Ο άνθρωπος που πληγώθηκε για να σώσει χιλιάδες ψυχές ζώων!

Επιμέλεια: Παναγιώτης Δαλαταριώφ

O Χρήστος Καραγιάννης δεν είναι ένας απλός κτηνίατρος που θα αναζητήσεις όταν χρειαστείς να πας κάπου το σκυλάκι ή το γατάκι σου, για το συνηθισμένο εμβόλιο, τις εξετάσεις και τα άλλα απλά, καθημερνά, που είναι μέσα στις απαιτούμενες ανάγκες ενός ανθρώπου που συμβιώνει με κάποιο από τα αγαπημένα τετράποδα.

Ο Χρήστος Καραγιάννης, είναι αυτός που… ακούει την ψυχή του κατοικιδίου σου και σου χαρίζει μια ζωή που δεν περίμενες να έχεις.

«Όντας παιδί ακόμα, ο μπαμπάς έφερε στο σπίτι ένα σκύλο που το είχε βρει στο δρόμο. Ήταν Χριστούγεννα, μαζί με τον αδερφό μου δεν είχαμε σχολείο και λογικό ήταν να έχουμε χρόνο να το βγάζουμε βόλτες, να το προσέχουμε… Αφήστε, δε, που αποτελούσε δέλεαρ να βλέπουμε ότι ακούει στις εντολές “κάτσε”, “έλα”, “βόλτα”. Όταν άρχισαν να σχολεία όμως και το σκυλάκι έμεινε στη βεράντα μόνο του για κάποιες ώρες και τα διέλυσε όλα.

Ο πατέρας μου τα… πήρε και αποφάσισε να το αφήσει στο βουνό. Άλλες εποχές, άλλες αντιλήψεις. Με στεναχώρησε τόσο πολύ αυτό που αποφάσισε όντας παιδάκι ακόμη ότι δεν επιτρέψω ξανά κάποιο σκυλί να μείνει στο δρόμο εξαιτίας της συμπεριφοράς του και της κακής σχέσης του με τον ιδιοκτήτη / κηδεμόνα του».

Έτσι ξεκίνησε η ιστορία ενός τότε αγοριού του δημοτικού, που στην πορεία εξελίχτηκε και είναι ο πρώτος κτηνίατρος που… αποκωδικοποιεί τη συμπεριφορά των των σκυλιών ή των ζώων συντροφιάς, με σκοπό να καλυτερεύσει τη συμβίωση των δύο πλευρών. Είναι αυτός που έχει ιδρύσει το Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς και Εκπαίδευσης Σκύλου και Γάτας, είναι αυτός που έχει ιδρύσει το Pets Pro Academy, το οποίο είναι πιστοποιημένο από το Υπουργείο Παιδείας και σκοπός του είναι να εκπαιδεύσει όσους θέλουν να βγουν ως βοηθοί κτηνιάτρου, μέσω μονοετούς φοίτησης, όπου επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο ίδιος.

Τι ακριβώς κάνει ο συμπεριφοριστής ζώων;

«Είμαι κτηνίατρος, ειδικός στις συμπεριφορές. Όπως ένας γιατρός ειδικεύεται σε κάποιο αντικείμενο, έτσι και στην κτηνιατρική υπάρχουν διάφορες ειδικότητες και μία απ’ αυτές είναι της συμπεριφοράς των κατοικιδίων ζώων, εκείνων που μας κάνουν συντροφιά: των σκυλιών, των γατιών, των παπαγάλων…

Ασχολείσαι κυρίως με σκύλους και γάτες που δαγκώνουν, διαλύουν το σπίτι, γρατζουνάνε, πηγαίνουν τουαλέτα μέσα στο σπίτι… Συνήθως δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα – αν και μπορεί να συνδυάζεται, δεν μπορεί να συμβαίνει πάντα αυτό. Ουσιαστικά είναι μια συμπεριφορά προβληματική για τον άνθρωπο, διότι για το ζώο δεν είναι κάτι παράξενο. Αν με δαγκώσει ένας σκύλος δεν είναι παράλογο για τον σκύλο αλλά για τον άνθρωπο είναι δύσκολο. Αν η γάτα κάνει τα κακά της στο σαλόνι, δεν είναι πρόβλημα γι αυτήν αλλά δυσκολεύει τη συμβίωση. Ουσιαστικά είμαι ένας μεταφραστής εκείνων που θέλει να μας πει το ζώο και τους βοηθάω να βελτιώσουν τη σχέση τους».

Αρχικά, κοιτάτε και τη συμπεριφορά των ανθρώπων;

«Τις περισσότερες φορές θέλω να πάω να δω το σπίτι που μένει ο σκύλος, στις γάτες πάντα το κάνω… Είναι πολύ σημαντικό το πώς συμπεριφέρεται ο άνθρωπος στο σκύλο του. Αν κάποιος έχει στο μυαλό του ότι ο σκύλος πρέπει να κάνει αυτό ή το άλλο κι ο σκύλος αγχώνεται ή εκνευρίζεται, του δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα κι αυτά τα αρνητικά συναισθήματα κάπως θα του βγουν και πάρα πολλές ο άνθρωπος ευθύνεται γι αυτήν τη συμπεριφορά του ζώου».

«Δεν είναι θέμα ελευθερίας ή καταπίεσης. Είναι θέμα επικοινωνίας. Γι αυτό λέω είμαι μεταφραστής αυτών που θέλει να μας πει το ζώο μας. Αν λοιπόν δεν καταλαβαίνουμε τι θέλει να μας πει, στο εξηγώ εγώ για να ταιριάξουμε και να μπορέσετε να συνυπάρξετε αρμονικά και τίποτα άλλο».

Κάποιο περιστατικό που σε έχει εντυπωσιάσει;

«Η αλλαγή συμπεριφοράς του ζώου έρχεται μαζί με την αλλαγή συμπεριφοράς του ανθρώπου. Το πιο εντυπωσιακό περιστατικό είναι ένας σκύλος που δάγκωνε σε πολύ άσχημο σημείο. Ήταν ένας μεγαλώσομος σκύλος και το ζευγάρι με το οποίο έμεναν στο σπίτι είχε φτάσει σε σημείο να σκεφτεί μέχρι και την ευθανασία, είχε φτάσει στο σημείο να δοκιμάσει πνίχτες και ηλεκτρικά κολάρα που απαγορεύονται. Το ζώο αυτό λοιπόν, με την αλλαγή προσέγγισης του ανθρώπου και τα λίγα που του μάθαμε, έχει καταφέρει να έρθει σε απόλυτη αρμονία με τους ιδιοκτήτες του, έχουν καταφέρει να είναι η πιο ευτυχισμένη οικογένεια».

Ποια η διαφορά σας από τους εκπαιδευτές;

«Οι εκπαιδευτές είναι πολύ χρήσιμοι αλλά είναι για συγκεκριμένα πράγματα. Βοηθούν να μάθω στο σκύλο μου να κάτσει, να μένει, να έρχεται, να κάνει συγκεκριμένα κόλπα. Όταν πίσω από την οποιαδήποτε συμπεριφορά κρύβεται ένα συναίσθημα (δαγκώνει, διαλύει το σπίτι), πρέπει να τα διαγνώσουμε τα συναισθήματα που βγάζουν αυτές τις συμπεριφορές και να τα διορθώσουμε».

Συνέχεια….. http://www.gazzetta.gr