Οι “Δέκα εντολές” της βασικής υπακοής!

Κείμενο φωτο: kynology.gr

1. Ξεκινήστε την εκπαίδευση νωρίς: το κουτάβι απορροφά την εκπαίδευση ευκολότερα όταν είναι μικρό, πριν αποκτήσει κακές συνήθειες.

2. Διδάξτε τις πέντε βασικές ασκήσεις (πάμε, κάτσε-μείνε, περίμενε, έλα & κάτω) μια-μια και με τη σωστή σειρά. Η κάθε εντολή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης.

3. Πάντοτε εκπαιδεύετε το σκύλο με το λουρί του. Όταν το αφαιρείτε, αφαιρείτε το μόνο μέσο ελέγχου που σας παρέχει την δυνατότητα να εξασφαλίσετε την υπακοή του.

  1. Διατηρείστε ευχάριστο αλλά σταθερό τόνο φωνής κατά τη διάρκεια των μαθημάτων – προσαρμόστε τον τόνο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε εντολής.

5. Να είστε συνεπής με τις λέξεις που χρησιμοποιείτε: χρησιμοποιήστε την ίδια λέξη και τον ίδιο τόνο φωνής κάθε φορά που δίνετε την ίδια εντολή.

6. Η υπακοή πρέπει να είναι άμεση. Μην ικανοποιείστε με αργές αντιδράσεις του σκύλου.

7. Πάντοτε επαινείτε την επιτυχημένη εκτέλεση μιας εντολής. Μην επιβραβεύετε αν γίνει λάθος: επαναλάβετε την άσκηση.

8. Όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους, θα υπάρξουν μέρες που ο σκύλος σας δεν θα΄ναι ο “εαυτός του” και δεν θα μπορεί να αποδώσει. Όπως εκείνος σέβεται τις επιθυμίες σας, μάθετε και σεις να σέβεστε το πως νιώθει.

9. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι διασκέδαση: κάντε τα μαθήματα ευχάριστη εμπειρία, δίνοντας στο σκύλο χρόνο για παιχνίδι ανάμεσά τους.

10. Να θυμάστε ότι η συμπεριφορά ενός ώριμου (ενήλικου) σκύλου αντανακλά το επίπεδο αγωγής που ο ιδιοκτήτης του είναι διατεθειμένος να δέχεται. Αυτό το επίπεδο θα πρέπει επίσης να εκφράζει το επίπεδο ανοχής των γειτόνων. Αν είστε υπεύθυνος ιδιοκτήτης, τα επίπεδα αυτά είναι υψηλά.