ΜΠΟΣΤΟΝ ΤΕΡΡΙΕΡ-Boston Terrier

ΟΝΟΜΑ: Μπόστον Τέρριερ

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Η.Π.Α.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI Νο 140, Ομάδα 9 (Συντροφιάς), υπο-ομάδα 11 (Μικρόσωμοι μολοσσοειδείς).

ΕΙΔΟΣ: Σύντροφος, κυνηγός τρωκτικών (Δεν υπόκειται σε εξετάσεις εργασίας).

ΧΡΩΜΑ: Ραβδωτό, “της φώκιας” (μαύρο με κοκκινωπή χροιά) ή μαύρο με λευκά σημάδια.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Το βάρος χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, κάτω των 7 κιλών, 7-10 κιλών και 10-12 κιλών.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Γνήσιος Αμερικανός, αυτός ο καθαρόαιμος Βοστωνέζος αριστοκράτης ανήκει στις ελάχιστες καθαρόαιμες φυλές που είναι αυτόχθονες της Νέας Ηπείρου. Γύρω στις αρχές του 1900 γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα σαν σκύλος συντροφιάς και εκθέσεων. Εξελίχθηκε από διασταυρώσεις μικρόσωμων Μπουλντόγκ και τέρριερ και κληρονόμησε από το πρώτο το βραχύ “πεπιεσμένο” ρύγχος και από τα δεύτερα τη σπιρτάδα και το ζωηρό ταμπεραμέντο. Με την ιδιαίτερα κομψή, δίχρωμή του εμφάνιση, τα όρθια αφτιά, το κοντό και στιλπνό τρίχωμα και το μικρό, αθλητικό του σώμα που θυμίζει μικρογραφία Μπόξερ, έγινε το σύμβολο της ανώτερης τάξης των Η.Π.Α. και η ενσάρκωση του αμερικανού δανδή (Yankee Doodle Dandy). Στην πατρίδα του κατατάσσεται στην ομάδα Non sporting και είναι εξαιρετικά δημοφιλής μικρόσωμος φύλακας διαμερίσματος. Έχει κατακτήσει αξιοσημείωτη δημοτικότητα στην Αγγλία και όλο τον κόσμο γιατί απαιτεί πολύ λίγα και προσφέρει πάρα πολλά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Χαρούμενος, άγρυπνος ζωηρός και παιχνιδιάρης, καλός με τα παιδιά, πάντοτε ευδιάθετος και αισιόδοξος, αστείος και μεταδοτικά εύθυμος, εφευρετικός και πανέξυπνος, απολαυστικός σύντροφος με φλόγα και θάρρος.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Το Μπόστον Τέρριερ είναι καθαρό και χωράει παντού. Έχει πολύ λίγες απαιτήσεις και το αθλητικό του σώμα διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση από την υψηλή του δραστηριότητα, ενώ το κοντό του τρίχωμα απαιτεί ελάχιστη φροντίδα. Εξαιρετικά προσαρμοστικό σκυλί, αποτελεί ιδανική επιλογή για μια μεγάλη μερίδα κυνοφίλων που ψάχνουν ένα οικογενειακό σύντροφο με βολικό μέγεθος.

bostonterrier1ΥΓΕΙΑ: Τα μάτια του Μπόστον είναι αρκετά ευαίσθητα σε μικροτραυματισμούς και χρειάζονται τακτική ύγρανση με ένα κατάλληλο κολλύριο. Με το κοντό του ρύγχος έχει την τάση να φταρνίζεται και να ροχαλίζει, αλλά δεν υποφέρει από τη ζέστη ούτε λαχανιάζει όσο άλλες, βαρύτερες φυλές. Τα όρθια αφτιά ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες ωτικών μολύνσεων και εκτός από κάποια ευαισθησία σε δερματικά, η φυλή είναι πολύ αθλητική και υγιής με αξιοσημείωτη μακροβιότητα. Χρειάζεται τακτικό καθάρισμα δοντιών και κόψιμο νυχιών. Λόγω όγκου κεφαλής, παρουσιάζει προβλήματα δυστοκίας και η επιλογή γεννητόρων απαιτεί προσοχή. Οι θηλυκές που γεννούν φυσικά (χωρίς καισαρική) είναι πολύτιμες για τη φυλή.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Το Μπόστον είναι σκύλος του σπιτιού που ταιριάζει το ίδιο καλά στην μονοκατοικία και στο διαμέρισμα, αρκεί να έχει την κοινωνική ζωή και την άσκηση που απαιτεί η εξωστρεφής φύση του και η αθλητικότητά του. Ο ιδιοκτήτης του πρέπει να έχει χρόνο ν` ασχοληθεί μαζί του και να εκμεταλλευτεί την υψηλή ευφυία του Μπόστον με παιχνίδια και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Οικογένειες με παιδιά είναι ιδανικές για τη φυλή.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Τα λευκά σημάδια είναι απαραίτητα και η έλλειψή τους επιφέρει αποκλεισμό. Ιδανικά, θυμίζουν φράκο στο σώμα, με λευκό στήθος και άκρα, λευκή λωρίδα στο κρανίο και λευκή μάσκα. Η ράχη είναι κοντή, όπως και η ουρά. Το ύψος δεν ορίζεται από το πρότυπο αλλά κυμαίνεται γύρω στα 37-38 εκ. Το κεφάλι του Μπόστον είναι αμίμητο και χαρακτηριστικό, με έξυπνη και σπιρτόζικη έκφραση. Τα μάτια του είναι ιδιαίτερα θερμά και αστραφτερά. Το στήθος είναι βαθύ και το σύνολο στιβαρό και συγχρόνως ελαστικό, χωρίς βάρος ή αδεξιότητα. Η κίνηση του είναι γοργή και ζωηρή, άνετη και πολύ “στυλάτη”. Με την μεταδοτική του ευδιαθεσία και εκδηλωτική φύση, το Μπόστον είναι καλόδεκτο παντού και έχει πολλούς θαυμαστές, συνδυάζοντας κομψότητα, στυλ, εξυπνάδα και αφοσίωση.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Δεν απολαμβάνει τη μοναξιά ούτε την έλλειψη επικοινωνίας και ενδιαφερόντων. Το Μπόστον ανήκει στο οικογενειακό περιβάλλον και χρειάζεται κοινωνική εκτόνωση. Δεν είναι δουλοπρεπής σκύλος και πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, χωρίς απαιτήσεις για άκαμπτη πειθαρχία. Το φίνο του τρίχωμα δεν το προστατεύει από το κρύο και τη βροχή, επομένως δεν μπορεί να ζήσει στο ύπαιθρο ή το μπαλκόνι. Συγκατοικεί με άλλα ζώα και σκυλιά, αλλά γίνεται οξύθυμος όταν παρενοχλείται και οι γάτες μπορεί να τραυματίσουν τα μάτια του ανεπανόρθωτα. Δεν ταιριάζει σ` όσους θέλουν απόλυτη τάξη και ησυχία στο σπιτικό τους: το Μπόστον είναι ένας ακούραστος κλόουν με έντονη αίσθηση του χιούμορ, ένα πειραχτήρι που χρειάζεται που και που κάποια ζαβολιά για να διατηρείται σε φόρμα…