Ομάδα Κ9: Οι τετράποδοι αστυνομικοί που μυρίζονται τα εγκλήματα και όχι μόνο…! (φωτογραφίες)

Η λέξη «Κ9» προέρχεται από τα αρχικά Kei-Nine, που συμπροφερόμενα μας κάνουν την λέξη Canine, που σημαίνει σκύλος. Έτσι λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με μία κωδική ονομασία, δηλαδή με την συντομία της λέξης σκύλος!

Αυτό βέβαια είναι γνωστό εδώ και χρόνια, όπως επίσης είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι εξ αυτών που χρησιμοποιούν τον κωδικό Κ9 για διαφημιστικούς λόγους, γνωρίζουν απολύτως την ερμηνεία του κωδικού…

Παρ’ όλα ταύτα, εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν παραπληροφορώντας μεγάλο μέρος των υποψηφίων ιδιοκτητών σκύλων, για προφανείς λόγους.
Με δεδομένο λοιπόν ότι Κ9 σημαίνει απλά σκύλος, αρκετές υπηρεσίες ανά τον κόσμο χρησιμοποίησαν αυτήν την κωδική ονομασία για να κάνουν διακριτό τον ρόλο τους. Ο κωδικός όρος Κ9 είναι γνωστός εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στρατιωτικές μονάδες που χρησιμοποίησαν σκύλους κατά την διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων, όπως για παράδειγμα στον πόλεμο του Βιετνάμ, έφεραν τον κωδικό Κ9.
Έτσι συνηθίζεται, υπηρεσίες ή ομάδες που χρησιμοποιούν σκύλους για ειδικά καθήκοντα, να ονομάζονται διεθνώς με τον κωδικό Κ9.
Τέτοιες βλέπουμε στον στρατό, στην αστυνομία κι αλλού. Σε αυτές τις υπηρεσίες τα σκυλιά χρησιμοποιούνται είτε ως ιχνηλάτες (για την ανίχνευση εκρηκτικών, ναρκωτικών) είτε ως σκύλοι διάσωσης (ανίχνευσης ανθρώπων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης).
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εκπαίδευση γίνεται με τις πλέον σύγχρονες και ανώδυνες μεθόδους. Αυτό το αναφέρουμε αφ’ ενός για να καταστήσουμε σαφές το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείται βία, και αφ΄ ετέρου για να διαλύσουμε τυχόν εναπομείναντα σύννεφα, σχετικά με το κατά πόσον αυτά τα σκυλιά υποβάλλονται σε οποιαδήποτε μορφή βασανισμού η καταναγκασμού.
Άλλωστε σε υπηρεσίες όπως η αστυνομία, ο στρατός ή η πυροσβεστική, είναι αδιανόητο να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε μέθοδος αρνητική για τον σκύλο.

Στις κύριες δραστηριότητες της ομάδας Κ9, συγκαταλέγονται:

-Ο εντοπισμός έκνομων ενεργειών παράκαμψης των μέτρων ασφαλείας ISPS στις λιμενικές εγκαταστάσεις και τα πλοία.
-Φύλαξη ή εντοπισμός ανθρώπινης παρουσίας.
-Ο εντοπισμός απόπειρας παραβίασης, ληστείας και κλοπής εμπορευμάτων κατά τη στάθμευση ή άλλου τύπου επιθέσεις ή έκνομες ενέργειες.
– Η επιτήρηση και ο έλεγχος εισόδων και εξόδων επιβατών και οχημάτων – φορτηγών, συμπεριλαμβανομένων και των περιεχομένων τους.
-Εντοπισμός πραγμάτων.
-Ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών υλών.

****
Καλοί φίλοι και συνεργάτες…

Είναι δύο καλοί φίλοι και συνεργάτες. Μαζί στους κινδύνους της δουλειάς, μαζί και στο σπίτι. Ο ένας προστατεύει τον άλλο στην μάχη κατά της εγκληματικότητας! Ο αστυνομικός συνοδός και ο αστυνομικός σκύλος. “Μια σχέση ιδιαίτερη” λέει ο Θ.Κ. αστυνομικός και συνοδός του Λορντ, ενός γερμανικού ποιμενικού που μυρίζει από μακριά τις ναρκωτικές ουσίες…

Ο Λορντ είναι ένα από τα σκυλιά που δουλεύουν για την Ελληνική Αστυνομία. Πιστά, υπάκουα, έξυπνα και πολύ καλά εκπαιδευμένα, συμμετέχουν σε έρευνες για τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών, εκρηκτικών, αγνοούμενων, αλλά και στις πεζές περιπολίες.

“Είναι σαν να έχεις ένα παιδί που πρέπει να του δείξεις αγάπη και προσοχή. Να το ταΐζεις και να το φροντίζεις συνέχεια. Σχεδόν όλο το 24ωρο είμαστε μαζί. Ξυπνάμε την ίδια ώρα, κοιμόμαστε την ίδια ώρα”, λέει ο αστυνομικός για τον Λορντ.

– See more at: http://policenet.g