυλή είχε σταθεροποιηθεί το 1883, οπότε και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις εκθέσεις με το σημερινό της όνομα και η αναγνώριση δεν άργησε. Επιτυχημένο στη διαγωνιστική μορφολογία, κατέκτησε τον επίζηλο τίτλο ΄Καλύτερος Έκθεσης΄ στο Crufts το 1961 και ξανά το 1986 και σήμερα το Ερντέϊλ απολαμβάνει σταθερή, εκλεκτική δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο. Στην γειτονική μας Ιταλία παράγονται ορισμένα έξοχα δείγματα.

Mοναδικός σκύλος

Σκύλος που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο, το Ερντέϊλ είναι μυώδες, εναργές και συμπαγές. Η έκφρασή του είναι ζωηρή και θαρραλέα, η κίνησή του γοργή, το ταμπεραμέντο του έντονο, αλλά όχι επιθετικό. Εξωστρεφές και φιλικό, είναι ζώο με αυτοπεποίθηση, γενναιότητα και ευφυία, πάντοτε ακοίμητο και έτοιμο για δράση. Το μακρύ του κεφάλι με τα πανίσχυρα σαγόνια στενεύει στην περιοχή των ματιών και κοσμείται από χαρακτηριστικό υπογένειο και προεξέχοντα φρύδια. Η μύτη είναι πάντα μεγάλη, τα χείλη και το δέρμα σφιχτό. Τα μάτια είναι σκούρα, πολύ εκφραστικά και τα αυτιά είναι μικρά, κομψά, σε σχήμα τριγώνου και διπλώνουν χαρακτηριστικά πάνω από το κρανίο και προς τα εμπρός. Δάγκωμα ψαλιδόσχημο, ισχυρότατο, λαιμός μυώδης και καλογραμμένος, ΄χύνεται΄ φαρδαίνοντας προς μακρείς, επικλινείς και επίπεδους ώμους. Κορμός βραχύς, συμπαγής, ράχη ίσια και στέρεα, οσφύς κοντή και μυώδης, στήθος βαθύ αλλά όχι φαρδύ, στηρίζονται σε πόδια ευμήκη και ολόισια μέχρι τα πέλματα σαν κολόνες, μυώδη και ισχυρά, με καλές γωνιώσεις και παράλληλα. Σφιχτά, μικρά πέλματα και κίνηση άνετη, ολόισια και παράλληλη, ισχυρή και ελαστική, με περήφανο παράστημα. Η ουρά, κομμένη κατά μέρος, είναι ίσια, κάθετη προς τη ράχη και ισχυρή. Το τρίχωμα είναι σκληρό, πυκνό και συρματοειδές, διπλό, τραχύ και αδιάβροχο. Το τυπικό χρώμα του Ερντέϊλ αποτελείται από πυρόχρωμο υπόστρωμα και μαύρη (ή σκούρα γκρί) ΄σέλλα΄, που εκτείνεται από τον αυχένα έως το πάνω μέρος της ουράς. Τα αυτιά είναι σκουρόχρωμα σε απόχρωση. Μόνο λίγες λευκές τρίχες μεταξύ των εμπρός σκελών είναι αποδεκτές. Μέγεθος: 58-61 εκ. στα αρσενικά, 56-59 εκ. στις θηλυκιές.

airdale2

Ιδιαιτερότητες-φροντίδα

Εξάσκηση-έντονη

Το Ερντέϊλ είναι αθλητικός σκύλος που χρειάζεται καθημερινό συνδυασμό περιπάτων με λουρί και ελεύθερο τρέξιμο. Λατρεύει τα παιχνίδια με τη μπάλα και τα αντικείμενα που του δίνουν την ευκαιρία να ΄θηραματοφορεί΄, αλλά προσοχή στις γάτες!

Υγιεινή

Σκύλος γενικά καλής υγείας, ανθεκτικός και σχετικά λιτοδίαιτος.

Καθημερινό βούρτσισμα και χτένισμα για την απομάκρυνση ξένων σωμάτων και νεκρών τριχών.

Συχνός καθαρισμός δοντιών, αυτιών και ματιών, τακτικό κόψιμο νυχιών.

Τακτικός καλλωπισμός τριχώματος, που πρέπει να γίνεται από ειδικό (stripping).

Να αποφεύγεται το συχνό μπάνιο με σαμπουάν, γιατί καταστρέφει το υποτρίχωμα και την φυσική λίπανση του δέρματος. Καθαρισμός με υγρό πανί όταν το σκυλί έχει λερωθεί, ξέπλυμα όταν έχει κολυμπήσει και στέγνωμα με πετσέτα (συχνό στέγνωμα με πιστολάκι ξηραίνει την τρίχα).

 

Διατροφή

Σκύλος υψηλής δραστηριότητος, που συνήθως δεν έχει τάση για πάχος, το Ερντέϊλ χρειάζεται καλή ποιότητα τροφής, μέση ποσότητα, μέσο ποσοστό πρωτεϊνών για τα σκυλιά που δεν εργάζονται και υψηλό ποσοστό στα ζώα κυνηγίου και αναπαραγωγής. Δύο γεύματα την ημέρα είναι προτιμότερα.

airdale1

Εκπαίδευση

Κοινωνικοποίηση, ιδιαίτερα με άλλα σκυλιά και ζώα, από μικρή ηλικία. Πειθαρχία με τη μέθοδο της ανταμοιβής, όχι πίεση, ελευθερία και έντονη δραστηριοποίηση για το νεαρό και ενήλικο σκύλο. Έχει έντονο κυνηγετικό ένστικτο που πρέπει να ελέγχεται και δεν είναι ΄αγελαίο΄ ζώο, αλλά ατομιστής. Διαπρέπει στην διαγωνιστική υπακοή και ευελιξία, αλλά χρειάζεται δουλειά!

Και θυμηθείτε:

Ιδανικός σκύλος για εκείνους που θέλουν ένα σύντροφο κατάλληλο για όλα, το Ερντέϊλ με τη σειρά του, χρειάζεται ανθρώπους ικανούς να ανταπεξέλθουν στην ενεργητικότητά του. Το οξύ του μυαλό βαριέται εύκολα και στρέφεται προς την καταστροφικότητα αντικειμένων και τη νευρικότητα. Έχει χαμηλά επίπεδα ανοχής και πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό από παιδιά και κατοικίδια ζώα. Δεν αντέχει τη μοναξιά για πολλές ώρες και σαν κάθε τερριέ που σέβεται τον εαυτό του, σκάβει μετά μανίας, όταν δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αξιολύπητο από ένα Ερντέϊλ με απεριποίητο τρίχωμα – και του αρέσει να τον φροντίζουν! Αφοσιώνεται μέχρι θανάτου, είναι πεισματάρης και υπερήφανος, σκύλος υψηλής ποιότητας για ανάλογους ανθρώπους με υψηλές απαιτήσεις.