ΝΤΟΓΚ ΤΟΥ ΜΠΟΡΝΤΩ- Dogue De Bordeaux

dogue-de-bordeauxΟΝΟΜΑ: Ντογκ του Μπορντώ (Dogue De Bordeaux)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γαλλία (περιοχή του Μπορντώ)

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI Νο 116. Ομάδα 2 (Μολοσσοειδείς τύπου Μαστίφ)

ΧΡΩΜΑ: Μονόχρωμο “μαονί” (ερυθροκάστανο) ή στις αποχρώσεις του υπόξανθου, με κόκκινη ή μαύρη “μάσκα”.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Αρσ. 60-68 εκ., 50 κιλά τουλάχιστον. Θηλ. 58-66 εκ., 45 κιλά τουλάχιστον.

ΕΙΔΟΣ: Φύλακας και σύντροφος.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Επιβλητικός, υπερήφανος, υψηλόφρων, άγρυπνος, πολύ θαρραλέος χωρίς να είναι επιθετικός. Ιδιαίτερα πιστός και αφοσιωμένος στους οικείους του και πολύ τρυφερός και εκδηλωτικός με τα παιδιά.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το πρότυπο της φυλής αναφέρει ότι ήταν αρχαίος σκύλος μάχης. Στην πατρίδα του η απειλητική παρουσία ενός Nτογκ του Μπορντώ, δεμένου με χονδρή αλυσίδα, λειτουργούσε προειδοποιητικά για τυχόν εισβολείς στα σπίτια και τα κτήματα των πλουσίων εμπόρων, των οινοπαραγωγών του Μπορντώ και των ευγενών. Στον Μεσαίωνα χρησιμοποιούνταν στο κυνήγι μεγάλου θηράματος και επίσης σαν οδηγοί και φύλακες βοοειδών. Γνωστή και σαν “Γαλλικό Μαστίφ” η φυλή χρησιμοποιόταν σε ταυρομαχίες, αρκουδομαχίες και κυνομαχίες. Απόγονος των αρχαίων μολοσσών, μετά τη Γαλλική επανάσταση είχε σχεδόν εκλείψει αλλά ο τύπος του δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου, τα τελευταία 100 χρόνια τουλάχιστον. Μικρή αριθμητικά, αυτή η φυλή “για λίγους και εκλεκτούς” έγινε διάσημη στις μέρες μας από την ταινία “TURNER & HOOTS” που έγινε επιτυχία και στη χώρα μας.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Εμπειρία ομοειδών φυλών, προσεκτική αγωγή, ανατροφή και εκπαίδευση στην υπακοή, άριστη κοινωνικοποίηση από πολύ μικρή ηλικία. Η φυλή έχει μεγάλες απαιτήσεις σε διατροφή ποιότητος και φροντίδα κατά το στάδιο της ανάπτυξης. Έχει επίσης ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα που την καθιστά ακατάλληλη για αρχάριους και επικίνδυνη σε λάθος χέρια. Έχει μεγάλη ανάγκη για ανθρώπινη συντροφικότητα και επαφή.

ΥΓΕΙΑ: Αρκετά καλή αν προσεχθεί η δίαιτα και το κρίσιμο στάδιο της νεότητας. Σχετικά χαμηλό όριο ζωής. Χρειάζεται άσκηση και ενδιαφέροντα για να μη γίνει νωθρό και παχύσαρκο. Έχει όλες τις ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες των γιγαντιαίων φυλών σε παθήσεις σκελετού, καρδιάς κ.λ.π.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Το Ντογκ του Μπορντώ βρίσκει την ιδανική του θέση σαν σύντροφος οικογένειας που διαθέτει άνεση χώρου αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο για τη σωστή ανατροφή ενός σκύλου τόσο ιδιαίτερου. Σαφώς χρειάζεται ελευθερία, άσκηση και παιχνίδι και πρέπει από νωρίς να του εξασφαλίζονται θετικές εμπειρίες σε διάφορες καταστάσεις, εξοικείωση με παιδιά, άλλους ανθρώπους και κατοικίδια ζώα καθώς και κυκλοφοριακή αγωγή με επισκέψεις στην πόλη, πολυσύχναστους δρόμους κ.λ.π.

dogue-de-bordeaux1

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Δύναμη, υπερηφάνεια, αρκετό πείσμα και ισχυρή θέληση, αυτοπεποίθηση, θάρρος, αφοσίωση χωρίς όρια. Σκύλος αρκετά δύσπιστος, με τάσεις απομονωτισμού και προσκόλλησης σε λίγα μόνο πρόσωπα. Πρέπει να ενθαρρύνεται η κοινωνικότητά του και να εξασφαλίζεται η προθυμία του στην υπακοή χωρίς ποτέ να χρησιμοποιείται βία ή τραχύτητα στο χειρισμό και την εκπαίδευσή του. Το κουτάβι πρέπει να ανατρέφεται στο περιβάλλον του σπιτιού από πολύ νωρίς και είναι καλύτερα να εξοικειώνεται, μέσα από τη συμβίωση με άλλα σκυλιά και ζώα.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Βία, καταπιεστική συμπεριφορά, απομόνωση. Το Ντογκ του Μπορντώ είναι ανθρωποκεντρικός σκύλος που δεν πρέπει να περνάει τη ζωή του μόνος στην αυλή ή τον κήπο. Γίνεται δύσθυμος, επιθετικός ή αδιάφορος αν του λείπει η ανθρώπινη συντροφιά και στοργή. Δεν είναι πολύ κατάλληλος για μικρούς χώρους ή το διαμέρισμα. Το τυπικό Ντόγκ είναι φιλικό, ήπιο και με προβλέψιμες αντιδράσεις, χωρίς να προκαλεί ποτέ. Υπερασπίζεται με θάρρος τους οικείους του σε πραγματικές συνθήκες κινδύνου, χωρίς να ξεπέφτει στο σημείο ανεξέλεγκτης, οξύθυμης συμπεριφοράς που είναι ξένη προς τη φυλή. Δείγματα επιθετικά ή αντικοινωνικά πρέπει να αποκλείονται από την αναπαραγωγή.