ΚΑΒΑΛΙΕΡ ΚΙΝΓΚ ΤΣΑΡΛΣ ΣΠΑΝΙΕΛ- Cavalier King Charles Spaniel

ΟΝΟΜΑ: Cavalier King Charles Spaniel

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Αγγλία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI No 136, Ομάδα 9 (Σκύλοι Συντροφιάς)

ΕΙΔΟΣ: Σύντροφος

ΜΕΓΕΘΟΣ: 5,5 έως 8,5 κιλά.

ΧΡΩΜΑ: Μαύρο- πύρινο, “ρουμπίνι” (έντονο κόκκινο), “μπλενχάϊμ” (ασπροκόκκινο),τρίχρωμο (ασπρόμαυρο με πύρινα σημάδια).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Εύθυμος, φιλικός, τρυφερός, συντροφικός, αθλητικός, ατρόμητος σκύλος με χαρούμενη, ισορροπημένη διάθεση. Κοινωνικός, με έντονο ενδιαφέρον για παιχνίδι και κυνηγετικό ένστικτο, ζωηρός, δραστήριος, εξωστρεφής, αφοσιωμένος, χωρίς ίχνος νευρικότητας, φόβου ή κακίας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Προέρχεται από μικρόσωμα κυνηγετικά σπάνιελ και ήταν ήδη γνωστό από το 16ο αιώνα. Τα πολύ μικρόσωμα άτομα που γεννιόνταν από τα διάφορα σπάνιελ κυνηγίου διατηρούνταν και διασταυρώνονταν μεταξύ τους με σκοπό τη δημιουργία ενός “τόϋ σπάνιελ” συντροφιάς για το σπίτι. Είναι πιθανή η χρησιμοποίηση και εισαχθέντων (από την ανατολή) μικρόσωμων βραχυκεφαλικών σκύλων (όπως το Πάγκ) στην εκτροφή τους. Η ονομασία τους προέρχεται από το βασιλιά Κάρολο το 2ο που διατηρούσε μεγάλο αριθμό τέτοιων μικρόσωμων (τόϋ) σπάνιελ. Η φυλή έγινε η αγαπημένη της αγγλικής αριστοκρατίας και τον 19ο αιώνα μια ιδιαίτερη γενεαλογική γραμμή ασπροκόκκινων ατόμων εκτρεφόταν στα ανάκτορα του Blenheim, απ΄ όπου πήρε και τ` όνομά της αυτή η χρωματική ποικιλία. Στη δεκαετία του 1920 με αφορμή την αναζήτηση ενός αμερικάνου θιασώτη των “παλιού τύπου μπλενχάϊμ”, η εκτροφή διαχωρίστηκε από το πιο “υπερβολικό” σε χαρακτηριστικό κεφαλής King Charles Spaniel και, το 1945, ο βρετανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε το Cavalier K.C.S. σαν ξεχωριστή φυλή, η οποία στην συνέχεια υποσκέλισε σε δημοτικότητα το King Charles. Το βολικό μέγεθος και ο θαυμάσιος χαρακτήρας του το ανέδειξαν σε ένα υπέροχο σκύλο συντροφιάς χωρίς ελαττώματα, εξαιρετικά δημοφιλή στην πατρίδα του, τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες του κόσμου, καθώς και σ` ένα πολύ επιτυχημένο σκύλο εκθέσεων που η ποιότητά του δεν περνά απαρατήρητη.cavalierΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Το Κάβαλιερ είναι αποκλειστικά σκύλος του σπιτιού και δεν μπορεί να ζήσει έξω από αυτό. Οι ανάγκες του σε διατροφή και βούρτσισμα είναι μέτριες, αλλά χρειάζεται πολύ άσκηση καθημερινά και δεν μπορεί να ζήσει περιορισμένο στο μπαλκόνι, την ταράτσα ή δεμένο. Χρειάζεται επίσης να μάθει από νωρίς να βγαίνει βόλτα με περιλαίμιο και οδηγό, καθώς και μια εκπαίδευση βασικής υπακοής, γιατί διατηρεί έντονο ένστικτο παιχνιδιού και κυνηγίου που μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα στην πόλη. Είναι συντροφικός σκύλος που δεν μπορεί να ζήσει μόνος.

