Η πρώτη … έξοδος του κουταβιού!

Του Γιώργου Κωστόπουλου, εκπαιδευτή σκύλων, ειδικού συμπεριφοράς

Για τα περισσότερα κουτάβια η πρώτη έξοδος από το γνωστό τους περιβάλλον- με άλλα λόγια η πρώτη τους βόλτα- είναι μια συναρπαστική εμπειρία, όπως και οι επόμενες που ακολουθούν.

Είναι αυτονόητο,  ότι ειδικά, οι πρώτες βόλτες για κοινωνικοποίηση του ζώου, πρέπει να είναι απόλυτα ευχάριστες, προκειμένου να κάνει στο μυαλό του «θετική σύνδεση» με οτιδήποτε αποτελεί το εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα το αστικό: πολυκοσμία, τσιμέντο, θόρυβοι αυτοκινήτων και μηχανών, φωνές παιδιών, σκύλοι, γάτες κ.λ.π.

Πριν βγούμε μαζί με το κουτάβι για πρώτη φορά έξω, καλό είναι, χρησιμοποιώντας τροφή για επιβράβευση, να το εισάγουμε στην αίσθηση του περιλαίμιου και του λουριού- οδηγού, μέσα στο σπίτι ή τον κήπο μας, μερικές ημέρες πριν. Έτσι λοιπόν, κάνουμε «ψεύτικες» βόλτες στο χώρο του, κρατώντας στο ένα χέρι το λουρί και στο άλλο τη λιχουδιά, την οποία του δίνουμε μόλις κάνει μερικά βήματα μαζί μας.

Έτσι, όταν βγούμε για πρώτη φορά έξω, το κουτάβι θα μπορεί να αφοσιωθεί απερίσπαστα στην συναρπαστική οσφρητική εξερεύνηση του νέου κόσμου, χωρίς να παλεύει πανικόβλητο να απελευθερωθεί από τα δεσμά, που για πρώτη φορά αισθάνεται γύρω από το μικρό λαιμό του…

topprof ΔΕΙΤΕ: http://topprofessional.gr/