ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ… Καλοκαιρινά Θέματα!

Κείμενο: Γιώργος Κωστόπουλος

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

boxer Με απλά λόγια, τώρα το καλοκαίρι είναι μια μοναδική ευκαιρία να πάρουμε τα σκυλιά μας μαζί στις διάφορες εξόδους μας, σε υπαίθριες καφετέριες, ταβέρνες ή απλά στις βόλτες μας. Εκτός από μια θαυμάσια ευκαιρία να αλλάξουν παραστάσεις και να κοινωνικοποιηθούν συναντώντας πλήθος κόσμου και άλλων σκύλων, σκεφτήκατε ποτέ το σημαντικότατο ρόλο που επιτελείτε σαν ιδιοκτήτες σκύλων; Ποιός είναι αυτός; Πολύ απλά, κάθε φορά που κάνετε μια δημόσια εμφάνιση -ιδιαίτερα σε χώρους που συχνάζει πλήθος κόσμου- σαν περήφανος ιδιοκτήτης ενός υπάκουου, περιποιημένου και καλά συμπεριφερόμενου σκύλου, αποτελείτε έναν καλό πρεσβευτή της κυνοφιλίας στα μάτια ανθρώπων που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους σκύλους. Η άγνοια και οι προκαταλήψεις που περιβάλλουν το θέμα σκύλος είναι ακόμα πολλές και τι καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά, όταν μια μητέρα αφήσει το παιδάκι της να χαϊδέψει το σκύλο σας μπροστά σε δεκάδες ζευγάρια μάτια… Μηνύματα; Οι σκύλοι δεν είναι φορείς μικροβίων και δεν κατασπαράζουν αθώα παιδάκια! Όσο πιο γρήγορα καταρριφθούν οι κάθε είδους προκαταλήψεις, τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει προς το καλύτερο η αντιμετώπιση των σκύλων και των ιδιοκτητών τους από το πλατύ κοινό και η αποδοχή τους θα γίνει ευρύτερη.

Με απλά λόγια λοιπόν, φέτος το καλοκαίρι δώστε στους σκύλους σας την ευκαιρία να σας συνοδεύσουν και μη ξεχνάτε… η ισχύς εν τη ενώσει.

Με απλά λόγια, το να ταξιδέψει κανείς με το σκύλο του σήμερα είναι εύκολο και δεν θα πρέπει να προβληματίζει. Τα ραδιοταξί δέχονται σκύλους κάθε μεγέθους, κατόπιν συνεννόησης και κάποιας μικρής οικονομικής επιβάρυνσης.

Σε όλα δε τα πλοία, τα σκυλιά επιτρέπονται στα καταστρώματα, σε μερικά ακόμα και στα σαλόνια ή τις καμπίνες. Εάν περιλαμβάνεται διανυκτέρευση και δεν μπορείτε να έχετε το σκύλο στη καμπίνα σας, όλα τα πλοία διαθέτουν ειδικά σπιτάκια για σκύλους (με τον κακόηχο όρο ΄σκυλιέρες΄). Καλού-κακού έχετε μαζί σας ένα αντιπαρασιτικό σπρέι για να ψεκάσετε το χώρο πριν βάλετε το σκύλο σας και… μια νύχτα είναι, θα περάσει. Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, τα περισσότερα ή τουλάχιστον ένα σημαντικό ποσοστό τους δέχονται σκυλιά, κατόπιν συνεννόησης. Μην εμφανιστείτε χωρίς να έχετε κάνει κράτηση δωματίου με τον Μολοσσό σας (αν και προσωπικά το έχω κάνει με το Λυκόσκυλό μου σε τρία διαφορετικά νησιά, με ενοικιαζόμενα δωμάτια και απόλυτη επιτυχία. Τύχη;)

Σε κάθε περίπτωση να είστε ευγενικοί, συζητήσιμοι και να εξηγείτε ότι ο σκύλος σας είναι εμβολιασμένος, καθαρός, εκπαιδευμένος και ότι δεν θα γαυγίζει.

karavi Με απλά λόγια, η λύση της πανσιόν σκύλων, για όσους δεν μπορούν να πάρουν τους σκύλους τους μαζί ή να τους αφήσουν σε κάποιο γνωστό, είναι μια ρεαλιστική, εύκολη και πρακτική λύση. Η πλειονότητα από τις πανσιόν είναι υπεύθυνες, με έμπειρο προσωπικό και παρακολούθηση κτηνιάτρου. Στις περισσότερες το κάθε σκυλί μένει σε ξεχωριστό διαμέρισμα, πρακτική που περιορίζει τη μετάδοση ασθενειών και την έναρξη καυγάδων. Σε κάθε περίπτωση, αν είναι η πρώτη φορά, σαν υπεύθυνος ιδιοκτήτης οφείλετε να επισκεφθείτε τη πανσιόν εκ των προτέρων και να παρατηρήσετε κυρίως: την καθαριότητα, τις εγκαταστάσεις και τη πρόβλεψή της για κάθε είδους καιρικές συνθήκες, τον εξαερισμό και πολύ σημαντικό τη συμπεριφορά του προσωπικού που έρχεται σε επαφή με τα σκυλιά.

Εάν σκοπεύετε να αφήσετε το σκύλο σας για πρώτη φορά σε πανσιόν για τις διακοπές σας, μια καλή ιδέα είναι να τον αφήσετε προηγουμένως δοκιμαστικά ένα σαββατοκύριακο, για να γνωρίσει το χώρο και κυρίως για να συνειδητοποιήσει ότι ο χωρισμός σας είναι μόνο προσωρινός και ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψετε. Αυτό θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί πιο εύκολα. Και για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες κάνετε κράτηση για το σκύλο σας όσο το δυνατόν πιο πριν και έχετε μαζί σας οπωσδήποτε το βιβλιάριο υγείας του. Καμία σοβαρή πανσιόν δεν δέχεται σκύλο που δεν συνοδεύεται από ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας.