Μπουλμάστιφ ! Συμβουλές πριν αποκτήσετε την …εύνοια του!

Κείμενο: Μαρία Γκινάλα

Φωτο:  Ν. Φωτακόπουλος


-Πρώτα απ΄ όλα, ελέγξτε
τη δική σας αυτοπεποίθηση: μπορείτε να ζήσετε με ένα σκύλο ακλόνητης αυτοκυριαρχίας που (χωρίς να είναι υπέρμετρα κτητικός, καχύποπτος ή ζηλιάρης) θεωρεί ότι του ανήκετε; Αν προτιμάτε έναν υποταγμένο φαντάρο, ξεχάστε το Μπουλμάστιφ.

-Κατόπιν, ελέγξτε τα νεύρα σας: μπορείτε να ζήσετε μ΄ ένα τετράποδο που έχει πάντα δίκιο και η πνευματική του ισορροπία ξεπερνάει το μέσο – ανθρώπινο – όρο; Το Μπουλμάστιφ σπανιότατα πάσχει από νευρώσεις, ψυχώσεις και στρες. (Ο ψυχολόγος σκύλων Dr. Peter Neville έχει Μπουλμάστιφ και είναι μια φυλή που συστήνει ανεπιφύλακτα – μη ρωτάτε γιατί…)

-Έχετε να του προσφέρετε ένα κάστρο, ένα κήπο ή μια αυλή για να αισθάνεται σαν ψάρι στο νερό στο ρόλο του άγρυπνου ακρίτα; Αν όχι, βολέψτε τον κάπου κοντά σας (κατά προτίμηση δίπλα σας, πάντοτε) και φροντίστε να τον βγάζετε για βόλτες τουλάχιστο τρεις φορές την ημέρα – κάθε μέρα.

buffmastif1-Αν γυρίσετε στο σπίτι και βρείτε την πεθερά σας ανάσκελα στο πάτωμα και το Μπουλμάστιφ σας καθισμένο πάνω της στωικά, μην ανησυχήσετε: απλά, σας περίμενε να γυρίσετε για να σας την παραδώσει (Μην επιτρέπετε σε κανένα να μπαίνει σπίτι σας όταν λείπετε, όσο φίλος σας κι αν είναι, αν έχετε Μπουλμάστιφ: είναι εγγυημένα επικίνδυνη συνήθεια και μπορεί να προκαλέσει, το λιγότερο, ασφυξία στον απρόσκλητο επισκέπτη).

Μην διανοηθείτε ν΄ αγοράσετε Μπουλμάστιφ από κάποιο άγνωστο κυνοτροφείο, κατάστημα ή ιδιώτη: ένα ανισόρροπο δείγμα άγνωστης προέλευσης είναι επικίνδυνο όσο και το κάπνισμα μέσα σε πυριτιδαποθήκη…

-Να θυμάστε ότι πρέπει να ταΐζετε το Μπουλμάστιφ σας δύο φορές την ημέρα, νωρίς το πρωί και το βραδάκι και να του επιβάλετε ν΄ αναπαυθεί μισή ώρα πριν και μία – μιάμιση ώρα μετά το φαγητό. Αν ταίζετε ξηρή τροφή, μουσκέψτε την είκοσι λεπτά πριν το γεύμα. Και μην προσθέσετε σ΄ αυτήν συμπληρώματα και βιταμίνες (εκτός ίσως από λίγο ελαιόλαδο).

-Η φροντίδα που απαιτεί το Μπουλμάστιφ είναι στοιχειώδης: νύχια, αφτιά, βούρτσισμα με τρίχινη βούρτσα ή καουτσουκένιο γάντι, καθάρισμα των ρυτίδων του ρύγχους και των δοντιών. Χρειάζεται όμως σχολαστικά προσεκτική διατροφή, αγωγή και κοινωνικοποίηση από κουτάβι, εκπαίδευση με τρυφερότητα, παντελή απουσία ψυχολογικής ή σωματικής βίας και άφθονα χοντρά βοδινά κόκαλα για να απασχολεί τα σαγόνια του και να μασουλίζει όταν αλλάζει δόντια. Το χοντρό σκοινί που καθαρίζει συγχρόνως τα δόντια είναι περίφημο, αλλά μην παίζετε ποτέ διελκυστίνδα με ένα μπουλμάστιφ, όσο μικρό και αν είναι: όταν μεγαλώσει, θα κερδίζει πάντα εκείνο…

-Μάθετε στο κουτάβι από νωρίς να μην πηδάει πάνω στον κόσμο και να δίνει πάντα ότι κρατάει στο στόμα του χωρίς αντίρρηση. Διαλέξτε ένα υγιές, εξωστρεφές, όχι ιδιαίτερα κυριαρχικό ούτε μονόχνοτο κουτάβι, αφού απαραιτήτως δείτε τους γονείς και μεγαλώστε το με τις συμβουλές του εκτροφέα του χωρίς να παρεκκλίνετε απ΄ αυτές.

-Για όποιους ελκύονται από την ιδέα να μοιραστούν τη ζωή και το σπιτικό τους μ΄ ένα σκύλο στιβαρό, μεγαλόσωμο χωρίς να είναι δυσκίνητος, πιο αθλητικό απ΄ το Μάστιφ (και πιο οικονομικό – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σκυλοτροφή θα σας στοιχίζει φθηνά!) πιο μεγαλόσωμο απ΄ το Μπούλντογκ, με τη χάρη του Μπόξερ αλλά ογκωδέστερο εκτόπισμα, με την αφοσίωση του Ροτβάιλερ αλλά περισσότερο χιούμορ, με τη δύναμη του Μολοσσού αλλά πιο συμπαγές, το Μπουλμάστιφ αποτελεί μια επιτυχημένη επιλογή, αρκεί να κατανοεί κανείς το χαρακτήρα του και τις υποχρεώσεις του απέναντί του. Και επίσης, να μην επιζητά ένα μονοδιάστατο σκύλο-φύλακα, αλλά ένα πολυπρόσωπο σύντροφο…