ΜΙΚΡΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΛΑΓΩΝΙΚΟ- Piccolo Levriero Italiano

ΟΝΟΜΑ: Μικρό Ιταλικό Λαγωνικό / Ιταλικό Γρεϋχάουντ (Piccolo Levriero Italiano / Italian Greyhound)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Ιταλία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI Νο 200 – Λαγωνικό (Ομάδα 10 – υποομάδα 1.3)

ΧΡΩΜΑ: Μονόχρωμο μαύρο, γκρίζο, γκρίζο του σχιστόλιθου (κυανόχρωμο), “Ιζαμπέλλα” (γκριζόξανθο) σε όλες τις αποχρώσεις. Λευκό επιτρέπεται μόνο στο στήθος και τα δάκτυλα.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος 32-38, Βάρος 5 κιλά μάξιμουμ.

ΕΙΔΟΣ: Λαγωνικό, Σύντροφος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Από τις πιο ανόθευτες αρχαιοελληνικές φυλές, που οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν, αγάπησαν και καλλιέργησαν με συνέπεια και αδιάκοπα μέχρι τις μέρες μας, απεικονίζεται σχεδόν απαράλλαχτο σε αμέτρητα έργα τέχνης από την αρχαιότητα εως την Αναγέννηση και ύστερα. Στην Ιταλία μεταφυτεύτηκε από την Ελλάδα τον 5ο αιώνα και έγινε το αγαπημένο σκυλί της ανώτερης τάξης και των ευγενών της Ευρώπης. Ήδη από την εποχή της δυναστείας των Stuart ήταν καθιερωμένο στη Βρετανία ενώ είχε πάρει μέρος στην έκθεση Westminster των ΗΠΑ ήδη το 1877. Σ’ όλο τον κόσμο έχει ένα αφιερωμένο αριθμό εκλεκτικών θαυμαστών.

italianhound2

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ευγενικά αποτραβηγμένος, ευφυής, τρυφερός, αφοσιωμένος και χαρούμενος, ήπιος, και με τους οικείους του, πολύ εκδηλωτικός.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Στοργή, οικογενειακό περιβάλλον, τρυφερός χειρισμός, ήπια ανατροφή, σεβασμός στον συναισθηματικό χαρακτήρα αυτού του πανάρχαιου συντρόφου. Προσοχή στη συμβίωση με άλλα, μεγαλύτερα ζώα (σκυλιά ή γάτες) που μπορεί να τραυματίσουν το Μ.Ι.Λ. σε τυχόν τραχιά παιχνίδια μαζί του. Οι σκάλες και τα μπαλκόνια πρέπει ν’ αποφεύγονται γιατί το λαγωνικό κινδυνεύει από κατάγματα των λεπτοκόκαλων άκρων του, επιχειρώντας ριψοκίνδυνα “ακροβατικά” και άλματα μεγάλου ύψους.

ΥΓΕΙΑ: Λιτοδίαιτο σκυλί με πολύ ανθεκτική κράση παρά το εύθραυστο παρουσιαστικό του. Με τη σωστή φροντίδα, απολαμβάνει ξεχωριστή μακροζωία και συχνά ξεπερνάει τα 15 χρόνια ζωής. Χρειάζεται προστασία από ρεύματα, σφοδρό ψύχος (στη βροχή, το ειδικό “αδιάβροχο” του είναι απαραίτητο), κατάγματα (γιατί τρέχει σαν τον άνεμο), και υπερβολικές λιχουδιές… γιατί ένα παχύσαρκο λαγωνικό είναι κάτι ανεπίτρεπτο.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Ποιός μπορεί ν’ αντισταθεί στη γοητεία ενός συντρόφου τόσο παλιού και ευγενικού όσο και ο ίδιος ο κλασικός πολιτισμός; Όμως το μικρόσωμο λαγωνικό δεν είναι για τον καθένα. Παλιότερα, υπέφερε από την “αρρώστια των θεών” ( επιληψία) αλλά η προσεκτική εκτροφή έχει απαλείψει τελείως το πρόβλημα. Σίγουρα, η φυλή δεν ταιριάζει σε επιδεικτικούς ανθρώπους αλλά μάλλον σε όσους εκτιμούν την καλαισθησία και το γνωμικό “ουκ εν τω πολλω το ευ”. Η έμφυτη ευγένεια συνδέεται με τη αρχαία καταγωγή της φυλής και η ψυχική του ευαισθησία δεν έχει όρια. Προσαρμόζεται παντού, αρκεί να βρίσκεται σε ακτίνα… βολής από την αγκαλιά των αγαπημένων του. Ήπιος χαρακτήρας, ταιριάζει ιδιαίτερα στους μοναχικούς, τους “σπιτόγατους” και τους αναζητητές του μοναδικά ξεχωριστού…

italianhound

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Απέραντη τρυφερότητα και χουζούρι στην πολυθρόνα, που εναλλάσσεται με ιλιγγιώδεις επιταχύνσεις και επιδείξεις ευελιξίας, αλτικότητας και αναρριχητικής ικανότητας. Δεν είναι σπάνια τα Μ.Ι.Λ. που διαπρέπουν στην διαγωνιστική υπακοή και τους διαγωνισμούς ατζίλιτυ. Είναι το γρηγορότερο τετράποδο στη γη (για το μέγεθός του) και όταν αφήνεται στο μεθύσι της ταχύτητας δεν βλέπει, στην κυριολεξία, μπροστά του. Οι αριστοκρατικοί, εκλεπτυσμένοι του τρόποι και η θερμή, γενναία του φύση, αποτελούν ένα από τους πιο αξιολάτρευτους συνδυασμούς στο κυνοφιλικό στερέωμα.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Οποιασδήποτε μορφής βία και καταναγκασμός, απομόνωση, μεγάλες χρονικές περίοδοι μοναξιάς. Η φυλή έχει μεγάλα ψυχικά αποθέματα αλλά δεν ευδοκιμεί στα ψυχρά κλίματα χωρίς προστασία το χειμώνα και χρειάζεται περιβάλλον ασφαλές από κινδύνους. Η συμβίωση με άλλες γάτες και μεγάλα, αδέξια σκυλιά χρειάζεται προσοχή. Προσεκτική καθοδήγηση χρειάζονται επίσης και τα μικρά παιδιά, ώστε να μάθουν να χειρίζονται κατάλληλα το μικρό λαγωνικό.