Η πρόεδρος του ΚΟΕ Ιωάννα Γαλανού μιλά στο kynology.gr

Η σχεδόν τριακονταετή παρουσία της στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας δίνει στην Ιωάννα Γαλανού την δυνατότητα να έχει μια πιο σφαιρική εικόνα για τα προβλήματα του σκύλου στην Ελλάδα. Θετικής προδιάθεσης άτομο, η πρόεδρος του Κ.Ο.Ε., πιστεύει ότι έχουν γίνει άλματα στην αντιμετώπιση του σκύλου από τους Έλληνες και θεωρεί ότι με φεστιβάλ, όπως το «Κατοικίδια Εν Δράσεi 2014» όπου θα συμμετάσχει ο Κυνολογικός Όμιλος με τριπλή διεθνή έκθεση δίνεται η ευκαιρία στο ευρύ κοινό να ανακαλύψει το πολύτιμο έργο του Ομίλου. «Προσδοκούμε στην γνωριμία και την ενημέρωση του πλατύτερου Φιλόζωου Κοινού που θα συγκεντρωθεί, αυτού δηλαδή που δεν γνωρίζει σε βάθος τους Καθαρόαιμους Σκύλους, να τους γνωρίσει από κοντά, βλέποντας και εκτιμώντας το έργο των Εκτροφέων, που μέσα από την επιλεκτική Αναπαραγωγή παρουσιάζουν τα καλύτερα δείγματα των Φυλών τους» σχολιάζει η κυρία Γαλανού στην συνέντευξη της στο kynology.gr.

Kynology.gr: Βρίσκεστε στον προεδρικό θώκο του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας τα τελευταία 18 χρόνια. Από αυτή την θέση ποια βλέπετε ότι είναι η σχέση του Έλληνα με τον σκύλο και αν είστε ευχαριστημένη από αυτήν;

Ιωάννα Γαλανού: Μέσα στα τριάντα Χρόνια (από την ίδρυσή του δηλαδή) που βρίσκομαι στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος, είτε σαν Μέλος του Δ.Σ., είτε σαν Πρόεδρος και όντας θετικής προσέγγισης άτομο, θεωρώ ότι η σχέση του Έλληνα με τον σκύλο έχει προοδεύσει τρομερά. Εκτός από εξαιρέσεις που ανήκουν στη μειονότητα, νομίζω ότι οι Έλληνες ήμασταν Φιλόζωοι σε λανθάνουσα κατάσταση παλαιότερα και με την πάροδο των χρόνων και συνειδητά. Τα θλιβερά περιστατικά βασανισμού ή εγκατάλειψης ζώων, δεν συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας, συμβαίνουν σε πολλές προηγμένες φιλοζωικά χώρες, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ας μη ξεχνάμε ότι η παιδεία για την φιλοζωία, υφίσταται λίγα χρόνια στην χώρα μας. Πιστεύω ότι βελτιωνόμαστε συνεχώς, φυσικά ο δρόμος είναι μακρύς.

Kynology.gr: Ποια θεωρείτε τα σπουδαιότερα επιτεύγματα σας ως πρόεδρος του ΚΟΕ στην θητεία σας;

Ιωάννα Γαλανού: Εννοείτε προφανώς αυτά που έχουν γίνει στις θητείες των Διοικητικών Συμβουλίων των οποίων προεδρεύω (από το 1996). Τα όποια εύσημα θεωρώ ότι ανήκουν σε όλα τα Μέλη των εκάστοτε Δ.Σ. Είναι λοιπόν μεταξύ πολλών άλλων, η Αναγνώριση κατ’ αρχήν του Κ.Ο.Ε. ως Πλήρους Μέλους από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (F.C.I.) το 1999, που μας κατέταξε στις προηγμένες Κυνολογικά Χώρες του κόσμου. Το συνεχώς ανερχόμενο επίπεδο της Ελληνικής Εκτροφής Σκύλων που χαίρει Διεθνούς Αναγνώρισης, Μορφολογικά και Εργασιακά (είτε Κυνηγετικών Σκύλων, είτε Σκύλων Εργασίας). Το πολύ υψηλό επίπεδο των Εκθέσεων που διοργανώνει ο Κ.Ο.Ε. Η αναγνώριση σε Εθνικό επίπεδο 4 ακόμη Ελληνικών Φυλών Σκύλων, για τις οποίες με την υποστήριξη του Κ.Ο.Ε. γίνονται ενέργειες για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων από την F.C.I. προϋποθέσεων, για την Διεθνή τους Αναγνώριση. Η διάκριση των Γενεαλογικών Χαρτών (Pedigree) που εκδίδει ο Κ.Ο.Ε. σε απλών και αυτών της «συνιστώμενης» επιλεκτικής αναπαραγωγής, που σημαίνει ότι το αποκτούν κουτάβια, των οποίων οι γονείς έχουν περάσει τις απαραίτητες Μορφολογικές, Εργασιακές και Ιατρικές Εξετάσεις που ορίζει ο αρμόδιος Όμιλος Φυλής. Η θέσπιση της προαιρετικής Εξέτασης Δυσπλασίας Ισχίου και Αγκώνα, η Διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πρακτικού Κυνηγίου Βρετανικών και Ηπειρωτικών Δεικτών 2009, η θέσπιση Ετήσιου Κυπέλλου Ελλάδος Βρετ. και Ηπειρωτικών Δεικτών, καθώς και Φυλών Εργασίας, το Βαθμολογικό Σύστημα Ανάδειξη του Καλύτερου Σκύλου Μορφολογίας της Χρονιάς, τη θέσπιση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικής Εκτροφής (ήδη ο θεσμός μετρά 13 χρόνια) και τον αντίστοιχο Τίτλο Πρωταθλητή Ελληνικής Εκτροφής.

