Ο σκύλος μου φοβάται τους ήχους!

Γιώργης Ταξιδευτής, Θετικός εκπαιδευτής ανθρώπων και σκύλων

Είναι γεγονός ότι πολλά σκυλιά αντιμετωπίζουν φοβίες με ήχους. Βαρελότα, καμπάνες, ήχους από μηχανάκια, κεραυνούς, βροντές. Εδώ θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε.

1. Ηχομονώστε ένα δωμάτιο στο οποίο θα βάλετε το σκύλο σας, κλείνοντας πόρτες, παράθυρα και παντζούρια.

2. Βάλτε το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση τόσο δυνατά που να καλύπτει τους ήχους που ο σκύλος φοβάται.

3. Δοκιμάστε να αποσπάσετε την προσοχή του παίζοντας με τα παιχνίδια που αγαπάει ή κάνοντας ασκήσεις βασικής υπακοής.

4. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν φερομόνης. Αυτό θα αυξήσει την αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να νιώσει ο σκύλος. Θυμηθείτε ότι η χρήση της, πρέπει να κρατήσει καιρό και όχι μια φορά.

5. Δώστε του rescue remedy. Πρόκειται για Ανθοιάμα Bach‎ που βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους. Και εδώ δεν αρκεί εφαρμογή μιας μέρας.

6. Κρατήστε τον αγκαλιά και χαδέψτε τον. Αντίθετα από ότι πιστευόταν μέχρι τώρα, το χάδι παράγει ενδοφρίνες που προκαλούν μείωση του άγχους.

7. Μη χρησιμοποιήσετε βία, φωνές ή τιμωρία. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

8. Μην τον εξαναγκάσετε να βγει βόλτα με το ζόρι.

9. Αν είστε έξω φροντίστε το περιλαίμαιο και το σαμαράκι να είναι σωστά τοποθετημένα και κρατήστε τον σφιχτά κοντά σας. Αν ξεφύγει από τα χέρια σας, κινδυνεύει τρέχοντας να τραυματιστεί ή να τον χάσετε εντελώς.

10. Μην τον αφήσετε (ακόμα και δεμένο) σε εξωτερικού χώρους. Μέσα στο πανικό του μπορεί ή κόψει την αλυσίδα ή το λουρί ή να πνιγεί.

11. Απευθυνθείτε σε ένα πιστοποιημένα θετικό εκπαιδευτή, που θα σας διδάξει τον τρόπο απευαισθητοποίησης και θετικής ενίσχυσης.

12. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόοδος απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας ή σε εξειδικευμένο κτηνίατρο. Υπάρχει περίπτωση ο σκύλος σας να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή (αγχολιτικά, ηρεμιστικά) που μόνο κτηνίατρος-συμπεριφεριολόγος μπορεί να δώσει.

Σε κάθε περίπτωση θυμηθείτε ότι η αντιμετώπιση του φόβου των σκύλων για τους δυνατούς ήχους δεν είναι κάτι εύκολο ούτε γρήγορο. Θα χρειαστεί πολύ δουλειά και υπομονή από μέρους σας.