Η τιμωρία στην εκπαίδευση των σκύλων και τα μειονεκτήματα της…

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένων Γιώργης Ταξιδευτής

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Τιμωρία είναι οτιδήποτε συμβαίνει σε ένα σκυλί η γύρω από αυτό προκειμένου να το κάνει να εμφανίζει με μειωμένη πιθανότητα κάποια (ανεπιθύμητη) συμπεριφορά..

Θα μπορούσε να είναι μια συνειδητή επιλογή όπως ένα χαστούκι ή κάτι τυχαίο όπως  το τρύπημα από ένα αγκάθι.  Ο κρίσιμος παράγοντας είναι αν το σκυλί θα βρει αυτό το γεγονός δυσάρεστο. Αν συμβεί αυτό τότε η «δυσαρέσκεια»  θα «τιμωρήσει» (για να είναι λιγότερο πιθανό να επαναληφθεί) την συμπεριφορά του.

Μπορούμε να χωρίσουμε την τιμωρία σε δύο κατηγορίες. Την  συνέπεια μιας τιμωρίας  που μπορεί να προστεθεί στο περιβάλλον του σκύλου. Για παράδειγμα ένα χαστούκι ή ένας δυνατός θόρυβος. Μια άλλη κατηγορία είναι όταν ένα κάτι ευχάριστο  απομακρύνεται από το σκύλο, όπως για παράδειγμα η κλοπή του φαγητού από άλλο σκύλο. . Συμπεριφοριστές ονόμασαν αυτές τις δύο κατηγορίες θετική και αρνητική αντίστοιχα.
Πολλοί εκπαιδευτές σκύλων χρησιμοποιούν τη θετική τιμωρία ασυναίσθητα. Στη πραγματικότητα δεν χτυπάνε πραγματικά τα σκυλιά τους αλλά εφαρμόζουν κάτι που ο σκύλος βρίσκει απωθητικό. Για παράδειγμα τα κολάρα με σπρέι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Πρόκειται για μορφές τιμωρίας στην εκπαίδευση σκύλων.
Επειδή πολλοί από εμάς θέλουν να διακρίνουν τη σωματικής βία προς τα σκυλιά, καθώς και άλλες μορφές τιμωρίας, πολλοί εκπαιδευτές χρησιμοποιούν τη λέξη «διόρθωση» για να περιγράψουν μια τιμωρία που δεν είναι σκληρή ή ότι δεν περιλαμβάνει πολλή σωματική επαφή. Η λέξη διόρθωση δεν είναι, ωστόσο, ένας συμπεριφορικός όρος και δεν υπάρχει σαφής συμφωνία μεταξύ των διαφόρων εκπαιδευτών σκύλων ως προς το τι ακριβώς συνιστά μια διόρθωση.
Μερικοί εκπαιδευτές χρησιμοποιούν τη λέξη διόρθωση για αρκετά ισχυρές και σωματικές τιμωρίες, έτσι είναι καλύτερο να μην βασίζεστε σε αυτή τη λεξη που εκφράζει ηπιότητα..

Ορισμένοι παραδοσιακοί εκπαιδευτές θα πουν ότι τα σκυλιά που δεν έχουν εκπαιδευτεί με κάποιο βαθμό της τιμωρίας, είναι πιθανό να εμφανίσουν κακή συμπεριφορά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την πεποίθηση. Επίσης, μπορούν να συνδέουν τις σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης με ανεκτικότητα, αλλά να είσαι ανεκτικός και να εκπαιδεύεις χωρίς τιμωρία είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

setter

Όμως ποια είναι τα μειονεκτήματα της τιμωρίας;

1. Μερικά σκυλιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα από άλλα. Πάρα πολύ τιμωρία, ακόμη και ήπια τιμωρία, μπορεί να χτυπήσει πραγματικά την εμπιστοσύνη ενός ευαίσθητου σκύλου, και αυτό θα εμποδίσει την ικανότητα του να μάθει. Αυτό είναι επειδή φοβάται, και ο φόβος αναστέλλει την ικανότητα του ζώου να λαμβάνουν αποφάσεις και να θυμούνται τα πράγματα.

2. Πολλοί άπειροι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πολύ δύσκολο να κρίνουμε πόσο ευαίσθητο σκυλί τους είναι, και πόση δύναμη να χρησιμοποιούν χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ακόμα και έμπειρους εκπαιδευτές κάνουν μερικές φορές λάθη σε αυτό το θέμα.

3. Μερικά σκυλιά είναι πραγματικά πολύ δύσκολοι χαρακτήρες. Ένας σκληρός σκύλος μπορεί να αισθάνονται λίγο φόβο όταν τιμωρήθηκε ήπια και γρήγορα θα πάθει ανοσία σε όλο και πιο αυστηρές ποινές.

4. Ένας σκληρός σκύλος και ένας αποφασισμένος ιδιοκτήτης χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση, πολύ γρήγορα θα φτάσουν στη σύγκρουση. Μια τέτοια σχέση μπορεί να μετατρέψει ύπουλα ένα ωραίο ιδιοκτήτη σκύλου σε θύτη.

pointer

5. Ίσως μία από το μεγαλύτερο πρόβλημα  στην εκπαίδευση είναι η δυσκολία ενός αρχάριου ιδιοκτήτη να κατανοήσει το μέγεθος της τιμωρίας  που απαιτείται  χωρίς να βλάπτει το σκύλο ή να καταστρέφει το δεσμό μαζί του.
6. Αδικαιολόγητη εφαρμοζόμενη δύναμη έχει μικρή επίδραση και μπορεί να ενθαρρύνει το σκυλί ακόμη και να τραβήξει περισσότερο.

7. Υπάρχουν συχνά πολλές διαφορετικές και ανεπιθύμητες συμπεριφορές  στις οποίες  το σκυλί σας θα μπορούσε να οδηγηθεί εξ αιτίας της λανθασμένης τιμωρίας στην εκπαίδευση. Από την άλλη πλευρά, παρέχοντας μια απόλαυση σε ένα σκυλί, είναι πιο δύσκολο να γίνει κάποιο λάθος.

Με απλά λόγια, υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης βλάβης  εξ αιτίας της  χρήσης  τιμωρίας, ενώ αντίθετα  δεν υπάρχει πιθανότητα για βλάβη χρησιμοποιώντας ανταμοιβές.