Μαλινουά ανακαλύπτουν και προλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού!

επιμέλεια: Ν. Φωτακόπουλος

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα σκυλιά είναι θαυμαστά και  ευφυή ζώα. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά είναι ικανά να κάνουν πολλά πράγματα και παράλληλα να έχουν ένα ευρύ πεδίο καθηκόντων. Μπορεί να είναι φύλακες, κυνηγόσκυλα, οδηγοί  τυφλών, διασώστες, αστυνόμοι, στρατιώτες, μεταφορείς κ.λ.π  Φυσικά πρώτα και πάνω από όλα είναι οι προαιώνιοι σύντροφοι του ανθρώπου.

Γνωρίζατε όμως ότι σκυλιά μπορούν  πραγματικά να ανακαλύπτουν τον καρκίνο με την όσφρηση τους;

Ερευνητές στη Γαλλία συνεργάστηκαν με δύο βελγικά  Μαλινουά που εκπαιδεύτηκαν  για να οσφραίνονται τον καρκίνο του μαστού. Μέσα σε έξι μήνες, οι σκύλοι είχαν ακρίβεια εντοπισμού που έφτασε στο  100%!!!.

Η καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις. Στις περισσότερες χώρες υπάρχουν ειδικευμένοι οικολόγοι χειρουργοί όμως οι άνθρωποι, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, δεν είναι εύκολο να κάνουν ή να πειστούν να κάνουν μαστογραφία…

Για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν  τακτικά μαστογραφία, αυτή η νέα μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου με εκπαιδευμένους σκύλους θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις εξετάσεις καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές Γαλλικού ινστιτούτου για την αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι πεπεισμένοι ότι η  ευαίσθητη μύτη του σκύλου θα είναι σε θέση να διακρίνει  την μυρωδιά  του καρκίνου του μαστού.

Συνέλεξαν  δείγματα καρκινικού κυττάρου από μαστούς 31 ασθενών σε  κομμάτια επιδέσμου  και στην συνέχεια, η ομάδα συνεργάστηκε με ένα ειδικό εκπαιδευτή που εκπαίδευσε  δύο Βελγικά Μαλινουά, τον Nykios και τον Thor. Τα συγκεκριμένα Μαλινουά είναι ήδη σε θέση και σε ποσοστό επιτυχίας 100% να αναγνωρίζουν  τη διαφορά ανάμεσα δείγματα με  καρκινικά και υγιή κύτταρα ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ένα νέο πεδίο δράσης των σκύλων…

ΔΕΙΤΕ: http://www.dailymail.co.uk