Η παχυσαρκία στους σκύλους

Ως παχυσαρκία ορίζεται η συσσώρευση λίπους στο σώμα. Το 25-40% των σκύλων θεωρούνται υπέρβαρα ή τείνουν να γίνουν. Η παχυσαρκία στους σκύλους είναι η πιο συχνή διατροφικά συσχετιζόμενη πάθηση στους σκύλους.

Η βασική αιτία της παχυσαρκίας είναι το πολύ φαί και η έλλειψη άσκησης. Όταν η καθημερινή πρόσληψη θερμίδων είναι μεγαλύτερη της ποσότητας που χρειάζεται ο οργανισμός για ενέργεια τότε αυτές οι παραπάνω θερμίδες αποθηκεύονται σαν λίπος. Ακόμα και ένα 1% παραπάνω θερμιδικής πρόσληψης μπορεί να οδηγήσει έναν ενήλικα σκύλο σε 25% αύξηση πάνω από το ιδανικό του βάρους.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν αντιλαμβάνονται ότι ο σκύλος τους είναι υπέρβαρος μέχρι να επισκεφθούν τον κτηνίατρό τους για κάποιον άλλο λόγο. Τα περισσότερα κατοικίδια αρχίζουν να παίρνουν αργά βάρος και μόνο ένα ιστορικό του σωματικού τους βάρους μπορεί να αποκαλύψει το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας.

Οι υπέρβαροι σκύλοι μπορεί να δυσκολεύονται στην αναπνοή και στο περπάτημα και μπορεί να μην αντέχουν τη ζέστη και την άσκηση.

Διάγνωση

Η κτηνιατρική φροντίδα πρέπει να περιλαμβάνει και διαγνωστικές εξετάσεις για την επισκόπηση της συνολικής υγείας του ζώου και να παρέχει συστάσεις για να επιτευχτεί η απαραίτητη απώλεια βάρους.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις πρέπει να συμπεριλαμβάνουν :

·Μία σχολαστική κλινική εξέταση, που θα συμπεριλαμβάνει μίας ακριβής μέτρησης του βάρους του ζώου, ένα ακριβές ιστορικό, για τις εναλλαγές στο βάρος του ζώου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εξακρίβωση της αιτίας που οδήγησε στην αύξηση του βάρους του ζώου σας.
·Μια γενική εξέταση αίματος, ένα βιοχημικό προφίλ και μία εξέταση ούρου είναι απαραίτητο να γίνουν έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος παθολογικός παράγοντας που έχει συμβάλλει στην αύξηση του βάρους του ζώου. Εάν τα αποτελέσματα από αυτές τις εξετάσεις δείξουν κάποιο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις για να διαγνωσθεί ακριβώς το πρόβλημα υγείας του ζώου πριν ξεκινήσετε κάποιο διαιτητικό πρόγραμμα.
·Για να επιτευχθεί ένα επιτυχές διαιτητικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπολογιστεί με ακρίβεια η ποσότητα της τροφής που λαμβάνει το κατοικίδιό σας την ημέρα και να οριστεί και ένα πρόγραμμα εκγύμνασης.

Θεραπεία

· Η θεραπευτική αγωγή κάποιας παθολογικής κατάστασης που μπορεί να υπάρχει είναι απαραίτητη.
· Μειώστε τις θερμίδες που λαμβάνει το κατοικίδιό σας την ημέρα ή αλλάζοντάς του τη τροφή με κάποια διαιτητική ή μειώνοντας τη ποσότητα της τροφής που έτρωγε.
· Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και νερού κάποιες φορές είναι απαραίτητη για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
· Αυξήστε τη καθημερινή άσκηση είτε με βόλτα είτε με διάφορα παιχνίδια.

