Μέη: Το λαμπραντόρ που «δουλεύει» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Είναι ένας σκύλος-οδηγός τυφλών – Πριν μερικές ημέρες έσπασε και το άβατο της Εντατικής – Τι λέει στο protothema.gr η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, ιδιοκτήτρια της οκτάχρονης σκυλίτσας

Εδώ και μερικούς μήνες μία μεγάλη έκπληξη περιμένει εκείνους οι οποίοι επισκέπτονται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί το άγχος κι η ανησυχία ένα θηλυκό λαμπραντόρ προσφέρει στιγμές χαράς και κάνει για λίγο τους ασθενείς να ξεχαστούν και να ευθυμήσουν. Πρόκειται για την οκτάχρονη Μέη, που εδώ και έξι χρόνια είναι τα μάτια της Ιωάννας-Μαρίας Γκέρτσου, ιδρύτρια της Σχολής Σκύλων Οδηγών-Τυφλών «Λάρα». 



«Από το 2006 μέχρι το 2011 ήμουν ερευνήτρια στο  Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Έχω σπουδάσει ψυχολογία με ειδίκευση την Πειραματική Ψυχολογία, που αφορά στην έρευνα του εγκεφάλου. Τώρα ξαναγύρισα στην Κρήτη ως ψυχολόγος, υπεύθυνη για τις παιδιατρικές κλινικές, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Φυσικά, μαζί μου έρχεται και η Μέη ως οδηγός τυφλών», σημειώνει στο protothema.gr η κυρία Γκέρτσου, επισημαίνοντας πως είναι από τους τυχερούς, καθώς «είμαι η μόνη στην Ελλάδα που πάει στο νοσοκομείο με τον σκύλο της. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανεργία στα άτομα με αναπηρία και πολλοί δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες». 



«Οι αντιδράσεις του κόσμου ως επί το πλείστον είναι θετικές. Συνήθως ρωτάνε για τον σκύλο, ξεχνιούνται παίζοντας μαζί του, τα παιδάκια τον χαϊδεύουν και χαίρονται γιατί δεν το περιμένουν αυτό μέσα σε ένα νοσοκομείο. Η Μέη φτιάχνει τη μέρα του κόσμου και πολλοί ασθενείς βλέποντάς την τη χαϊδεύουν. Και οι συνάδελφοι έχουν πάρει πολύ θετικά την παρουσία του σκύλου και δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα», σημειώνει, ακόμη. 



«Πριν μερικές ημέρες με τη Μέη “σπάσαμε” ένα ακόμη άβατο. Μπήκαμε μαζί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων του νοσοκομείου. Είχα ένα ραντεβού εκεί με τον διευθυντή, Γεώργιο Μπριασούλη, κι όπως πήγα να περάσω την πόρτα ρώτησα πού να αφήσω τον σκύλο και μου είπαν να τον πάρω μαζί μου. Αυτός ήταν και ο μόνος χώρος που δεν είχα μπει μέχρι τώρα μαζί με τη Μέη στο νοσοκομείο», προσθέτει. 



«Τα ζώα αξίζουν να τα γιορτάζουμε. Μας προσφέρουν πάρα πολλά και το μόνο που θέλουν από εμάς, ειδικά τα κατοικίδια και τα παραγωγικά, είναι μία διευκόλυνση για να μπορούμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Το μόνο που θέλουν είναι αγάπη κι αυτά που μας προσφέρουν είναι ανεκτίμητης αξίας. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή ως κοινωνία θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που πλέον η κακοποίηση των ζώων θα έχει εξαλειφθεί», σχολιάζει, τέλος, η κυρία Γκέρτσου, με αφορμή την 4η Οκτωβρίου, που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Πηγή: http://www.protothema.gr/