Ο σκύλος τρώει με την οσμή και όχι με την γεύση!

Του Γιώργου Κωστόπουλου, εκπαιδευτή σκύλων- ειδικού συμπεριφοράς Φώτο. Ν. Φωτακόπουλος

petformanceΕνώ άλλα σκυλιά εμφανίζονται οργανικά “ασυγκίνητα” στις αλλαγές διαιτολογίου και καταναλώνουν απροβλημάτιστα διαφόρων ειδών ξηρές τροφές και κονσέρβες καθώς και μαγειρευτά φαγητά, που μπορεί να κυμαίνονται από μουσακά έως… μπριάμ, πολλά άλλα παρουσιάζουν τέτοια ευαισθησία, ώστε να εμφανίζουν γαστρεντερικές διαταραχές στην παραμικρή αλλαγή στη διατροφή τους.

Όπως υποστηρίζουν και οι περισσότεροι κτηνίατροι, πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στη διατροφή ενός σκύλου και τροφή που να παρέχει σε καθημερινή βάση μια σταθερή και ενδεδειγμένη ποσότητα και ποιότητα πρωτεϊνών, βιταμινών, υδατανθράκων και λοιπών στοιχείων απαραίτητων για την ομαλή ανάπτυξη και συντήρηση του σκύλου, που διαφέρει από τις αντίστοιχες απαιτήσεις του ανθρώπου. Οποιαδήποτε διατροφική αλλαγή θα πρέπει να γίνεται ομαλά, προσθέτοντας καθημερινά στη συνηθισμένη τροφή του σκύλου μια σταδιακά αυξανόμενη ποσότητα από την καινούρια.

Όλη αυτή η θεωρία περί σταθερότητας στη διατροφή του σκύλου συχνά έρχεται αντίθετη με μια εντελώς ανθρώπινη τάση που μεταφράζεται: “η Λουίζ βαρέθηκε τη ξηρά τροφή και από τότε που της έδωσα λίγο κοκκινιστό κοτόπουλο δεν θέλει ούτε να την αγγίξει…”. Στην πραγματικότητα το σενάριο είναι συνήθως το ακριβώς αντίστροφο. Πρώτα η Λουίζ ταΐστηκε κοτόπουλο και μετά αποφάσισε ότι η οσμή του είναι σαφώς πιο ενδιαφέρουσα από εκείνη της ξηράς τροφής.

Όμως ο περήφανος “γονιός” της Λουίζ ξεχνά ότι:

 α) η Λουίζ δεν ξέρει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να παρουσιάσει γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ εκείνος το ξέρει ή οφείλει να το ξέρει και ότι:

β) το κυριότερο κριτήριο του σκύλου είναι η οσμή και όχι η γεύση ή η ωφελιμότητα της τροφής και επομένως πρόθυμα θα καταναλώσει οτιδήποτε μυρίζει ελκυστικά όσο ακατάλληλο ή βλαπτικό πιθανόν να αποβεί.

Όμως για όλα τα πράγματα υπάρχει συμβιβαστική λύση ή αλλιώς “και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος” που ταιριάζει και στη περίπτωση. Απλά προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ζουμί ή σάλτσα από το μυρωδάτο μαγειρευτό στο συνηθισμένο καθημερινό και ανακατεύουμε… Και είμαστε όλοι ευτυχείς…