Kynology.gr: Αν θα έπρεπε να αξιολογήσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΚΟΕ αυτή την στιγμή ποια θα ήταν τα σημαντικότερα και τι θα κάνετε για να επιλύσετε;

Ιωάννα Γαλανού: Ένα από τα σημαντικότερα είναι κάποια Άρθρα του κατά τα άλλα πολύ σημαντικού και απαραίτητου Νόμου 4039 περί προστασίας των δεσποζομένων ζώων, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και υπέστη και τροποποιήσεις στις αρχές του χρόνου, τα οποία «μάχονται» την Διατήρηση και Ανάπτυξη των Φυλών των Καθαρόαιμων Σκύλων και την Ερασιτεχνική Αναπαραγωγή Σκύλων, σε πλήρη αντίθεση με τα Διεθνώς Ισχύοντα. Παγκοσμίως η διατήρηση και ανάπτυξη των Φυλών Σκύλων, όπως και των άλλων Ζώων, θεωρείται πολιτισμός και οι λαοί χαρακτηρίζονται από τις δράσεις τους αυτές. Θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας, πιστεύοντας ότι θα πρυτανεύσει η λογική στους αρμόδιους κυβερνώντες.

ioanna1

Kynology.gr: Επί των ημερών σας έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο των εκθέσεων μορφολογίας του ΚΟΕ, καθώς πολλές γίνονται σε στεγασμένο χώρο και με πλήρη γκάμα δραστηριοτήτων, που διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ποιος είναι ο μελλοντικός σας στόχος για αυτές.

Ιωάννα Γαλανού: Να συνεχίσουν να γίνονται, πάντα σε πολύ υψηλό επίπεδο και να βελτιώνονται στα πλαίσια του εφικτού. «Κάθε χρόνο και καλύτερα» !

Kynology.gr: Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Κατοικίδια Εν Δράσει θα λάβουν χώρα οι τρεις διεθνείς εκθέσεις του ΚΟΕ. Τι προσδοκάτε από την ενεργό συμμετοχής σας σε ένα φεστιβάλ για όλα τα ζώα συντροφιάς;

Ιωάννα Γαλανού: Την γνωριμία και την ενημέρωση του πλατύτερου Φιλόζωου Κοινού που θα συγκεντρωθεί, αυτού δηλαδή που δεν γνωρίζει σε βάθος τους Καθαρόαιμους Σκύλους, να τους γνωρίσει από κοντά, βλέποντας και εκτιμώντας το έργο των Εκτροφέων, που μέσα από την επιλεκτική Αναπαραγωγή παρουσιάζουν τα καλύτερα δείγματα των Φυλών τους.

Kynology.gr: Ποια είναι τα σχέδια του ΚΟΕ για το 2015;

Μεταξύ πολλών θα σας αναφέρω τα σημαντικότερα. Είναι η συνέχιση ενός

προγράμματος που έχει ήδη ξεκινήσει με την εκπαίδευση Νεαρών Χειριστών Σκύλων, για την Ομάδα του Κ.Ο.Ε. που λέγεται «Πατουσάκια-Φιλαράκια» και που την πρώτη Παρουσίασή τους θα δούμε το τριήμερο αυτό. Η Ομάδα σκοπό έχει να επιμορφώνει παιδιά έως 15 ετών που αγαπούν τους σκύλους τους, καθαρόαιμους ή ημίαιμους, να συμπαρίσταται στους συνανθρώπους μας, επισκεπτόμενη άλλα παιδιά ή ενήλικα άτομα, που θα αντλούν χαρά από την παρουσία της Ομάδας μας αυτής.

Να γίνουν Σεμινάρια για την Επιμόρφωση των Ελλήνων Κριτών καθώς και των Δοκίμων, για την Επιμόρφωση των Εκτροφέων, καθώς και Σεμινάρια για την ειδική επιμόρφωση και επιλογή επιπλέον Κτηνιάτρων που θα ασχολούνται με τις ειδικές Εξετάσεις που απαιτούνται για την Εκτροφή Υγιών Σκύλων.

 

Η είσοδος στο φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει 2014», το οποίο θα γίνει το τριήμερο 10 – 12 Οκτωβρίου στο Hall 2 του «Metropolitan Expo», θα είναι ελεύθερη, θα υπάρχει parking για όλους και συνεχής δωρεάν εσωτερική συγκοινωνία από το επίπεδο αφίξεων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς τον εκθεσιακό χώρο.