Ναι στους καθαρόαιμους σκύλους!

του Γιώργου Κωστόπουλου, Εκπαιδευτή σκύλων-ειδικού συμπεριφοράς

Μερικά απλά λόγια περί καθαροαιμίας και καθαρόαιμων σκύλων, έννοιες τόσο παρεξηγημένες, όσο και κακομεταχειρισμένες…

Οι καθαρόαιμες φυλές σκύλων ΔΕΝ είναι δημιούργημα των καιρών όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά κληρονομιά αιώνων. Οι περισσότερες φυλές έχουν μακρά ιστορία και δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο για την εξυπηρέτηση ενός σκοπού (απόδειξη αποτελούν οι αναπαραστάσεις σε αρχαία αγγεία κ.λ.π.)

Καθαρόαιμος είναι ο σκύλος που έχει πιστοποιητικό καθαροαιμίας (πεντιγκρί).

Αυτό είναι το γενεαλογικό δένδρο του, που αποδεικνύει ότι όλοι οι πρόγονοί του ανήκαν στην ίδια φυλή. Με αυτό το τρόπο επιτυγχάνεται η κληρονομική μετάδοση ΚΑΙ των μορφολογικών (εξωτερικών), αλλά ΚΑΙ των ψυχικοπνευματικών χαρακτηριστικών του.

Αποκτώντας λοιπόν ένα καθαρόαιμο κουτάβι ξέρουμε πως θα εξελιχθεί και μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ταιριάζει στις ανάγκες, το χαρακτήρα, το στυλ ζωής μας κ.λ.π. Είναι κακό να έχουμε το δικαίωμα επιλογής;

Για να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά κάθε φυλής σταθερά και για να αποφευχθεί ο εκφυλισμός υπάρχει το πρότυπο. Αυτό είναι η περιγραφή του τέλειου εκπροσώπου της φυλής. Στις εκθέσεις οι κριτές επιλέγουν τους σκύλους που ανταποκρίνονται περισσότερο σ΄αυτό, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν στην αναπαραγωγή για τη βελτίωση της φυλής.
ekthesh1

Οι εκθέσεις και τα καθαρόαιμα

Οι εκθέσεις ΔΕΝ είναι καλλιστεία, αφού δεν επιλέγεται το ωραιότερο σκυλί (υποκειμενικό), αλλά αυτό που πλησιάζει περισσότερο στο πρότυπό του.

Οι εκθέσεις σκύλων σήμερα αποτελούν γιορτή της κυνοφιλίας, ψυχαγωγία και δυνατότητα ενημέρωσης του κοινού σε οποιοδήποτε θέμα αφορά τη φροντίδα, εκπαίδευση, ψυχολογία, εκτροφή, περιποίηση των σκύλων. Όσο περισσότερες και πιο κατανεμημένες σε κάθε γωνιά της χώρας, τόσο πιο αποτελεσματικά εκπληρώνουν το σκοπό τους και αγγίζουν το κοινό τους. Οι μεγαλύτερες σήμερα στις προηγμένες κυνολογικά χώρες μπορεί να αριθμούν δέκα ή δεκαπέντε χιλιάδες συμμετέχοντες σκύλους και πολλές δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών. Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους…

Τα καθαρόαιμα σκυλιά – λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους – έχουν προσφέρει πάμπολλες υπηρεσίες στην ανθρωπότητα: 25.000 Γερμ. Ποιμενικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων πολέμων μεταφέροντας μηνύματα μέσα από ναρκοθετημένα πεδία μάχης, Λάμπραντορ και Γκόλντεν Ριτρήβερ χρησιμοποιούνται σήμερα σχεδόν κατ΄αποκλειστικότητα σαν σκύλοι οδηγοί τυφλών…

Αυτά ενδεικτικά, και επιτέλους ας σταματήσουμε να θεωρούμε τους καθαρόαιμους σκύλους υπεύθυνους για την ύπαρξη και τα δεινά των αδεσπότων. Η λύση γι΄αυτά τα δυστυχισμένα δεν είναι η εξαφάνιση των καθαρόαιμων. Είναι η στείρωση για να μην διαιωνίζονται και η παύση εγκατάλειψης στο δρόμο σκύλων από ανεύθυνους, που δημιουργεί νέα αδέσποτα. Καθαρόαιμος ή ημίαιμος, ο σκύλος είναι ένας. Ας τον αγαπήσουμε γι΄αυτό που είναι.