Κυνοφιλικός Φωκίδος: Προς όφελος των επαγγελματιών κουταβοπαραγωγών το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια.

Με ανάρτηση του στην  ιντερνετική ΄΄διαβούλευση΄΄ ο Κυνοφιλικός Όμιλος Φωκίδος κατέθεσε την ..οργισμένη διαφωνία του στο νομοσχέδιο  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα ΄΄ δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς΄΄. Ο Όμιλος διαφωνεί με την φορολόγηση της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων, την υποχρεωτική καθολική στείρωση τους και την ουσιαστική απαγόρευση της ερασιτεχνικής εκτροφής προς όφελος της επαγγελματικής εκτροφής σκύλων  την οποία θεωρεί ηθικά απαράδεκτη.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Με την παρούσα σας εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για το νομοσχέδιο το οποίο μετά από αρκετούς μήνες ΄΄κυοφορίας’ καταθέσατε σε διαβούλευση.

-Με απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο δεν θα προσφέρει τίποτα άλλα αντίθετα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και στρατιές αδέσποτων. Η φορολόγηση της ιδιοκτησίας με 100 ευρώ ανά ζώο, σε μια εποχή ο μισός ελληνικός  πληθυσμός ζει στα όρια η κάτω από τα όρια της φτώχειας είναι βέβαιο ότι θα προκάλεσει στρατιές αδέσποτων. Χιλιάδες συμπολίτες μας βιώνουν καθημερινά την φτώχεια και εσείς τους προσθέτετε ένα ακόμα χαράτσι!

Η υποχρεωτική και οριζόντια στείρωση αποτελεί μια κορυφαία αντιζωοφιλική πράξη και η υποχρεωτική επιβολή της μόνο ως θεσμοθετημένος ακρωτηριασμός μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε εδώ τα προβλήματα υγείας – συμπεριφοράς που μπορεί να προκαλέσει η υποχρεωτική στείρωση και ο ευνουχισμός μιας απαράδεκτης επέμβασης στην φύση των ζώων.. Ζητάμε για αυτό το θέμα την άμεση αντίδραση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και κάθε κτηνίατρου ξεχωριστά.

-Κύριε Υπουργέ δεν μπορούμε να μην καταθέσουμε την οργή μας για το σκεπτικό και τις προθέσεις αυτών που συνέταξαν το νομοσχέδιο το οποίο ΄΄φωνάζει΄΄ από μακριά ότι έχει συνταχτεί για να υπηρετήσει την απαράδεκτη και πέρα από κάθε έννοια ζωοφιλικής ηθικής ΄΄επαγγελματική΄΄ εκτροφή σκύλων και ταυτόχρονα να εξαφανίσει την ερασιτεχνική εκτροφή.

Κύριε Υπουργέ οι σκύλοι δεν είναι παραγωγικά ζώα (πρόβατα αγελάδες, γουρούνια) για να αντιμετωπίζονται με όρους επαγγελματικής (εντατικής) εκτροφής. Οι σκύλοι είναι πρώτα και πάνω από όλα σύντροφοι και σε αρκετές περιπτώσεις βοηθοί εργασίας. Σκύλοι φύλακες, διάσωσης, ποιμενικοί, κυνηγετικοί, οδηγοί τυφλών, θεραπευτές, συντροφιάς κ.λ.π.  Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν λοιπόν με όρους ΄΄επαγγελματικούς΄΄  και όρους …εγκαταστάσεων. Οι σκύλοι κύριε Υπουργέ είναι απαράδεκτο να γεννιούνται σε επαγγελματικά εργοστάσια κουταβιών και να πωλούνται ως εμπόρευμα μέσα απο pet Shops.. Η κυνοφιλική ηθική επιβάλει να γεννιούνται στο σπίτι του ιδιοκτήτη τους που είναι αυτό του  ερασιτέχνη κυνόφιλου. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο!

Αναρωτιόμαστε κύριε Υπουργέ αν εσείς  και οι σύμβουλοι σας που συνέταξαν αυτό το νομοσχέδιο ΄΄έκτρωμα΄΄ είχατε ποτέ σκύλο ή αν γνωρίζετε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Δεν θα μακρηγορήσουμε άλλο, προς το παρόν,  κύριε Υπουργέ. Θα επανέλθουμε με προτάσεις σημείο προς σημείο… Μέχρι τότε σας ζητάμε να αποσύρετε το συγκεκριμένο προκλητικό νομοσχέδιο που από την πρώτη στιγμή της κοινοποίησης του έχει προκαλέσει τόσα πολλά αρνητικά σχόλια, ανησυχία και δυσαρέσκεια. Να αποσύρετε αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο και να παλέψετε μαζί μας, με τους Κυνοφιλικούς Ομίλους, τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και άλλους κοινωνικούς φορείς για ζωοφιλική επιμόρφωση και παιδεία στα σχολεία και την κοινωνία. Μόνο έτσι θα υπάρξει μακροπρόθεσμα αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων και της υπεύθυνης ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων.

Για τον Κυνοφιλικό Όμιλο Φωκίδος

Ο πρόεδρος

Νίκος Φωτακόπουλος

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Μημίνη