Η εκδικητική ζημιά και το άγχος του αποχωρισμού…

Του Γιώργου Κωστόπουλου, εκπαιδευτή σκύλων- ειδικού συμπεριφοράς

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά σε κουτάβια και νεαρά ζώα, να κάνουν κάποιες ζημιές στο σπίτι, κατά τη διάρκεια που ο ιδιοκτήτης λείπει. Και φυσικά όταν αυτός επιστρέψει στο σπίτι και ανακαλύψει τη ζημιά θα τιμωρήσει με κάποιο τρόπο το ζώο, ερμηνεύοντας συνήθως τη συμπεριφορά του ως εκδίκηση για το γεγονός ότι αφέθηκε μόνο.

hills-kynology.grwww.hillspet.gr

Λογική ερμηνεία με τα ανθρώπινα μέτρα και σταθμά, αλλά πολύ μακριά από την αλήθεια. Οι σκύλοι δεν είναι άνθρωποι και φυσικά δεν αντιδρούν ανθρώπινα, όσο και αν εμείς δυσκολευόμαστε να το κατανοήσουμε. Το «ευγενές» συναίσθημα της εκδίκησης και οι ψυχολογικοί και λογικοί συνειρμοί που το δημιουργούν είναι αποκλειστικά ανθρώπινη ψυχολογική διεργασία, άγνωστη και ανύπαρκτη στους σκύλους.

Ο λόγος της καταστροφικότητας είναι συνήθως το λεγόμενο «άγχος του αποχωρισμού», δηλαδή η συναισθηματική απώλεια που νιώθει το ζώο όταν είναι μόνο του και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα επιστρέψουμε. Και η καταστροφή των αντικειμένων, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να εκτονώσει το άγχος και τη στεναχώρια του, όπως αντίστοιχα θα έκανε ένας άνθρωπος μασώντας τα νύχια του ή ανοίγοντας το ψυγείο και εξαφανίζοντας το περιεχόμενό του…