Η αλήθεια για το σκύλο που δαγκώνει το πόδι του (VIDEO)

Ένα αρκετά δημοφιλές βίντεο κυκλοφορεί στο ίντερνετ και δείχνει ένα σκύλο να επιτίθεται και να δαγκώνει το πόδι του. Πολλοί άνθρωποι το βρήκαν αστείο και διασκεδαστικό, ενώ κάποιοι περιέγραψαν πως ο σκύλος επιτίθεται στο πόδι του επειδή φοβάται ή ζηλεύει ότι το πόδι του (!) θα πάρει τη λιχουδιά που έχει στο στόμα του.

Βασισμένοι όμως αποκλειστικά σε αυτό που βλέπουμε, αφού δεν διαθέτουμε περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό του ζώου, μπορούμε να πούμε πως ο σκύλος δεν επιτίθεται στο πόδι του επειδή νιώθει απειλή για τη λιχουδιά του ή ζήλια. Η αλήθεια είναι πως ο σκύλος κατά πάσα πιθανότητα είτε i) πονάει, είτε ii) εκδηλώνει κάποια εστιακή επιληπτική κρίση. Οι επιληπτικές κρίσεις αυτές, που κατα κανόνα δε συνδυάζονται με την απώλεια συνείδησης, μπορεί να περιλαμβάνουν κινητικά φαινόμενα, αισθητικά (συχνά στον άνθρωπο μπορεί να περιγράφονται και σαν “ελαφρύ ηλεκτρικό σόκ”), συμπτώματα του αυτονόμου συστήματος (π.χ. ναυτία, έμετο) ή και “ψυχικά” φαινόμενα (π.χ. παραισθήσεις, όπως περιγράφονται στον άνθρωπο).

Είτε όμως η αιτία της συμπεριφοράς αυτής είναι ο πόνος είτε κάποια εστιακή επιληπτική κρίση το σίγουρο είναι πως κάποιο ιατρικό πρόβλημα ευθύνεται για την εκδήλωση της συμπεριφοράς αυτής. Το ιατρικό πρόβλημα αυτό επηρεάζει την ευζωία του σκύλου επειδή επιβαρύνει τη σωματική του υγεία, ενώ δε μπορούμε να αποκλείσουμε ότι επιβαρύνει και τη ψυχική του υγεία, εξαιτίας του στρες που βιώνει ο σκύλος. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι αστεία, αλλά αντιθέτως απαιτεί κτηνιατρική φροντίδα για την αποκατάσταση της υγείας του σκύλου και τη βελτίωση της ευζωίας του. Οποιαδήποτε προβληματική  συμπεριφορά μπορεί να σχετίζεται με κάποιο παθολογικό πρόβλημα, γι’ αυτό ο κτηνίατρος είναι αυτός που θα διαγνώσει τα αίτια του προβλήματος, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του σκύλου και θα βοηθήσει πραγματικά τον τετράποδο σύντροφο μας.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα συμπεριφοράς αντιμετωπίζετε με το σκύλο σας (ή οποιοδήποτε ζώο συντροφιάς) επικοινωνήστε μαζί μας ή μιλήστε με τον κτηνίατρο σας.

Επιμέλεια Άρθρου:

Δρ. Χρήστος Καραγιάννης
Κτηνίατρος, MSc στη Κλινική Αντιμετώπιση των Προβλημάτων Συμπεριφοράς, Ειδικευόμενος του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Συμπεριφοράς Ζώων (ECAWBM), MRCVS.

Επικοινωνία: 211-8001111/6944714490 και ckaragiannis@behaviour.gr

Πηγή: http://behaviour.gr