Ο σκύλος του ….σκαφάτου και όσα αυτός πρέπει να γνωρίζει!

Κείμενο: Γιούλη Στραβολαίμου

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Οι περισσότεροι σκύλοι αγαπούν τις βόλτες με τα πλεούμενα, αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια του δικού σας σκύλου. Αν υπάρχουν και άλλα σκάφη στην περιοχή και ο σκύλος σας βρεθεί μέσα στο νερό σίγουρα κανείς από αυτούς που βρίσκονται πάνω τους δεν πρόκειται να δει το κεφάλι του μέσα στον ωκεανό.

Τα ταχύπλοα σκάφη αποτελούν ακόμη έναν κίνδυνο. Οι κτηνίατροι συμβουλεύουν να μην αφήνουμε τους σκύλους να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από τα παράθυρα του αυτοκινήτου επειδή το αντανακλαστικό του να ανοιγοκλείνουν τα μάτια για να τα καθαρίσουν από τη σκόνη και τα ξένα σώματα δεν είναι πολύ καλό. Όταν είστε σε ένα ταχύπλοο σκάφος η άμμος και η αλμύρα μπαίνουν μέσα στα μάτια σας. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στα μάτια του σκύλου σας. Προσπαθήστε να μην υπάρχει άμμος μέσα στο σκάφος, διαφορετικά… μειώστε την ταχύτητά σας όταν έχετε μαζί σας το σκύλο σας.

Για τους σκύλους που συνοδεύουν τους κυρίους τους στα κάθε είδους σκάφη οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προέρχονται από τα γλιστερά πατώματα και τις ασταθείς επιφάνειες των σκαφών. Ελεύθερος σκύλος πάνω στο σκάφος και μεγάλη ταχύτητα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το λιγότερο κανένα σπασμένο πόδι. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να δέσει κανείς έναν σκύλο πάνω σε ένα σκάφος καθώς θα ήταν εντελώς αβοήθητος σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά θα πρέπει να είναι διαρκώς υπό την προσοχή του ιδιοκτήτη του. Θα πρέπει κάποιος να κρατάει το σκύλο ή, αν είστε μόνο εσείς και ο σκύλος στο σκάφος, να διατηρείτε την ταχύτητά σας χαμηλή.