Φροντίδα στο σπίτι

Η μείωση του βάρους του κατοικίδιού σας θα πρέπει να είναι μία οικογενειακή προσπάθεια. Όλα τα μέλη της οικογενείας πρέπει να καταλάβουν και να παραδεχτούν ότι το κατοικίδιό τους είναι υπέρβαρο και πρέπει να ξεκινήσει κάποιο διαιτητικό πρόγραμμα. Είναι πολύ πιο εύκολο όταν ένα μέλος της οικογένειας αναλαμβάνει το τάισμα του σκύλου και όλοι οι άλλοι αναλαμβάνουν την άσκησή του.

Για να επιτύχετε πιο εύκολα και γρήγορα αποτελέσματα με τη δίαιτα του κατοικίδιού σας συστήνεται η αλλαγή της τροφής του με κάποια ειδική κλινική δίαιτα ειδικά σχεδιασμένη για απώλεια βάρους. Το να ταΐζετε απλά το σκύλο σας μικρότερη ποσότητα της τροφής που έτρωγε σπάνια φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει να είσαστε πρόθυμοι να ζυγίζετε την ακριβή ποσότητα της τροφής που προσφέρετε στο κατοικίδιό σας και να ελαττώσετε το μέγιστο δυνατό τις λιχουδιές που του δίνατε. Αν οι λιχουδιές είναι απαραίτητες τότε να προτιμάτε αυτά που δεν έχουν πολλές θερμίδες πχ ποπ κορν ή ένα κομμάτι λαχανικού πχ καρότο.

Οι επανέλεγχοι κάθε 4-6 εβδομάδες είναι απαραίτητοι για να διαπιστώνετε η απώλεια βάρους. Όσο ο σκύλος σας πλησιάζει το ιδανικό του βάρος θα πρέπει να μειώνετε κι άλλο η πρόσληψη θερμίδων για να συνεχίσει να χάνει κιλά.

Τα περισσότερα σκυλιά χρειάζονται 8-12 μήνες δίαιτας για να φτάσουν στο ιδανικό τους βάρος. Τα περισσότερα ζώα καταφέρνουν να φτάσουν αν όχι το ιδανικό τους βάρους, κάπου κοντά σ αυτό όταν τα μέλη της οικογένειας είναι συνειδητοποιημένα ότι πρέπει να βελτιώσουν την υγεία του ζώου τους. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να ταΐζουν τον σκύλο τους με την ειδική κλινική δίαιτα σε μεγαλύτερη ποσότητα βέβαια για να διατηρήσουν το ιδανικό βάρους του σκύλου τους.

Οι ιδιαίτερες συστάσεις είναι σε συνάρτηση πάντα με το λόγο της παχυσαρκίας του σκύλου σας.

Για τη παχυσαρκία λόγω:

·Υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων. Μόλις επιτευχθεί το ιδανικό βάρος η κλινική δίαιτα καλό θα ήταν να συνεχιστεί, οι λιχουδιές να ελαχιστοποιηθούν και το πρόγραμμα γυμναστικής να συνεχιστεί.
·Διαβήτη. Οι συστηματικοί επανέλεγχοι είναι απαραίτητοι για να παρακολουθείτε η δόση της ινσουλίνης και η αποτελεσματικότητά της. Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος πρέπει επίσης να παρακολουθούνται συστηματικά.
·Υποθυρεοειδισμός. Οι συστηματικοί επανέλεγχοι είναι απαραίτητοι για να παρακολουθείτε η δόση του φαρμάκου και η αποτελεσματικότητά του. Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος πρέπει επίσης να παρακολουθούνται συστηματικά. Τα επίπεδα των Τ3 , Τ4 και ΤSH θα πρέπει να ελέγχονται με ειδικές εξετάσεις αίματος ειδικά αν το ζώο χάνει βάρος.
·Υπερφλοιοεπινεφριδισμός. Οι συστηματικοί επανέλεγχοι είναι απαραίτητοι για να παρακολουθείτε η φαρμακευτική αντιμετώπιση της πάθησης. Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος πρέπει επίσης να παρακολουθούνται συστηματικά.

Πηγή: http://www.v4p.gr/