Οι κύκνοι της Καρύστου

Ένα ζευγάρι κύκνων έχει εγκατασταθεί τους τελευταίους μήνες στη πόλη της Καρύστου. Οι διάσημοι κύκνοι βρίσκονται εκεί από τα τέλη του φθινοπώρου.

Τα όμορφα υδρόβια πτηνά δείχνουν να απολαμβάνουν τη Κάρυστο μιας και έχουν αποκτήσει οικειότητα με τους ντόπιους που πολλές φορές βγαίνουν βόλτα για τα δουν, να τα ταΐσουν και να τα φωτογραφίσουν.

Το ζευγαράκι έχει και τα ωράρια του γιαυτό αν επισκεφθείτε τη Νοτιότερη πόλη της Εύβοιας ρωτήστε κάποιον ντόπιο για το που θα τα συναντήσετε και ποια ώρα. Στο λιμάνι, στο ποτάμι ή στη παραλία, ακόμα προλαβαίνετε προτού πάρουν το δρόμο της επιστροφής για το βορρά.

Απόσπασμα κειμένου Wikipedia

Οι κύκνοι ζευγαρώνουν με έναν σύντροφο ισόβια. Η ερωτική συμπεριφορά τους περιλαμβάνει αμοιβαίο βύθισμα του ράμφους ή στάσεις με τα κεφάλια τους ενωμένα. Το θηλυκό επωάζει κατά μέσον όρο 6 αβγά, ανοιχτόχρωμα και χωρίς κηλίδες, ενώ το αρσενικό είναι άγρυπνος φύλακας, ενώ σε μερικά είδη το αρσενικό συμμετέχει και στην επώαση. Σε περίπτωση επίθεσης, αφού απωθήσουν τον εχθρό, οι κύκνοι παράγουν μια θριαμβευτική κραυγή, όπως και οι χήνες. Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, οι κύκνοι παράγουν μια ποικιλία φωνών. Είναι κοινωνικοί, εκτός από την περίοδο τής αναπαραγωγής. Τότε κάθε ζευγάρι απομονώνεται στην εδαφική του περιοχή, την οποία υπερασπίζεται σθεναρά εναντίον των καταπατητών. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η διαθέσιμη εδαφική ζώνη είναι περιορισμένη, τα πουλιά φωλιάζουν σε αποικίες. Η φωλιά, η οποία χτίζεται συνήθως στις όχθες και μερικές φορές επιπλέει, αποτελείται από έναν σωρό υδρόβιων φυτών, τα οποία συλλέγουν τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό. Τρέφονται με σπόρους και ρίζες φυτών,σκουλήκια και όστρακα.

Τα μικρά γεννιούνται με κοντό λαιμό και χνουδωτά, αν και είναι ικανά να πετούν και να κολυμπούν μόλις μερικές ώρες αφού εκκολαφθούν. Οι γονείς τα φροντίζουν προσεκτικά για πολλούς μήνες, ενώ σε ορισμένα είδη η μητέρα τα μεταφέρει στην πλάτη της. Τα νεαρά, ανώριμα άτομα φέρουν γκρι ή καφέ στικτό φτέρωμα για 2 ή και περισσότερα χρόνια. Οι κύκνοι ενηλικιώνονται κατά το 3ο ή 4ο έτος και ζουν πιθανόν 20 χρόνια σε φυσική κατάσταση και μέχρι 50 χρόνια σε κατάσταση