ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ ΡΗΤΡΗΒΕΡ – Labrador Retriever

labrador3ΟΝΟΜΑ: Λάμπραντορ Ρητρήβερ (Labrador Retriever)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Βρετανία (Λάμπραντορ)

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI Νο 122. Ομάδα 8 (Θηραματοφόροι)

ΧΡΩΜΑ: Μονόχρωμο κίτρινο (ξανθό) ή μαύρο

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος: αρσ. 56-57 εκ., θηλ. 54-56 εκ.

ΕΙΔΟΣ: Κυνηγόσκυλο και σύντροφος

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ευφυής, πρόθυμος και υπάκουος, με έντονη θέληση να ευχαριστεί τους κυρίους του. Ευγενική φύση, χωρίς ίχνος επιθετικότητας ή δειλίας. Εργατικός, με αυτοπεποίθηση.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Τα αλιευτικά πλοία που πηγαινοέρχονταν μεταξύ Νέας Γης και Βρετανικών νησιών, μετέφεραν το Λάμπραντορ (από την ομώνυμη περιοχή του σημερινού Καναδά – ενώ “Λάμπραντορ” λεγόταν κάποτε και η Γροιλανδία, όπου ξεκίνησε την ύπαρξή της η φυλή) στην Αγγλία, γύρω στο 1800. Ακούραστα θαλασσόσκυλα με εκπληκτική αντοχή στις κακουχίες του σκληρού χειμώνα στο βορρά, ήταν αχώριστοι σύντροφοι και βοηθοί των ψαράδων πάνω στις ξύλινες σκούνες που ακολουθούσαν τα κοπάδια του μπακαλιάρου από τις ακτές των Η.Π.Α. μέχρι την Αλάσκα. Στη νέα τους πατρίδα προσαρμόστηκαν γρήγορα και το εξαιρετικό τους ταλέντο στην ανεύρεση και επαναφορά του θηράματος, ιδιαίτερα από το υγρό στοιχείο τα καθιέρωσε σαν τα “πρώτα τη τάξει” ρητρήβερ.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Προσεκτική δίαιτα, πολύ και έντονο παιχνίδι, άφθονη εξάσκηση για τον ενήλικα. Σκύλος έντονα ενεργητικός, αθλητικός και κοινωνικός, δεν είναι αργόσχολος και έχει ανάγκη από ελεύθερο τρέξιμο σε μεγάλες εκτάσεις για να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση.

ΥΓΕΙΑ: Πολύ καλή. Δυνατός και μυώδης, χρειάζεται υψηλής ποιότητας διατροφή αλλά είναι λαίμαργος. Η ημερήσια ποσότητα τροφής του ενήλικου πρέπει να χωρίζεται σε δύο γεύματα πρωί-βράδυ και η άσκηση να μην γίνεται αμέσως πριν ή μετά το γεύμα (κίνδυνοι συστροφής στομάχου). Η μυϊκή του διάπλαση είναι εξαιρετική όταν ασκείται σωστά. Αυτός ο σκύλος -αθλητής κινδυνεύει από καρδιοπάθειες σε προχωρημένη ηλικία αν περιοριστεί σε “καθιστική” ζωή. Η φυλή παρουσιάζει ισχιακή δυσπλασία και οφθαλμικές παθήσεις, γι΄ αυτό η σωστή επιλογή γεννητόρων είναι πολύ σημαντική. Υψηλός μέσος όρος ζωής.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Το Λαμπραντόρ είναι σκύλος εξαιρετικά πολυσχιδής και προσαρμοστικός, που αποδίδει σε μεγάλη γκάμα καθηκόντων και κοινωνικών υπηρεσιών. Διαθέτει νοημοσύνη, εξαιρετική εκπαιδευσιμότητα, ευελιξία, αντοχή, ευεξία και θαυμάσια “μύτη” και είναι γνωστή η καθιέρωσή του σαν οδηγός τυφλών και βοηθός ατόμων με ειδικές ανάγκες. Κορυφαίος ανιχνευτής, το Λάμπραντορ είναι η φυλή που χρησιμοποιείται περισσότερο σε όλο τον κόσμο από τις αστυνομικές και τελωνειακές αρχές για την ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών. Είναι κατάλληλος ακόμα και για τον “αρχάριο” κυνόφιλο, αφού λατρεύει την οικογενειακή ζωή και τα παιδιά, έχει ισορροπημένο χαρακτήρα και συμβιώνει άριστα με άλλα ζώα.

labrador1

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Ενθουσιώδης, αφοσιωμένος, έντονα εκδηλωτικός σύντροφος, πολύ ευδιάθετος και αεικίνητος. Περισσότερο ισχυρογνώμων από το Γκόλντεν ρητρήβερ, το Λάμπραντορ χρειάζεται να αποκτήσει σταθερές συνήθειες και στοργική πειθαρχία από μικρή ηλικία. Άγρυπνος και με αστραπιαίες αντιδράσεις, θα γαβγίσει προειδοποιώντας για τυχόν κίνδυνο αλλά δεν είναι επιθετικός. Λατρεύει φυσικά τη θάλασσα και είναι ακούραστος κολυμβητής. Πολύ καλός στη διαγωνιστική υπακοή και τα άλλα κυνοφιλικά σπορ. Άφθαστος στη θηραματοφορία, ειδικά σε δύσβατα εδάφη, στο πυκνό και βέβαια στο νερό.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Γίνεται δύστροπος όταν αντιμετωπίζεται καταναγκαστικά. Χρειάζεται ενθάρρυνση, έπαινο, στοργή και συντροφικότητα. Δεν μπορεί να ζήσει απομονωμένος,

ακοινώνητος ή έγκλειστος στο σκυλόσπιτο. Σαν κουτάβι, είναι καταστροφικός αν είναι κλεισμένος σε περιορισμένους χώρους και μόνο του για πολλές ώρες. Αν ζει σε διαμέρισμα, χρειάζεται τουλάχιστο τρεις (ωριαίες) εξόδους την ημέρα για να εκτονώσει την ενέργειά του.

labrador