Μπορούν τελικά οι σκύλοι να αντιληφθούν τον φόβο μας;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι σκύλοι ¨μυρίζουν¨ τον φόβο μας αλλά έχει αποδειχθεί ότι οι εκφράσεις του προσώπου μας είναι ο κύριος δείκτης.

Σε ένα άρθρο του Animal Planet, αναφέρεται ότι οι σκύλοι φαίνεται να έχουν ¨ανθρωπόμορφο¨ μυαλό και ευαισθησίες. Τέτοια αντίληψη είχαν και Έλληνες φιλόσοφοι όπως ο Πλάτωνας και ο Διογένης. Σε ένα βιβλίο του ο Stanley Coren

«Πώς σκέφτονται οι σκύλοι» επισημαίνει ότι οι σκύλοι υιοθετούν την συμπεριφορά του ιδιοκτήτης τους καθώς μπορούν εύκολα να αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο.

Στο ίδιο βιβλίο καταγράφεται ότι ο σκύλος είναι ικανός να καταλαβαίνει την ανθρώπινη γλώσσα και ότι στο λεξιλόγιό του έχει περισσότερες από 150 λέξεις. Ακόμη, μπορούν να επιλύουν πολύπλοκα προβλήματα και εκ προθέσεως να εξαπατούν άλλους σκύλους.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι οι σκύλοι μπορούν να ερμηνεύσουν ανθρώπινα σήματα όπως και τις εκφράσεις του προσώπου. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Azabu της Ιαπωνίας έχουν παρατηρήσει το εξής: Σε μια σειρά φωτογραφιών που έδειξαν σε σκύλους αυτοί ήταν ικανοί να διαφοροποιήσουν ένα χαμόγελο από ένα κενό βλέμμα όταν εμφανιζόταν. Επομένως, είναι πολύ πιθανό οι σκύλοι να είναι σε θέση να καταλάβουν τις αλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου μας όπως τα σφιγμένα δόντια και τα ορθάνοιχτα μάτια ενός φοβισμένου ατόμου.

tsopanoskulo1

Ένας ερευνητής ο Jim Johnston έχει πολλά χρόνια στο εργαστήριο και ειδικά στο τομέα της έρευνας της όσφρησης των σκύλων. Στο περιοδικό Mirror αναφέρει ότι οι σκύλοι είναι αρκετά ευαίσθητοι στις λεπτές πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και μπορούν να ανταποκριθούν στις αλλαγές της. Συνεχίζει λέγοντας ότι αντιλαμβάνονται το φόβο μας με βάση την εναλλαγή των αντιδράσεών μας και όχι με βάση τη μυρωδιά μας. Κάθε φορά που φοβόμαστε τείνουμε να είμαστε πιο τεταμένοι και η αναπνοή και οι κινήσεις μας γίνονται γρηγορότερες.

Θα αναρωτηθεί κανείς, για ποιο λόγο τότε έχει επικρατήσει ότι οι σκύλοι ¨μυρίζουν¨ τον φόβο μας; Αυτό μπορεί να απαντηθεί αν σκεφτούμε ότι όταν είμαστε πραγματικά φοβισμένοι για κάτι, έχουμε την τάση να ιδρώνουμε περισσότερο και κάθε φορά που είμαστε ανήσυχοι, εκπέμπουμε αυτές τις χημικές ουσίες που ονομάζονται φερορμόνες. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν οι σκύλου με την δυνατή τους όσφρηση αντιδρούν σε αυτό το σύνολο των μυρωδιών. Κάτι τέτοιο υποστηρίζει και στο βιβλίο της «Μέσα από ένα σκύλο:. Τι βλέπουν, τι μυρίζουν και τι ξέρουν” η Alexandra Horowitz.

Είναι φανερό ότι οι σκύλοι είναι σε θέση να κατανοούν τις ανθρώπινες συναισθηματικές εναλλαγές κυρίως με βάση την έκφρασή μας και να πράξουν ανάλογα είτε με ένα γαύγισμα είτε με μια πρόσκληση για χάδια. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο σκύλος θα στηρίξει επάξια το ¨αφεντικό¨ του δικαιώνοντας τον τίτλο του ως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

-Επιμέλεια άρθρου-
Αναστασία Γιακουμεττή

Πηγή: http://www.diagnovet.gr/