ΛΑΓΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΦΑΡΑΩ- Pharaoh Hound

ΟΝΟΜΑ: Pharaoh Hound

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Μάλτα

ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΧΩΡΑ: Βρετανία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο F.C.I. αρ. 248, Ομάδα 5 (Πρωτόγονες Φυλές).

ΧΡΩΜΑ: Πυρόξανθο ή πυρέρυθρο με καθορισμένα λευκά σημάδια ή χωρίς.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ιδανικό ύψος αρσενικών 56 εκ., θηλυκών 53 εκ.

ΕΙΔΟΣ: Λαγωνικό και σύντροφος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Ένα από τα αρχαιότερα σκυλιά του κόσμου, πρωτοεμφανίζεται τρεις χιλιάδες χρόνια προ Χριστού στην Αίγυπτο. Ο Φαραώ Τουταγχαμών κυνηγούσε γαζέλλες με το αγαπημένο του λαγωνικό που είχε το όνομα Abuwitiyuw, και όταν πέθανε ο βασιλιάς θάφτηκε μαζί του μαζί με ένα έξοχο μοντέλο που το απεικόνιζε: θα μπορούσε να είναι αναπαράσταση ενός σύγχρονου Φάραω Χάουντ… Το κεφάλι του σκυλόμορφου θεού Άνουβι είναι απαράλλαχτο το κεφάλι ενός τυπικού δείγματος της φυλής, ενώ μοιάζει πολύ και με τον συγγενικό (;) τον Κρητικό Λαγωνικό στην ορθόωτη έκδοση. Χωρίς να παρακάμψει εντελώς την Ελλάδα, ο σκύλος αυτός έφτασε στη Μάλτα, όπου χρησιμοποιήθηκε στην δίωξη του λαγού και ανακηρύχτηκε στην εποχή μας ως η εθνική φυλή του νησιού. Έφτασε στην Αγγλία το 1930 και εκτράφηκε συστηματικά από τη δεκαετία του ΄60 και ύστερα. Σήμερα είναι γνωστό σε πολλές χώρες του κόσμου.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Πολύ πιο εκδηλωτικός από άλλα λαγωνικά που κυνηγούν με την όραση, ο αρχαίος Αιγύπτιος αποζητά την συντροφιά και την ανταποδίδει με τρυφερότητα. Εναργής, ευφυής, φιλικός, εύθυμος, είναι ιδιαίτερα πρόθυμος για παιχνίδι και απολαυστικός σύντροφος, πολύ καθαρός, διακριτικός και εξευγενισμένος. Πρόθυμος να ευχαριστήσει, εκπαιδεύεται αρκετά εύκολα και είναι σχετικά υπάκουος. Γενικά ήσυχος και προσαρμόσιμος.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Χρειάζεται τον έπαινο συχνά, γιατί επί χιλιάδες χρόνια τώρα ο σκύλος αυτός ανατρέφεται σαν σύντροφος στο πλευρό του ανθρώπου και έχει πολύ συναισθηματική φύση. Χρειάζεται επίσης αναπαυτικό κρεβάτι, γιατί το τρίχωμά του είναι κοντό και το δέρμα του πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο. Είναι σαφώς σκύλος του σπιτιού και όχι του υπαίθρου και πρέπει να μάθει να έρχεται αμέσως μόλις τον φωνάζουν, και να περπατάει με λουρί, γιατί το κυνηγετικό του ένστικτο μπορεί να τον βάλει σε μπελάδες στην πόλη.

ΥΓΕΙΑ: Εξαιρετική. Δεν αναφέρονται κληρονομικά προβλήματα. Καλή μακροζωία και ευτοκία. Η αυστηρή επιλογή στη φύση του χάρισε γερή κράση και δεν υπέφερε ποτέ από επιπτώσεις εμπορικής εκτροφής και υπερπληθυσμού.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Παρ΄ ότι είναι πολύ διακριτικός σκύλος με καλούς τρόπους που βολεύεται παντού, το αθλητικό Φάραω χρειάζεται μεγάλες εκτάσεις για άσκηση σε ασφαλείς συνθήκες. Μπορεί να ζήσει ακόμα και σε διαμέρισμα, αν εξασφαλίζεται αυτή η προϋπόθεση. Ιδανικά είναι σύντροφος οικογένειας που ζει κοντά στη θάλασσα, γιατί η άμμος δεν είναι μόνο το φυσικό του περιβάλλον αλλά και άριστη επιφάνεια εξάσκησης. Χρειάζεται σεβασμό στην αρχαιοπρεπή του φύση και ήπια ανατροφή με τρυφερή διαπαιδαγώγηση, κοινωνικοποίηση και δραστηριότητες.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Ένα κείμενο που βρέθηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων αναφέρει πως το λαγωνικό των Φαραώ «λάμπει». Πράγματι, το διάφανο δέρμα του φωτίζεται όταν ο σκύλος είναι χαρούμενος ή βρίσκεται σε έξαψη, αποκτώντας ένα χρυσορόδινο χρώμα, ιδιαίτερα στα λεπτά του αυτιά, καθώς το ζώο «αναψοκοκκινίζει» γοητευτικά. Μέσου μεγέθους, είναι κομψό, δυνατό και χαριτωμένο λαγωνικό χωρίς μορφολογικές ακρότητες. Η ουρά του είναι μακριά και λεπτή σαν μαστίγιο, ενώ τα μεγάλα, όρθια, τριγωνικά του αυτιά είναι πολύ ευκίνητα και εκφράζουν τη διάθεσή του. Ικανός να κυνηγά επί ώρες, οι γραμμές του είναι ξεκάθαρες και οι αναλογίες του αρμονικές. Τα μάτια του είναι χρυσαφένια, ταιριασμένα με το χρυσοκόκκινο, εντυπωσιακό χρώμα του μανδύα, και έχουν «μαγευτική» έκφραση. Τα χείλη και η μύτη έχουν το χρώμα της σάρκας. Η χρωματική αρμονία του γεννά μια απαλή εντύπωση ανάλαφρης χάρης. Έχουν την τάση να «χαμογελούν» και αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά. Το κοντό, λαμπρό τους τρίχωμα δεν μυρίζει ούτε όταν βραχούν. Εξαιρετικοί στο κυνήγι, είναι από τα λίγα λαγωνικά που παίρνουν υψηλή βαθμολογία και στην υπακοή. Χρησιμοποιούν εξίσου και την όσφρηση τους όταν κυνηγούν.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Απομόνωση. Τραχιά συμπεριφορά, περιορισμός και δέσιμο, στέρηση της ανθρώπινης παρουσίας, ζωή εκτός σπιτιού. Τίποτα από τα παραπάνω δεν ταιριάζει στο λαγωνικό των Φαραώ, ένα σκύλο εξαιρετικού χαρακτήρα που αξίζει «βασιλική» μεταχείριση…