ΥΓΕΙΑ: Πολύ καλή αν διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση και προσεχθεί η λαιμαργία του. Έχει αξιοσημείωτη μακροζωία. Οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες πρέπει να βεβαιώνονται ότι το κουτάβι τους προέρχεται από αξιόπιστο εκτροφείο και από προγόνους απαλλαγμένους από κληρονομική προδιάθεση για οφθαλμικά προβλήματα, μετατόπιση επιγονατίδας και καρδιακό εμφύσημα.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Το Κάβαλιερ προσαρμόζεται άνετα παντού και μπορεί να ζήσει στο διαμέρισμα αν του εξασφαλίζεται η κοινωνική ζωή και η άσκηση που τόσο έχει ανάγκη, με καθημερινές εξόδους για περίπατο και ελεύθερο παιχνίδι σε ασφαλές περιβάλλον. Απολαμβάνει τις εκδρομές στην εξοχή και μπορεί να μάθει να κολυμπάει πολύ καλά. Ταιριάζει εξίσου στους μοναχικούς και τους οικογενειάρχες, γιατί λατρεύει τα παιδιά και δεν έχει τις “ιδιοτροπίες” και τον εγωκεντρισμό των άλλων μικρόσωμων φυλών, αλλά επειδή δεν του αρέσει ποτέ να είναι μόνο, καλό είναι να έχει άλλο ένα Κάβαλιερ για συντροφιά (αν και συμβιώνει θαυμάσια με άλλα σκυλιά και ζώα).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Σκύλος μικρόσωμος, κομψός, αρμονικής κατασκευής, χωρίς ποτέ να είναι βαρύς ή χονδροειδής. Γεμάτος χάρη, ζωηράδα και αθλητικότητα, είναι δραστήριος και εξωστρεφής, με άνετες ελεύθερες κινήσεις. Το κεφάλι του είναι επίπεδο ανάμεσα στ` αυτιά, χωρίς να σχηματίζει θόλο. Το στοπ είναι αβαθές και το ρύγχος του στενεύει χωρίς να γίνεται μυτερό. Τα χείλη είναι αρκετά γεμάτα και τα μάτια μεγάλα, σκουρόχρωμα, στρογγυλά χωρίς να προεξέχουν, με απαλή και γλυκιά έκφραση. Τ` αυτιά του είναι μακριά, με μεταξένιο τρίχωμα και φυτρώνουν ψηλά στο κεφάλι. Το σώμα του είναι τετράγωνο με ίσια ράχη, καλά εκτεταμένο θώρακα και μέτριο σε βάρος σκελετό, με άκρα που σχηματίζουν καλές και εργονομικές γωνιώσεις. Η ουρά κρατιέται προς τα έξω και πάνω, αλλά χωρίς ποτέ να κουλουριάζει πάνω από τη ράχη. Η φυλή συναντάται σε τέσσερις πολύ ελκυστικές χρωματικές ποικιλίες. Τα δίχρωμα και τρίχρωμα άτομα πρέπει να χαρακτηρίζονται από καλή, ισόρροπα διαμοιρασμένη και όσο γίνεται πιο συμμετρική κατανομή χρωμάτων. Το Μπλενχάϊμ είναι πλούσιο καστανοκόκκινο πάνω σε μαργαριταρένιο λευκό φόντο χωρίς κηλίδες και ο κόκκινος ρόμβος που βρίσκεται στο κέντρο της λευκής λωρίδας που χωρίζει στα δύο τις κόκκινες περιοχές του κεφαλιού είναι πολύ σημαντικό τυπικό χαρακτηριστικό. Το ιδανικό μέγεθος είναι μεταξύ 5.4 και 8 κιλά βάρους. Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τα Κάβαλιερ είναι ότι αργούν να ωριμάσουν και δεν αναπτύσσουν την πλήρη σκελετική τους διάπλαση πριν τους δεκαοκτώ μήνες. Επίσης, πολλά κουτάβια που είναι ελαφρώς προγναθικά μέχρι και την ηλικία του ενός έτους, αποκτούν αργότερα τη σωστή, ψαλιδωτή σύγκλιση σιαγόνων. Σκύλος που ανταποκρίνεται πρόθυμα στην εκπαίδευση, με πολύ μετριοπαθείς απαιτήσεις φροντίδας εκτός από καλό χτένισμα και βούρτσισμα και καθαρισμό αυτιών μια φορά την εβδομάδα, είναι ιδανικός σύντροφος που ταιριάζει παντού αν έχει παρέα και ευκαιρίες για σωματική εκτόνωση. Ενθουσιώδης, αισιόδοξος, ευχάριστος και εύθυμος τύπος, βρίσκεται εξίσου στο στοιχείο του στην αγκαλιά ή στο χωράφι και ο χαρακτήρας του, που δεν έχει “σκοτεινές” πλευρές τον κάνει ιδιαίτερα αγαπητό.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Μοναξιά, έλλειψη κοινωνικοποίησης και σωματικής εκτόνωσης, τραχύς χειρισμός, υπερπροστατευτική ανατροφή και περιορισμός σε ρόλο διακοσμητικού αντικειμένου δεν ταιριάζουν στο Κάβαλιερ και το κάνουν δυστυχισμένο, αδιάφορο νευρικό, οδηγώντας το σε ακατάσχετο γαύγισμα, καταστροφικότητα ή ψυχολογικό μαρασμό και απάθεια.