Η επιλογή του εκτροφέα!

Κείμενο Φώτο:: Ν. Φωτακόπουλος

Ας υποθέσουμε πώς έχετε καταλήξει σε ποια φυλή θα ανήκει το νέο κουτάβι σας και έχετε ξεπεράσει αυτό το δίλημμα. Ας υποθέσουμε ακόμα πώς έχετε καταλήξει πώς η επιλογή σας θα είναι ανάμεσα σε δυο-τρεις γέννες από καλές γενεαλογίες.

Αφού λοιπόν έχετε καταλήξει με αυτά τα βασικά διλήμματα για το κουτάβι ας δούμε πώς θα επιλέξετε ….εκτροφέα. Γιατί δεν είναι μόνο η ποιότητα του σκύλου που θα πρέπει να μας απασχολεί αλλά και η ποιότητα του ….εκτροφέα.

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πώς με τον όρο εκτροφέας, χαρακτηρίζεται οποιοσδήποτε έχει μια θηλυκιά και την ζευγαρώνει για να βγάλει κουτάβια. Δηλαδή δεν είναι εκτροφέας μόνο αυτός που έχει πολλές σκύλες και παράγει κουτάβια αλλά και ο απλός κυνηγός που βάζει τη σκύλα του να γεννήσει. Ακόμα και αυτός μπορεί να έχει κυνοτεχνικό όραμα και στόχους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πώς  και σε αυτή τη περίπτωση δεν γίνονται τυχαία και επιπόλαια ζευγαρώματα χωρίς λόγο. Αλλά αυτή την περίπτωση την έχουμε αποκλείσει από την αρχή όταν μιλήσαμε για επιλεγμένες γενεαλογίες και γέννες.

Για την επιλογή λοιπόν του εκτροφέα υπάρχουν έξι ερωτήματα που θα πρέπει να του κάνετε για να βγάλετε κάποια συμπεράσματα. Αν σε γενικές γραμμές μείνετε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις προχωρήστε στην αγορά. Αν αντίθετα, κάτι δεν σας «κολλάει» τότε πράξτε …κατά συνείδηση.

labradorΤι μπορείτε να μου πείτε γι’ αυτή τη φυλή;

Ακόμα και αν έχετε κάνει τις έρευνές σας για τη φυλή (τις οποίες έχετε κάνει, έτσι δεν είναι;) θα θέλατε να ακούσετε τι έχει να πει γι’ αυτήν ο εκτροφέας, καθώς η απάντησή του μπορεί να είναι αποκαλυπτική.

Η απάντηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα υπέρ και τα κατά, τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης φυλής. Για παράδειγμα, οι εκπρόσωποι μιας φυλής μπορεί να είναι φιλικοί και εξωστρεφείς αν τους δοθεί αρκετή προσοχή, αλλά να γίνονται καταστροφικοί αν αφεθούν μόνοι στο σπίτι.

Ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί επίσης να κάνει πιο συγκεκριμένη την ερώτηση, ζητώντας να μάθει αν η φυλή τείνει να παρουσιάζει γενετικά προβλήματα, ποιο είναι το τελικό της μέγεθος, τι απαιτήσεις περιποίησης έχει και αν η φυλή ανταποκρίνεται θετικά στις γνωστές εκπαιδευτικές μεθόδους. Προσοχή στους εκτροφείς που γενικοποιούν!

Επίσης, ένας έμπειρος εκτροφέας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας πληροφορήσει για τα προτερήματα για τα οποία εκτρέφει, καθώς και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου κουταβιού για το οποίο ενδιαφέρεστε.

Τέλος, θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα με τον εκτροφέα, να αισθάνεστε ότι μπορείτε να τον εμπιστευτείτε. Αν δεν σας δίνει την αίσθηση ότι είναι έντιμος και ευθύς, ακόμη και αν έχει απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας, συνεχίστε το ψάξιμο.

Πόσο καιρό εκτρέφετε σκύλους και πόσες γέννες έχετε κάνει;

Είναι πολύ σημαντικό να λάβετε απάντηση και στα δύο σκέλη αυτής της ερώτησης. Σιγουρευτείτε ότι ο εκτροφέας σας αναφέρει πόσο καιρό κάνει εκτροφή και όχι πόσα χρόνια διατηρεί σκύλους.

Ο αριθμός των γεννών είναι εξίσου σημαντικός. Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι κάνουν το καλύτερο για τη φυλή εκτρέφοντας μια γέννα κάθε επτά, ας πούμε, χρόνια, αλλά στην ουσία δεν έχουν την εμπειρία ώστε να γνωρίζουν πραγματικά τη φυλή. Αλλοι πάλι, κάνουν τη μια γέννα μετά την άλλη, χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον για την καταλληλότητα των μελλοντικών σπιτιών των κουταβιών.

