Η γονιμότητα των σκύλων έχει μειωθεί αισθητά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες!

Οι ερευνητές της Σχολής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, με επικεφαλής τον βιολόγο δρα Ρίτσαρντ Λι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του σπέρματος των σκύλων, η οποία μελετήθηκε σε βάθος 26ετίας, έχει μειωθεί σημαντικά, αν όχι δραματικά.
Η μελέτη συμπεριέλαβε πέντε ράτσες σκύλων (λαμπραντόρ, γερμανικός ποιμενικός, μπόρντερ κόλεϊ, γκόλντεν ριτρίβερ, σγουρόμαλλο ριτρίβερ). Κάθε χρόνο λαμβάνονταν δείγματα σπέρματος από 42 έως 97 σκύλους, τα οποία υποβάλλονταν σε μικροσκοπική ανάλυση.
Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ 1988-1998 η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων των σκύλων μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,5%, ενώ μεταξύ 2002-2014 μειώθηκε με ρυθμό 1,2% ετησίως.
koutavia2
Η διαχρονική υποβάθμιση του σκυλίσιου σπέρματος αποδίδεται πιθανώς στη χημική ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και σε ορισμένες τροφές για σκύλους, που περιέχουν ουσίες δυνητικά επιβαρυντικές για τη γονιμότητά τους.
«Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μια τέτοια μείωση στη γονιμότητα των αρσενικών σκύλων, που πιστεύουμε ότι οφείλεται σε παράγοντες περιβαλλοντικής ρύπανσης, ένα μέρος των οποίων ανιχνεύθηκε και στις τροφές τους, καθώς επίσης στα γεννητικά όργανα των ίδιων των ζώων», δήλωσε ο Λι.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για επιβεβαίωση, αλλά επεσήμαναν ότι ο σκύλος μοιράζεται με τον άνθρωπο τον ίδιο περιβάλλον και πάσχει από παρόμοιες ασθένειες. Συνεπώς δεν είναι τελικά παράξενο που εμφανίζει και υπογονιμότητα, με δεδομένο ότι τα τελευταία 70 χρόνια το ανδρικό σπέρμα πνέει τα λοίσθια…
Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων