Λυκόσκυλο Σάαρλοος!

κείμενο: CeesJoore

μετάφραση: Άννα Βαλτζόγλου

Η φυλή πήρε το όνομά της από τον κο. Leendert Saarloos. Ο Leendert Saarloos ήθελε μια φυλή μια φυλή σκύλων χωρίς τα συμπτώματα εκφυλισμού και με μια φυσική αντίσταση σε όλων των ειδών τις ασθένειες. Παρόλο που ο κος Saarloos ενδιαφερόταν για την γενετική (νόμοι του Mendel) κατόρθωσε αυτό που ήθελε μέσα από πειραματισμούς.

Πριν αρχίσει να εκτρέφει το λυκόσκυλο, διασταύρωσε πολλά άλλα ζώα, όπως ποντίκια, λαγούς, περιστέρια κ.λ.π. Επίσης ήταν ιδιοκτήτης ενός θηλυκού λιονταριού, μιας αλεπούς, πιθήκων κ.λ.π.

Επειδή ο λύκος έχει πολλές επιθυμητές ικανότητες, διάλεξε αυτό το ζώο σαν ένα από τους προγόνους για την νέα του φυλή.

Μια φυλή γενιέται

Έκανε αρκετά πειράματα. Στην αρχή ζευγάρωσε τον αρσενικό Γερμανικό Ποιμενικό, GerardvanFransenum, μαζί με την θηλυκιά λύκαινα Fleur, την οποία είχε φέρει από τον ζωολογικό κήπο Blijdorp. Αυτή η διασταύρωση έδωσε 28 κουταβάκια από τα οποία μόνο 3 ήταν αρκετά καλά για να συνεχίσει μαζί τους τα πειράματα. Ακολουθώντας τη συμβουλή ενός Δανού ειδικού στη γενετική, του Dr. L. Hagendoorn, ζευγάρωσε τα θηλυκά με τα αρσενικά κουταβάκια που είχαν προέρθει από μία γέννα. Μετά από πολλές απογοητεύσεις είχε μια καινούργια φυλή:

 

Ευρωπαικό Λυκόσκυλο

Το 1969 ο Leendert Saarloos πέθανε. Η κόρη του Marijke και η τυφλή μητέρα της συνέχισαν την προσπάθειά του όσο μπορούσαν καλύτερα. Το Ευρωπαϊκό Λυκόσκυλο ήταν ένας ιδανικός οδηγός για να συνοδεύει τους τυφλούς. Ήταν πολύ προσεκτικό και διέθετε την δύναμη και τα αντανακλαστικά του λύκου ενώ είχε ταυτόχρονα και την αφοσίωση του σκύλου. Περίπου 300 τυφλοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το Ευρωπαϊκό Λυκόσκυλο (που τώρα καλείται Λυκόσκυλο Σάαρλους). Μερικά από τα Ευρωπαϊκά Λυκόσκυλα διέθεταν το ταλέντο ώστε να χρησιμοποιηθούν ως σκυλιά της αστυνομίας αλλά τα περισσότερα δεν είχαν το απαιτούμενο ταμπεραμέντο.

Εξαιτίας της αξιοπιστία του χαρακτήρα του το Λυκόσκυλο Σάαρλους είναι κατάλληλο για κατοικίδιο. Η εμφάνισή του και ο τρόπος που περπατά μοιάζουν με του λύκου και αυτό είναι που του προσδίδει μια εντυπωσιακή χάρη. Ο LeendertSaarloosποτέ δεν πουλούσε τα σκυλιά του αλλά τα εμπιστευόταν σε κάποιους ως δάνειο. Αν κάτι δεν πήγαινε καλά ή αν χρειαζόταν τα σκυλιά για εκτροφή τότε οι ιδιοκτήτες έπρεπε να τα επιστρέψουν στο εκτροφείο «DEKILSTROOM» στην περιοχή του Dordrecht.

Στις 5 Ιουλίου 1975 το Ευρωπαϊκό Λυκόσκυλο αναγνωρίστηκε επίσημα και στη μνήμη του δημιουργού της φυλής πήρε το όνομά του: Λυκόσκυλο Σάαρλους.

Τα ειδικά χαρακτηριστικά της φυλής εκδόθηκαν από την FCI. Μετά από 50 χρόνια το Λυκόσκυλο Σάαρλους έγινε η επίσημη φυλή της Ολλανδίας και των Κάτω Χωρών.

Η εκτροφή

Τα θηλυκά λυκόσκυλα Σαάρλοους είναι όπως και οι λύκοι μόνο μια φορά το χρόνο σε οίστρο. Μερικά από αυτά δεν έρχονται σε οίστρο πριν συμπληρώσουν τα 2 ή 3 χρόνια της ηλικίας τους. Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχουν τόσα σκυλιά, ενώ οι άλλες φυλές έρχονται σε οίστρο δύο φορές το χρόνο. Ο αρσενικός σκύλος είναι πολύ προσεκτικός στην επιλογή κουταβιού. Έτσι πολλές φορές το θηλυκό απορρίπτει το αρσενικό και αυτό σημαίνει περισσότερος χρόνος μεχρι να ζευγαρώσουν και να σας δώσουν κουτάβια. Βασική προϋπόθεση είναι να έχετε ένα ακριβές πρόγραμμα εκτροφής (τακτική) ώστε να είστε σίγουροι ότι η νέα γενιά θα είναι υγιής. Θυμηθήτε το εξής όταν αγοράσετε ένα Λυκόσκυλο Σάαρλους: οι πρόγονοί του είναι άγρια ζώα, επομένως η υπομονή και η ανοχή σας θα δοκιμάζεται κάθε μέρα και οι συνήθειές τους θα σας φαίνονται παράξενες.

Η εξειδικευμένη εκτροφή «μαρκάρει» το Λυκόσκυλο Σάαρλους.

sarlooss2Το Λυκόσκυλο Σάαρλους είναι δυνατό, λυκόμορφο, έχει οξύ τρίχωμα και το μέσο ύψος είναι 65-75 εκ. για τα αρσενικά και 60-70 εκ. για τα θηλυκά. Η κατασκευή του είναι αρμονική και έχει ψηλά πόδια. Τα θηλυκά διαφέρουν από τα αρσενικά σε εμφάνιση. Το Σάαρλους πρέπει να σας δίνει την εντύπωση ενός προσεκτικού και αφοσιωμένου σκύλου που είναι συγκρατημένος, και που αντιμετωπίζει τους παράξενους ανθρώπους και τις διάφορες καταστάσεις χωρίς νευρικότητα. Ο εξαιρετικός χαρακτήρας του και η ικανότητά του να αναπτύσσει πρωτοβουλία είναι αυτά που τον κάνουν εξαίρετο οδηγό για τους τυφλούς.

Κεφάλι λύκου

Πρέπει να μοιάζει με αυτό του λύκου και να βρίσκεται σε αρμονία με το σώμα. Το κρανίο είναι πλατύ και επίπεδο με μικρές αυλακώσεις ανάμεσα στα αυτιά και παίρνει σφηνοειδές σχήμα στο ύψος των ματιών. Τα πλαϊνά μέρη της κεφαλής πρέπει να είναι επίπεδα. Το ανώτερο σημείο του πίσω μέρους της κεφαλής δεν πρέπει να είναι ορατό.