Θα μπορούσα να μιλήσω στον κτηνίατρό σας; Ποιος μπορεί να μου δώσει συστάσεις;

Προσοχή στους εκτροφείς που αποφεύγουν να απαντήσουν σ’ αυτήν την ερώτηση. Μπορεί να έχουν κάτι να κρύψουν ή μπορεί να μην είναι σχολαστικοί όσον αφορά τη φροντίδα των σκύλων τους. Ο κτηνίατρος ενός εκτροφέα θα πρέπει να γνωρίζει τις γραμμές του και να έχει εξετάσει και εμβολιάσει όλα τα κουτάβια. Ζητήστε την άδεια του εκτροφέα και ρωτήστε τον κτηνίατρο για τη διάρκεια ζωής των σκύλων του, τυχόν ιατρικά προβλήματα και άλλα παρεμφερή θέματα. Ένας καλός κτηνίατρος θα αφιερώσει χρόνο για να απαντήσεις στις ερωτήσεις σας. Οι εκτροφείς θα πρέπει επίσης να είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν να έρθετε σε επαφή με άλλους ανθρώπους με τους οποίους έχουν συνεργαστεί.

molosos

Τι είδους εγγυήσεις μπορείτε να μου δώσετε;

Ενας αξιόπιστος εκτροφέας θα αντικαταστήσει το σκύλο ή θα σας επιστρέψει τα χρήματά σας αν αυτός έχει προβλήματα υγείας. Ακόμη, πολλοί εκτροφείς είναι πρόθυμοι να πάρουν πίσω ένα σκύλο οποιαδήποτε στιγμή, για οποιοδήποτε λόγο, παρά να υποστεί τον κίνδυνο να χάσει το σπίτι του. Προσοχή στους εκτροφείς που σας απαντούν ότι σας εγγυούνται για 24 ή 48 ώρες. Η ουσία είναι κάθε κουτάβι να πάει σε ένα σπίτι όπου θα ζήσει όλη του τη ζωή και όχι να βρεθεί έξω απ’ αυτό με την πρώτη δυσκολία.

Κάποιες φορές όμως, τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζουμε. Μπορεί ένα μέλος της οικογένειας να παρουσιάσει αλλεργία στο σκύλο ή η οικογένεια αναγκάζεται να μετακομίσει σε μέρος όπου δεν γίνονται δεκτοί οι σκύλοι. Η, αντίθετα, ο σκύλος να παρουσιάσει κάποια γενετική ανωμαλία. Ο σοβαρός και αξιόπιστος εκτροφέας, που νοιάζεται για τα κουτάβια του, θα κάνει ότι μπορεί για να βρει ένα νέο σπίτι γι’ αυτά τα σκυλιά αντί να αφήσει τους ιδιοκτήτες να προσπαθήσουν να τα πουλήσουν κάπου αλλού.

Πότε μπορώ να πάρω το κουτάβι μου;

Σύμφωνα με τον κανονισμό του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, ο εκτροφέας υποχρεούται να κρατήσει τα κουτάβια του μέχρι την ηλικία των 8 εβδομάδων, αλλά πολλοί απ’ αυτούς αποφασίζουν να τα κρατήσουν ακόμα περισσότερο, ώστε τα κουτάβια να μείνουν περισσότερο καιρό με τη μητέρα και τα αδέρφια τους για να είναι, μεγαλώνοντας, ισορροπημένοι σκύλοι.

Επιπλέον, κρατώντας τα περισσότερο, ο εκτροφέας μπορεί να εκτιμήσει καλύτερα την ποιότητα των κουταβιών του. Προσοχή στους εκτροφείς που είναι πρόθυμοι να πουλήσουν πολύ μικρά σε ηλικία κουτάβια.

lakopetra

Πως διατηρείτε τα ζώα σας υγιή και ευτυχισμένα;

Σιγουρευτείτε ότι ο εκτροφέας κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξασφαλίσει και να διατηρήσει την υγεία των σκύλων του: εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις, έλεγχο εξωπαράσιτων, κ.λ.π. Ρωτήστε τον επίσης πως ελέγχει τα ζώα του για την ύπαρξη γενετικών ασθενειών. Αν η φυλή που σας ενδιαφέρει, για παράδειγμα, πάσχει από δυσπλασία ισχίου ή κώφωση, ρωτήστε αν έχουν ελεγχθεί οι γονείς ή ακόμη και τα ίδια τα κουτάβια.

Κάντε ακόμη ερωτήσεις για την καθημερινή ζωή των σκύλων. Ζουν σε εξωτερικά κλουβιά, χωρίς ιδιαίτερη επαφή με ανθρώπους; Μεγαλώνουν μέσα στο σπίτι ως μέλη της οικογένειας; Περνούν αρκετό από το χρόνο τους έξω αλλά δέχονται και αρκετή κοινωνικοποίηση. Προέρχεται το κουτάβι σας από γέννα πολλών ή λίγων κουταβιών; Πλησιάστε με επιφύλαξη τον εκτροφέα που ασχολείται ταυτόχρονα με την εκτροφή πολλών διαφορετικών φυλών όσο και αυτόν που διατηρεί πολύ μεγάλο αριθμό σκύλων. Ακόμη και αν είναι όλοι υγιείς, μπορεί να μην είναι όλοι κοινωνικοποιημένοι σωστά.
Τέλος, εάν αυτό είναι δυνατό, ζητήστε να δείτε τους γονείς του κουταβιού σας ώστε να πάρετε μια σχετικά ακριβή εικόνα για την τελική εμφάνιση του κουταβιού σας.